«Υπάρχουν κάποιες εκλογές στην Ευρώπη για τις οποίες κανείς δεν μιλάει, αλλά οι οποίες θα μπορούσαν πραγματικά να δώσουν μεγάλη ώθηση στις αγορές», αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Οι αγορές δεν προετοιμάζονται για εκλογές στην Ελλάδα φέτος, αλλά πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η θητεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τελειώνει το Σεπτέμβριο του 2019, αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
«Αλλά με τις βασικές μεταρρυθμίσεις λιτότητας που ξεκινούν τον Ιανουάριο κι ένα πρόγραμμα διάσωσης το οποίο αναμένεται να λήξει αυτό το καλοκαίρι, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει το δρόμο των πρόωρων εκλογών» επισημαίνει.
«Αυτός είναι πράγματι ένας από τους κινδύνους στο σενάριο μας, αλλά πιθανότατα μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωσε στο CNBC ο Ιβάν Μαμαλέτ, οικονομολόγος για το ευρώ στην «Societe Generale».
Η Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ωστόσο, ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με τους διεθνείς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των περικοπών στις συντάξεις, θα τεθούν σε ισχύ τον Ιανουάριο.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, ανάμεσα στον Αύγουστο και τις αρχές του 2019 υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόωρες εκλογές.
«Υπάρχει ξεκάθαρη πιθανότητα οι εκλογές να πραγματοποιηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018», ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Bloomberg τον προηγούμενο μήνα.
Όπως σχολιάζει το CNBC, δεν θα είναι η πρώτη φορά, που ο Τσίπρας επιλέγει το δρόμο των πρόωρων εκλογών. Το 2015, μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ο Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές όταν η κυβέρνησή του έλαβε δριμεία κριτική ακόμη και από στελέχη του ίδιου του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μία έντονη στάση κατά της λιτότητας, όμως ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έθεσαν παρόλα αυτά σε εφαρμογή, πολιτικές που ζήτησαν οι πιστωτές και δεσμεύθηκαν να μεταρρυθμίσουν την οικονομία.
Το 2015 ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ είχε κάνει «βουτιά» 18%, κατά τη διάρκεια των τριών συνεδριάσεων μετά την ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, συνολικά από τις αρχές του 2010 έως σήμερα το χρηματιστήριο έχει χάσει περίπου το 83% της αξίας του.
Συγκριτικά, η Πορτογαλία που επίσης εντάχθηκε σε πρόγραμμα το 2011 είδε συρρίκνωση 36% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο CNBC, πιθανές πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοσκοπήσεις από τότε, που εξελέγη στην προεδρία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2016» σημειώνει η Τζόαν Χόι, διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit.
Ωστόσο, «η διαφορά πιθανόν να περιοριστεί ενόψει των επόμενων εκλογών» ανέφερε.
«Ο Τσίπρας είναι αποτελεσματικός στην προεκλογική εκστρατεία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία φυσική βάση στήριξης στον δημόσια τομέα» είπε.
Οι αναλυτές είναι θετικοί ότι και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση τις τιμές των μετοχών.
Σύμφωνα με τον Ζολτ Ντάρβας από το Bruegel, ακόμη και εάν οι εκλογές προκηρυχθούν νωρίτερα από ό,τι αναμένεται δεν προβλέπεται σημαντική διαφοροποίηση στις πολιτικές.
«Η πραγματικότητα είναι πως η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό χρέος» τονίζει ο Ντάρβας στο CNBC, προσθέτοντας πως ως αποτέλεσμα η επόμενη κυβέρνηση θα έχει μικρά περιθώρια αύξησης των δαπανών.
Παρ 'όλα αυτά, τον Αύγουστο ο Τσίπρας πιθανόν να πει στους Έλληνες ότι η χώρα του έχει πια αποδεσμευτεί από την τρόικα. Θα θελήσει επίσης να ανακοινώσει και μία ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές.
«Οι επενδυτές έχουν πλέον συνηθίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα» σχολιάζει στο CNBC ο Κιάραν Οχάγκαν της Societe Generale, προσθέτοντας ότι δεν προβλέπεται να υπάρξει αναταραχή εάν επανεκλεγεί.
σχόλια