Σε πολλαπλασιασμό των επιθέσεων εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό συνέβαλε η προεκλογική εκστρατεία, όπως κατήγγειλαν τη Δευτέρα δύο οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας, που έχουν καταγράψει 45 κρούσματα μέσα στους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς.
Ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων εναντίον δημοσιογράφων από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Μαΐου ενδέχεται να είναι ακόμη πιο υψηλός, καθώς «πολλοί δημοσιογράφοι προτιμούν να σιωπούν για να προστατεύσουν την ασφάλειά τους σε επικίνδυνες περιοχές», τόνισε η Μπαλμπίνα Φλόρες, η αντιπρόσωπος στο Μεξικό της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.
Το Μεξικό, όπου οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας την 1η Ιουλίου, θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους: πάνω από 100 έχουν δολοφονηθεί από το 2000. Από την αρχή του τρέχοντος έτους, έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον πέντε.
Στην πλειονότητά τους, αυτά τα εγκλήματα μένουν ατιμώρητα.
Την 15η Μαΐου, την ημέρα που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δολοφονία του δημοσιογράφου-ερευνητή Χαβιέρ Βαλδές το 2017, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν δικαιοσύνη, παρά τη σύλληψη ενός από τους φερόμενους ως δράστες.
Ο φόνος αυτού του διάσημου ρεπόρτερ, ιδρυτή της εβδομαδιαίας εφημερίδας Ριοδόσε, συνεργάτη της ημερήσιας εφημερίδας Λα Χορνάδα και του Γαλλικού Πρακτορείου, προκάλεσε κύμα αγανάκτησης διεθνώς.
Από τις 45 καταγεγραμμένες επιθέσεις, οι 16 είχαν στόχους γυναίκες και 29 άνδρες, ενώ άλλες 4 μέσα ενημέρωσης.
Στην πλειονότητά τους, επρόκειτο για απειλές, άσκηση σωματικής βίας και εκστρατείες κατασυκοφάντησης.
Ο μήνας με τον βαρύτερο απολογισμό μέχρι στιγμής φέτος ήταν ο Μάιος, αλλά η εκπρόσωπος της RSF προειδοποίησε πως «όταν η εκλογική διαδικασία πλησιάζει στο τέλος της, οι επιθέσεις αυξάνονται».
Σύμφωνα με την έρευνα των οργανώσεων, βασικοί δράστες των επιθέσεων είναι πολιτικές συμμαχίες που διεκδικούν την εξουσία σε διάφορες περιοχές του Μεξικού, σε πολλές από τις οποίες έχει παρεισφρήσει το οργανωμένο έγκλημα.
«Ο Τύπος είναι κίνδυνος για τους διεφθαρμένους πολιτικούς», τόνισε η Σάρα Μεντιόλα, διευθύντρια της ΜΚΟ Propuesta Cívica.
Οι δύο οργανώσεις προέτρεψαν τις αρχές και τα μέσα ενημέρωσης να δημιουργήσουν πρωτόκολλα ασφάλειας για τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της κάλυψης εκλογικών αναμετρήσεων και έπειτα από αυτή.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας επίσης καταγράφηκε ρεκόρ επιθέσεων εναντίον πολιτικών, ιδίως υποψήφιων για τοπικά αιρετά αξιώματα.
Σύμφωνα τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Etellekt, από τον Σεπτέμβριο έχουν δολοφονηθεί τουλάχιστον 113.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
σχόλια