Βόρεια Κορέα σε ΗΠΑ: H αποπυρηνικοποίηση δεν είναι αποτέλεσμα κυρώσεων

Βόρεια Κορέα σε ΗΠΑ: H αποπυρηνικοποίηση δεν είναι αποτέλεσμα κυρώσεων Facebook Twitter
EPA/KCNA
0

Η Βόρεια Κορέα υποστήριξε σήμερα ότι η πρόθεσή της να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση, την οποία αποκάλυψε στην ιστορική σύνοδο κορυφής με τη Νότια Κορέα, δεν ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων και των πιέσεων που δέχτηκε η χώρα, προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να μην παραπλανούν την κοινή γνώμη.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δεσμεύτηκαν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της χερσονήσου στη συνάντησή τους στις 27 Απριλίου, όμως η διακήρυξη αυτή δεν περιλάμβανε συγκεκριμένα βήματα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το επίσημο πρακτορείο KCNA της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Ουάσινγκτον «παραπλανεί την κοινή γνώμη» όταν ισχυρίζεται ότι η δέσμευση της Πιονγκγιάνγκ για την αποπυρηνικοποίηση ήταν το αποτέλεσμα των κυρώσεων και άλλων πιέσεων.

Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει «να προκαλούν σκόπιμα» την Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσοντας στρατηγικά στοιχεία στη Νότια Κορέα και εγείροντας θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε, επικαλούμενο δηλώσεις ενός εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η ενέργεια αυτή δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά παρά ως μια επικίνδυνη απόπειρα να καταστραφεί η ατμόσφαιρα διαλόγου που επιτύχαμε με σκληρή δουλειά και να επαναφέρουμε την κατάσταση πίσω στην αφετηρία» φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος αυτός, προειδοποιώντας επίσης την Ουάσινγκτον να μην εκλάβει τις φιλειρηνικές προθέσεις της Βόρειας Κορέας ως ένδειξη αδυναμίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Κιμ τις επόμενες εβδομάδες, έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει τις κυρώσεις και τις πιέσεις στη Βόρεια Κορέα και «δεν θα επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Reuters - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM