Μίχαλος: Ο όρος «Μακεδονία» στα εμπορικά σήματα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα

Μίχαλος: Ο όρος «Μακεδονία» στα εμπορικά σήματα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα Facebook Twitter
O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
0

Θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι ο όρος «Μακεδονία» ως ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι γείτονές μας να μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξή του, σήμερα το πρωί, στην ΕΡΤ1.

Όπως είπε ο κ.Μίχαλος, το μόνο βέβαιο είναι ότι η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, της Ελλάδας και της πΓΔΜ, έχει πολύ χρόνο ακόμη για να ολοκληρωθεί και να υλοποιηθεί.

«Το διάστημα αυτό, εμείς ως χώρα πρέπει να το αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά, προκειμένου να συνθέσουμε μια συμφωνία, στην κάθε της λεπτομέρεια, που θα αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε βάρος της χώρας και φυσικά και της επιχειρηματικής κοινότητας» σημείωσε.

Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο, συνέχισε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, «είναι αυτό των εμπορικών σημάτων που φέρουν τόσο τα ελληνικά, όσο και τα προϊόντα των Σκοπίων, διότι λόγω της αλλαγής της ονομασίας της γειτονικής χώρας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σημαντικά ζητήματα».

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Μίχαλος, είναι ότι αυτά τα τρία χρόνια που προβλέπει η συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος των εμπορικών σημάτων, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία δυσμενής αλλαγή στην εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων, των Προϊόντων Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Ταυτόχρονα, βέβαια, συνέχισε, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι και οι γείτονες δεν θα «σφετεριστούν» τα δυναμικά brands που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και σχετίζονται με τη Μακεδονία μας.

«Θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές ότι ο όρος "Μακεδονία" ως ονομασία προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι γείτονές μας να μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα, δηλαδή Βόρεια Μακεδονία» υπογράμμισε ο πρόεδρος και συνέχισε: «σε κάθε περίπτωση, η επιχειρηματική κοινότητα στην πλειονότητά της έχει ως πάγια θέση την επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα».

Στο πλαίσιο αυτό, μια καλή λύση για το Σκοπιανό είναι επιθυμητή και τον χρόνο που μας απομένει, μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα και επιμέλεια, ώστε τελικά να αποβεί και στην πράξη επωφελής».

Γενικότερα, πάντως, εκτίμησε ο κ. Μίχαλος, εφόσον τηρηθεί η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, θα υπάρξουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας.

Ανέφερε, ακόμα, ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2016, έχουμε εξαγωγές 600 εκατ. ευρώ και είμαστε οι έκτοι εμπορικοί εταίροι των Σκοπίων με συνολικό διμερές εμπόριο 787 εκατ. ευρώ.

«Η χώρα μας είναι στους πέντε κορυφαίους επενδυτές της πΓΔΜ, κυρίως στους τομείς των πετρελαιοειδών και καυσίμων, των τραπεζών και του λιανεμπορίου. Μια συμβιβαστική λύση που διασφαλίζει τα συμφέροντά μας έχει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ