Από τα κυπριακά ΜΜΕ ενημερώνομαι για το θάνατο του Κύπριου συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη σε ηλικία 77 ετών, ενός από τους δημιουργούς που τίμησαν το ελληνικό λαϊκό - έντεχνο τραγούδι και το λόγο των Ελλήνων και Κύπριων ποιητών. Περισσότερο ο ίδιος τίμησε τον αγώνα των ανθρώπων της μαρτυρικής Νήσου για ανεξαρτησία μέσω της προσφοράς του στον πολιτισμό.
Θυμήθηκα ότι στη δισκοθήκη μου υπάρχουν δύο βινύλια του Κοτσώνη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου που είχαν βγει από τη Lyra στα μέσα του 1970. Ήταν τότε που όλοι οι Έλληνες συνθέτες, αρχής γινομένης από τον Μίκη Θεοδωράκη με τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (ο Επιτάφιος του 1959 - 60 είναι άλλη ιστορία) μελοποιούσαν τον σημαντικό κομμουνιστή ποιητή και ο Πατσιφάς δεν προλάβαινε να τυπώνει δίσκους με τραγούδια τους σε δικούς του στίχους: μεταξύ αυτών, του Κρητικού Νίκου Μαμαγκάκη, του Κερκυραίου Σπύρου Σαμοΐλη, του Πατρινού Θάνου Μικρούτσικου και του Κύπριου Γιώργου Κοτσώνη.
Το άλμπουμ Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο κυκλοφόρησε το 1976 από την ετικέτα Zodiac της Lyra με ερμηνευτές τον Κώστα Καμένο και την Αρετή Χασάπη. Ο Ρίτσος αυτοπροσώπως διάβαζε ποίηση του, κάτι αρκετά συνηθισμένο στα έργα πολλών απ' αυτούς που τον μελοποίησαν, μόνο που εδώ, εκτός από δική του ποίηση, υπήρχαν και τέσσερα ακόμη τραγούδια σε στίχους των Κύπριων ποιητών Κώστα Μόντη, Δώρου Λοΐζου και Άνθη Λυκαύγη. Κινούμενος μουσικά σε ένα πομπώδες - επικό ύφος με τη συμμετοχή χορωδιακού συνόλου, ο Γιώργος Κοτσώνης κατέθεσε τη δική του διαμαρτυρία στην πρόσφατη τότε κυπριακή τραγωδία, η οποία ως γεγονός ταίριαξε χρονικά με τη Μεταπολίτευση στη χώρα μας.
Το άλλο άλμπουμ του Κοτσώνη ήταν της προηγούμενης χρονιάς και λεγόταν Κυρά των αμπελιών. Ένας κύκλος νεοκυματικών τραγουδιών σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου με ερμηνευτές τον Κώστα Καμένο, τη Σάνια Κρυστάλλη και την Ελένη Βιτάλη - οι τρεις τους, μαζί με τη Μαρία Δημητριάδη και τον Σταύρο Πασπαράκη, είχαν συναντηθεί στην ηχογράφηση των θεοδωρακικών 18 λιανοτράγουδων της πικρής πατρίδας από τη Lyra το 1974.
Σαφώς ξεχωρίζει Ο αγωγιάτης με τη νεανική φωνή της Βιτάλη, την οποία μόλις είχε πάρει υπό την προστασία του ο Πατσιφάς και την έβαζε να λέει τραγούδια σε στίχους ποιητών!
Έτσι, παρ' όλο που η ομότιτλη ποιητική σύνθεση του Ρίτσου είχε γραφτεί μεσ' στην Κατοχή, ο συνθέτης Κοτσώνης προτίμησε να μη μιμηθεί από μουσικής άποψης τον Μίκη Θεοδωράκη και να φτιάξει ατόφια λαϊκά νεοκυματικά τραγούδια.
Αυτή τη στιγμή τα κυπριακά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ρεπορτάζ για το χαμό του Κοτσώνη κι εγώ κρατάω σημειώσεις, μαθαίνοντας πράγματα που δε γνώριζα για το σημαντικό έργο του:
Υπήρξε μαθητής του Μανώλη Καλομοίρη, ενώ πέρσι βραβεύθηκε από το ΑΚΕΛ με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία - Θοδόση Πιερίδη. Μουσική σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών και με την επιστροφή του στην Κύπρο διορίστηκε ανώτερος λειτουργός μουσικών προγραμμάτων στο ΡΙΚ, θέση στην οποία παρέμεινε για 35 ολόκληρα χρόνια. Επί σειρά ετών διατέλεσε επικεφαλής του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ενώ συνεργάστηκε με τη Σχολή Θεάτρου της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έδωσε πολλές συναυλίες στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Η κηδεία του Γιώργου Κοτσώνη θα γίνει αύριο, Δευτέρα 30/6, από το ναό του Οσίου Βαρνάββα στη Δασούπολη. Το ΡΙΚ ήδη έχει προσαρμόσει το πρόγραμμα του στη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του και μεταδίδει τραγούδια του.
Ο Γιώργος Κοτσώνης είχε γεννηθεί στη Λευκωσία το 1937.
σχόλια