ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Σκίτσο του Λένον που τον απεικονίζει ως Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκε έναντι 54.000 δολαρίων

Σκίτσο του Λένον που τον απεικονίζει ως Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκε έναντι 54.000 δολαρίων Facebook Twitter
0

Ένα σκίτσο δια χειρός του Τζον Λένον, στο οποίο ο διάσημος τραγουδιστής παρουσίαζε τον εαυτό του ως Χίτλερ, πωλήθηκε έναντι 54.000 δολαρίων.

Το πρόχειρο, ασπρόμαυρο σχέδιο που είχε «φιλοτεχνήσει» το διάσημο Σκαθάρι, είναι μέρος ενός μεγαλύτερου μπλοκ σκαριφημάτων του τραγουδιστή με πολλές εικονογραφήσεις που σχετίζονται με τους ναζί.

Ο Λένον είχε σχεδιάσει την συγκεκριμένη πανάκριβη «μουτζούρα» στο τέλος της δεκαετίας του 1950, όταν ακόμα φοιτούσε στο Κολέγιο Καλών Τεχνών του Λίβερπουλ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Page Six, στο μπλοκ ζωγραφικής, υπάρχουν πολλά σκίτσα παρόμοιας τεχνοτροπίας και αισθητικής, που «μπλέκουν» τους διάσημους Beatles με ναζιστικά στοιχεία.

Πρόκειται για εικόνες αποτυπωμένες με μελάνι.

Σκίτσο του Λένον που τον απεικονίζει ως Αδόλφο Χίτλερ πωλήθηκε έναντι 54.000 δολαρίων Facebook Twitter

Στο επίμαχο σχέδιο, ο Λένον φαίνεται να χαιρετά ναζιστικά πίσω από ένα συνεδριακό πόντιουμ ενώ στην κάτω δεξιά γωνία του φύλλου διαβάζει κανείς: "Heil John, Heil John, Heil John, Heil".

Σε ένα άλλο σκίτσο, ο αετός του τρίτου Ράιχ εμφανίζεται γραπωμένος πάνω από τα αρχικά γράμματα του διάσημου τραγουδιστή.

«Ο Λένον έκανε αυτά τα σκίτσα όταν ήταν ακόμα φοιτητής κολεγίου. Το γεγονός ότι απεικόνισε τον εαυτό του στη θέση του Χίτλερ είναι παράξενο», σχολιάζει ο Γκάρι Ζίμετ, που διακανόνισε την πώληση του συλλεκτικού και αμφιλεγόμενου μπλοκ ζωγραφικής.

Το περασμένο Νοέμβριο, παλιά ημερολόγια και σημειωματάρια του Λένον είχαν βρεθεί από την αστυνομία του Βερολίνου, μεταξύ εκατοντάδων άλλων κλεμμένων αντικειμένων του τραγουδιστή που θεωρούνταν για πάντα χαμένα.

Πολιτισμός
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM
Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

Πολιτισμός / Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» εγκαινιάστηκε στο Πεκίνο

«Οι επισκέπτες θα κατανοήσουν καλύτερα γιατί ο ελληνικός πολιτισμός δεν είναι μόνο η κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, αλλά έχει τεράστιο αποτύπωμα και στην Ασία» τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα
LIFO NEWSROOM