Πίσω από την πόρτα ενός φαινομενικά ασήμαντου γραφείου στο Βερολίνο εργάζεται μια παράξενη στρατιά ανθρώπων. Είναι οι διαχειριστές ακατάλληλου περιεχομένου του Facebook, οι άνθρωποι μπροστά στα μάτια και την κρίση των οποίων καταλήγουν όλα τα reports, τα παράπονα, οι καταγγελίες των χρηστών.
Καθημερινά βλέπουν χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες. Άλλη μία δουλειά; Φυσικά και όχι. Είναι οι άνθρωποι που βλέπουν τα πιο σκληρά πράγματα στο Facebook. Παιδική πορνογραφία, βιασμούς βρεφών μόλις λίγων μηνών (!), τρομοκρατικές επιθέσεις, κακοποίηση ζώων.
«Είναι η πιο σκληρή δουλειά κι όμως είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβει κανείς. Από ένα σημείο και μετά καταντάς όχι κάτι περισσότερο από μία μηχανή που απλώς βλέπει και απορρίπτει, βλέπει και καταργεί, βλέπει και αρρωσταίνει», λέει μία από τις εργαζόμενες σε αυτό το κομμάτι του κοινωνικού δικτύου.
Η Μόνικα Μπίκερτ, αντιπρόεδρος πολιτικής προϊόντων και αντιτρομοκρατίας του Facebook, εξηγεί ότι αυτοί οι άνθρωποι με τη βοήθεια της τεχνολογίας πάντα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να απομακρύνουν από το κοινωνικό δίκτυο όλο εκείνο το περιεχόμενο που ποτέ και για κανέναν λόγο δεν θα έπρεπε να έχει αναρτηθεί και να έχει συναντήσει τα μάτια μας.
Πώς είναι η ζωή τους, όμως; Τι συνέπειες έχει στη δική του ζωή όλο αυτό το ακατάλληλο περιεχόμενο που αντικρίζουν κάθε μέρα; «Κάποιες φορές βλέπω εφιάλτες. Ανθρώπους να πηδάνε από ουρανοξύστες και ανθρώπους να τους τραβάνε σε βίντεο αντί να κάνουν κάτι για να τους βοηθήσουν πραγματικά, πράγματα που έχω δει μέσα στη μέρα και έχω αφαιρέσει από το Facebook», εξηγεί μία από τις εργαζόμενες.
Τι έχει κάνει η εταιρεία για να υποστηρίξει τους εργαζόμενους με όλη αυτή την πίεση; «Νομίζω τίποτα. Παραπονιόμαστε κάθε μέρα για τις συνθήκες εργασίας, γι' αυτά με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι. Αν τύχαινε ποτέ να συναντήσω τον Ζούκερμπεργκ, εκείνο που θα του έλεγα θα ήταν: Πώς επέτρεψες να συμβεί όλο αυτό; Πώς αντέχεις να ξέρεις τι βλέπουμε και να μην κάνεις τίποτα γι' αυτό;».
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής του δικτύου εξηγούν ότι οι διαχειριστές περιεχομένου του Facebook έχουν τη δυνατότητα να μη βλέπουν αυτό το περιεχόμενο. Κι αν ωστόσο το κάνουν έχουν στη διάθεσή τους 24ωρη ψυχολογική υποστήριξη...
σχόλια