Τον αντίκτυπο που είχε η Cambridge Analytica στο βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, αποκαλύπτει σε μία σειρά από συνεντεύξεις του ο πρώην διευθυντής του τμήματος έρευνας της εταιρείας.
Η Cambridge Analytica κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε με πολιτική σκοπιμότητα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook στις ΗΠΑ και τώρα ο Κρίστοφερ Γουίλι αποκαλύπτει πως ενδεχομένως έπαιξε «κρίσιμης σημασίας ρόλο» και στην κάλπη για την απόσχιση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Οι Βρετανοί θα είχαν ψηφίσει υπέρ του Brexit το 2016 χωρίς την Cambridge Analytica; «Οχι, έπαιξε κρίσιμο ρόλο, είμαι βέβαιος», δήλωσε ο πρώην διευθυντής έρευνας της Cambridge Analytica, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Libération.
H Libération πήρε συνέντευξη από τον Κρίστοφερ Γουίλι την Κυριακή μαζί με τις εφημερίδες Le Monde, Die Welt, El Pais et La Repubblica.
Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Cambridge Analytica δηλώνει ότι η Aggregate IQ (AIQ), μία καναδική εταιρεία που συνδέεται με την Cambridge Analytica, συνεργάσθηκε για να βοηθήσει την προεκλογική εκστρατεία υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το "Leave.EU".
Ο Γουίλι θεωρεί ότι χωρίς την AggregateIQ το στρατόπεδο του Brexit δεν θα είχε κατορθώσει να κερδίσει στο δημοψήφισμα, που κρίθηκε σε λιγότερο από το 2% των ψήφων.
Το πρώην στέλεχος της Cambridge Analytica θεωρεί επίσης ότι «το Facebook πρέπει να αναπλαισιωθεί, όχι να σβηστεί», σύμφωνα με την Le Monde και απορρίπτει τις εκκλήσεις για την εγκατάλειψη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
«Εχει γίνει αδύνατο να ζήσουμε χωρίς τις πλατφόρμες, αλλά πρέπει να γίνει αναπλαισίωση».
Ο Κρίστοφερ Γουίλι περιγράφει επίσης τις ιδιαίτερες συνθήκες της πρόσληψής του το 2013 από την SCL, την μητρική εταιρεία της Cambridge Analytica, στη δημιουργία της οποίας συνέβαλε.
Εξηγεί ότι εκ των υστέρων ανακάλυψε ότι ο προκάτοχός του βρέθηκε «νεκρός υπό ανεξήγητες συνθήκες στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Ναϊρόμπι, όπου εργαζόταν για τον Ουχούρου Κενυάτα», τον πρόεδρο της Κένυας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Monde.
Ο Γουίλι επαναλαμβάνει επίσης την εμπλοκή του Στιβ Μπάνον, του πρώην στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού ιστότοπου Breitbart, δηλώνοντας ότι ερχόταν στο Λονδίνο «τουλάχιστον μία φορά τον μήνα» και ότι η έλευσή του συνέβαλε στο να πιεσθεί να εγκαταλείψει τη θέση του, σύμφωνα με τη Libération.
σχόλια