Τη διαβεβαίωση ότι θα επιλυθεί το θέμα με τις εμπορικές ονομασίες προϊόντων, μετά τη συμφωνία με την πΓΔΜ, έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κανάλι της Βουλής, είπε πως «θέματα που εμπίπτουν σε εμπορικό δίκαιο νομίζω ότι θα επιλυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν επιλυθεί πιο σύνθετα προβλήματα στο παρελθόν για εμπορικές χρήσεις».
«Ο γεωγραφικός προσδιορισμός μας επιλύει τυχόν προβλήματα και μας διευκολύνει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο», σημείωσε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφή νομοθεσία. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων που έχουν τοπική προέλευση είναι κωδικοποιημένα, οριοθετημένα. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δη του σκληρού πυρήνα. Η γειτονική χώρα θα είναι σε μία διαδικασία ένταξης στην ΕΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τις θεσμικές αλλαγές που πρέπει να κάνει βήμα-βήμα, προκειμένου να ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις. Σκεφθείτε πόσα προβλήματα έχουν επιλυθεί με τη Βουλγαρία, με άλλες γειτονικές χώρες, ακριβώς επειδή ακολουθήσαμε μία κοινή ευρωπαϊκή πορεία και όλα αυτά εντάσσονται σε ένα θεσμικό πλαίσιο που έχει κανόνες και έχει και τρόπους επίλυσης αυτών των διαφορών».
Ο υπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία κατοχυρώνει τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση άντεξε σε όλη αυτήν τη "δοκιμασία" και όταν θα έρθει η επικύρωση στη Βουλή, αν και εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από την άλλη πλευρά, θα έχουμε μία πλήρη καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων απέναντι σ' ένα δεδομένο».
Σημειώνεται πως η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων προκαλεί ανησυχία σε παράγοντες του οικονομικού χώρου και συγκεκριμένα στον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο οποίος χθες προέβη σε ανακοίνωση με την οποία καλεί την κυβέρνηση να εξασφαλίσει το εμπορικό σήμα και τον όρο «Μακεδονία».
Στην ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του αναφορικά με την προστασία των ελληνικών εμπορικών σημάτων μετά την συμφωνία με την ΠΓΔΜ.