Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως οι πιέσεις που δέχονται οι διεθνείς αγορές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία νέα, σοβαρή οικονομική κρίση, όπως εκείνη του 2008.
Η Τράπεζα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολιτικές «οικονομικού εθνικισμού» όπως αυτή που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχουν τέτοιες στρατηγικές για το εμπόριο και την ανάπτυξη παγκοσμίως.
Μετά την εφαρμογή πρόσθετων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο από πλευράς των ΗΠΑ, μια διεθνής κλιμάκωση των σχέσεων με τους εμπορικούς τους εταίρους φαντάζει πολύ πιθανή, με σοβαρότατες συνέπειες, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ακόμα και με μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την απειλή που συνιστά για την παγκόσμια οικονομία η εθνικοκεντρική οικονομική πολιτική του Τραμπ, το πλήγμα θα είναι σοβαρότατο για τα αναπτυσσόμενα κράτη.
Ενδεικτικό είναι πως στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας, το σενάριο της εφαρμογής των υψηλότερων επιτρεπόμενων δασμών για εισαγόμενα προϊόντα καταλήγει σε μείωση ακόμα και 9% της παγκόσμιας εμπορικής δραστηριότητας.
Αντίστοιχη πτώση είχε σημειωθεί την περίοδο 2008-2009, με τις συνέπειες να είναι ακόμα ορατές στην διεθνή οικονομία.
«Η απειλή του εμπορικού προστατευτισμού είναι ένα πραγματικό ρίσκο. Οτιδήποτε βάζει "άμμο στα γρανάζια του διεθνούς εμπορίου" αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη», υπογραμμίζει η επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση, Φρανσίσκα Ονσόρτζ.
Οι προειδοποιήσεις της Τράπεζας έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε εισαγόμενα μέταλλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, προκαλώντας την άμεση αντίδραση και την δρομολόγηση αντιποίνων από τις χώρες αυτές.
Παρόμοιο είναι το κλίμα και μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, με το Πεκίνο να υπόσχεται πως θα απαντήσει σε κάθε κίνηση εμπορικού προστατευτισμού από την Ουάσιγκτον.
Η Τράπεζα ανησυχεί πως ένας δριμύς, παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα πλήξει πρωτίστως τα αναπτυσσόμενα κράτη, των οποίων η τύχη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μεγάλες και ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.
Πέρα από τους δασμούς, που αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, σοβαρά προβλήματα δημιουργεί και η αύξηση των επιτοκίων από πολλές κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα χρέους αρκετών χωρών.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια