Έφαγε ακούγοντας Μπετόβεν και πέθανε στις 10 π.μ ακριβώς: Η συγκλονιστική ιστορία ευθανασίας του καθηγητή Γκούντολ

Έφαγε ακούγοντας Μπετόβεν και πέθανε στις 10 π.μ ακριβώς: Η συγκλονιστική ιστορία ευθανασίας του καθηγητή Γκούντολ Facebook Twitter
4

Ο διάσημος Αυστραλός βοτανολόγος Ντέιβιντ Γκούντολ πέθανε σήμερα το πρωί στις 10 π.μ, όπως ακριβώς το είχε προγραμματίσει, στην κλινική ευθανασίας Life Cycle της Ελβετίας.

Ο Γκούντολ, 104 ετών, ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό από την Αυστραλία, αφού οι νόμοι εκεί δεν επιτρέπουν την υποβοηθούμενη ευθανασία.

Λίγο πριν πεθάνει, απόλαυσε το αγαπημένο του φαγητό, ψάρι με τηγανητές πατάτες και για επιδόρπιο τσίζκεϊκ.

Περιστοιχισμένος από τα εγγόνια του, ο Γκούντολ δέχτηκε το θανατηφόρο διάλυμα στον οργανισμό του υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή την ίδια ώρα που έκλεινε και η «Ωδή στη Χαρά».

Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, ο διάσημος καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα πως, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το «υπερατλαντικό ταξίδι του χωρίς επιστροφή», οι συμπολίτες του θα ευαισθητοποιηθούν για να αλλάξουν οι νόμοι και στην Αυστραλία.

Έφαγε ακούγοντας Μπετόβεν και πέθανε στις 10 π.μ ακριβώς: Η συγκλονιστική ιστορία ευθανασίας του καθηγητή Γκούντολ Facebook Twitter

Αν και δεν υπέφερε από κάποια θανατηφόρα ασθένεια, ο Γκούντολ ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι τον τελευταίο καιρό και, κατά τον ίδιο, η ζωή του είχε πάψει να είναι ευχάριστη τα τελευταία 10 χρόνια.

«Δεν έχω τον παραμικρό ενδοιασμό. Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο και χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να θέσω τέρμα στη ζωή μου».

Ο δόκτωρ Γκούντολ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1941 και αρνήθηκε να βγει στη σύνταξη λόγω ηλικίας. Συνέχισε να εργάζεται πυρετωδώς μέχρι τα 102 του χρόνια.

Όπως αποκάλυψε, στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του τρεις φορές, αλλά τελικά αποφάσισε να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια, καταβάλλοντας στην Life Cycle 9.000 ευρώ.

Ο δόκτωρ Γκούντολ πέρασε τη χθεσινή μέρα στους βοτανικούς κήπους της Βασιλείας, μαζί με τα εγγόνια του.

«Δε συμφωνώ ότι πρέπει να επιτρέπεται σε όλους η ευθανασία - δεν θα πρέπει να αγοράζουν τον θάνατο "από το ράφι"» λέει ο καθηγητής.

«Όμως θα έπρεπε να επιτρέπεται, κατόπιν προϋποθέσεων και με γνωμάτευση γιατρών, σε μια χώρα που θα έδινε αυτή την ελευθερία», σχολίαζε χθες ο Γκούντολ, που γεννήθηκε το 1914 και πέθανε σήμερα, εν έτει 2018.

Ο επιστήμονας ζήτησε το σώμα του να γίνει δωρεά στην επιστήμη ή, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να καεί και οι στάχτες του να σκορπιστούν στην Ελβετία.

Όπως είπε δεν ήθελε κηδεία ή επιμνημόσυνη δέηση καθώς δεν πίστευε στη μετά θάνατον ζωή.

 

Με πληροφορίες από Guardian και Daily Mail

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η προγιαγιά μου έφυγε γερή τετράγερη σε ηλικία 112 ετών. Ο μεγάλος της γιος είχε πεθάνει σε πολύ νεαρη ηλικία. Οταν έφυγε και η γιαγιά μου από γεράματα, έκλαψε τη 80χρονη κόρη της με μοιρολόγια σαν να ήταν κοριτσάκι, ζήτησε να την μεταλαβουν και σταμάτησε να τρώει. Ο κύκλος της είχε κλείσει. Ειναι πολύ συγκεκριμένες οι περιπτώσεις των ανθρώπων που εξ ορισμού χρειάζονται βοηθεια για την αναχώρησή τους. Ο εκατοντάχρονος δεν χρειάζεται ούτε ταξίδια στην Ελβετία ούτε καλλιτεχνικές φωτογραφίες και δημοσιογραφική κάλυψη. Επιπλέον 9.000 ευρώ; Τι χορηγούν;; Οξείδιο του κρυπτονιτη;;
Από ποιο ηθικό βάθρο ακριβώς κρίνεις εσύ (ή εγώ) ότι μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις δικαιολογούν κάτι τόσο προσωπικό όσο το να επιλέγει ένας άνθρωπος να πεθάνει Ο ΙΔΙΟ΅αξιοπρεπώς, αντί να ζει μια ζωή αφόρητη; Σε τι σε επηρεάζει εσένα; Ποιοι είμαστε εμείς που θα πούμε σε έναν άνθρωπο που υποφέρει δυστυχισμένος ότι μόνο αν του τύχει ΚΑΙ μια ανίατη ασθένεια μπορεί να ζητήσει βοήθεια στο να θέσει τέρμα σε μια ζωή που δεν θέλει πια, και μόνο σε τελικό στάδιο; Από ποιο ηθικό βάθρο ακριβώς θα αποφασίσουμε εμείς το προσωπικό όσο η επιλογή ενός ανθρώπου να ζητήσει βοήθεια στο να πεθάνει αξιοπρεπώς και με τους αγαπημένους του γύρω του, αντί να πέσει κλαίγοντας από ένα παράθυρο; Καταλαβαίνεις, ελπίζω, επίσης ότι τα ειρωνικά σχόλια για καλλιτεχνικές φωτογραφίες και τα συναφή σε ένα τόσο σοβαρό και περίπλοκο ζήτημα χαρακτηρίζουν αυτόν που απερίσκεπτα τα εκτοξεύει, όχι αυτόν στον οποίο απευθύνονται...
Φίλε μου μια διευκρίνιση, μιλαμε για την ευθανασία, δηλαδή για υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Είναι πρακτικά συγκεκριμένες οι περιπτώσεις που κάποιος χρειάζεται βοήθεια για να τερματίσει την ζωή του, και σε καμμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να πληρώνει 9000 ευρω(!!!!) Δεν υπάρχει τίποτα που να δικαιολογεί αυτό το ποσό. Αλλιώς μιλαμε για μια καλοστημένη μπιζνα, εκμετάλλευση της ανάγκης, της απόγνωσης, του πόνου ενός ανθρώπου και της οικογένειας του. Εξ ου και η ένσταση μου για τις φωτογραφίες που θυμίζουν διαφημιστική μπροσούρα. Κατα τα αλλά εδώ και αιώνες ανα την υφήλιο οι ανθρωποι εξασκούν το δικαίωμα τους να αποχωρουν οικειοθελώς από την ζωή οταν τους γινεται μάταιη η οδυνηρή. Δεν έχουν ανάγκη την άδεια, την άποψη μας και κυρίως την συναυτουργία μας.