Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θέλει να πετύχει και τι μάλλον θα γίνει στο τέλος

Διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας: Τι ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τι θέλει να πετύχει και τι μάλλον θα γίνει στο τέλος Facebook Twitter
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSΙ
38

Τον διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας φέρεται να ετοιμάζεται να αποτολμήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανοίξει τη συζήτηση μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος τον επόμενο μήνα.

Ωστόσο η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως, ως νομικό κείμενο το πιθανότερο είναι να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Τα παραπάνω αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή» χθες. Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει πως η κίνηση του Τσίπρα έχει στόχο την εξώθηση της Ν.Δ. στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, προκειμένου ο ίδιος να αποκτήσει ερείσματα στον λεγόμενο μεσαίο χώρο.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης έχει ταχθεί κατά του διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας. Αλλά ο Αλέξης Τσίπρας θα βρει με την κίνηση αυτή ξανά απέναντί του τον κυβερνητικό εταίρο, καθώς οι ΑΝΕΛ είναι ξεκάθαροι και στο θέμα Εκκλησίας, όπως και στο θέμα της πΓΔΜ.

Βέβαια με τη συγκεκριμένη κίνηση ο πρωθυπουργός θα ασκήσει πίεση και προς το Κίνημα Αλλαγής και την κ. Φώφη Γεννηματά είτε να συμπλεύσει μαζί του είτε να κινηθεί, όπως και στο ονοματολογικό, «παράλληλα» με τη Ν.Δ.

Σημειώνεται πως το περίγραμμα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας είχε περιγραφεί σε κείμενο πριν από περίπου έναν χρόνο και προβλέπει: Πρώτον, ότι καθιερώνεται πλήρως η διακριτότητα Κράτους και Εκκλησίας με πλήρη σεβασμό στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο. Δεύτερον, τη ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας ως ιστορικά επικρατούσας θρησκείας. Και, τρίτον, την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνον όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημοσίων λειτουργών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου δεν παραγνωρίζει τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας. Όμως, εκτιμά πως θα αποδειχθούν ελεγχόμενες. 

Κάτι τέτοιο κρίνεται βέβαια ως πολύ τολμηρό ενώ χθες με δηλώσεις του ο Νίκος Παππάς έδωσε ένα πλαίσιο ως προς την κατεύθυνση αυτή αποφεύγοντας να χρησιμοποίησει τη λέξη «διαχωρισμός». Ο Νίκος Παπάς είπε ότι με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί. Επίσης, είπε ότι ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση.

Και στο σημείο αυτό μάλλον φαίνεται πως αυτό που ετοιμάζεται να φέρει στο τραπέζι δεν θα είναι ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας, αλλά μια ακόμη συζήτηση που κατά πολλούς έχει προδιαγεγραμμένη πορεία και κατάληξη. Το θέμα θα ανοίξει, θα υπάρξει συζήτηση, θα δημιουργηθούν νέες κόντρες και πιθανότατα θα κλείσει χωρίς καμία αλλαγή και με τον Τσίπρα να παραμένει στενά συνδεδεμένος με τον Ιερώνυμο.

Χαμηλά κρατά τους τόνους η Εκκλησία για την ώρα μετά το άκουσμα της είδησης.

Η πάγια «γραμμή» είναι υπέρ της συναινετικής επίλυσης των όποιων διαφορών και εκκρεμοτήτων, όπως ενδεικτικά η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η ίδια «γραμμή» θα τηρηθεί και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει στην πολιτική επικαιρότητα διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.

Η Εκκλησία θα ζυγίσει το βάθος και τις πτυχές της πρότασης, αναδεικνύοντας και τις πολιτικές επιπτώσεις της. Για παράδειγμα, σε μία τέτοια περίπτωση περίπου 10.000 ιερείς και οι οικογένειές τους θα βρεθούν σε δεινή θέση εάν ο διαχωρισμός οδηγήσει και στη μη πληρωμή της μισθοδοσίας των ιερέων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, μπορεί να κλονισθούν οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Από την άλλη, εκκλησιαστική πηγή ανέφερε στην «Καθημερινή» ότι δεν νοείται διαχωρισμός όταν η πολιτεία επιλέγει να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έσοδα ενός εκκλησιαστικού ιδρύματος όπως της Παναγίας της Τήνου. Κίνηση που από κάποιους ερμηνεύεται και ως αντίπραξη στην παρουσία του μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου στο συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου.

Πολιτική
38

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
LIFO NEWSROOM
Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

Πολιτική / Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

«Αν η ποιότητα της δημοκρατίας και η πολιτική σταθερότητα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορεί, όντας κράτη-μέλη, αυτές οι χώρες να επανεμφανίσουν σύνδρομα και παθογένειες της ιστορίας τους», είπε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής τους αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησής τους αποφάσισε η πλειοψηφία της Βουλής

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που αναφέρεται στις συνθήκες και τη διαδικασία αναστολής της χρηματοδότησης κομμάτων, εξασφάλισε την πλειοψηφία των κομμάτων
LIFO NEWSROOM
Ο υπαινιγμός Τραμπ και Νετανιάχου για Ιράν: «Ανάγκη να ολοκληρωθεί η νίκη του Ισραήλ»

Διεθνή / Ο υπαινιγμός Τραμπ και Νετανιάχου για Ιράν: «Ανάγκη να ολοκληρωθεί η νίκη του Ισραήλ»

«Λέω στη Χεζμπολάχ και το Ιράν με τους πιο ξεκάθαρους όρους - για να σας αποτρέψουμε από το να μας βλάψετε, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον σας όσο χρειάζεται», είπε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

17 σχόλια
Εντωμεταξυ ο λεβεντοΕλληνας δεν ξερει οτι το μοναδικο ευρωπαικο κρατος που υπαρχει πραγματικος χωρισμος κρατους και εκκλησιας(ων) ειναι η Γαλλια.Και δειτε που εχει καταληξη αυτο.Χωρισμος κρατους εκκλησιων σημαινει οτι οποιος μουλας της Σαουδικης αραβιας θελει θα μπορει να ανοιγει ουαχαμπιτικα τζαμια με πετροδολλαρια.Βελγιο και Γαλλια αυτο εχει εξαιρετικα αποτελεσματα. Για μια ακομα φορα ο εξυπνοτερος λαος του κοσμου αντι να κοιταξει τα προβληματα του κοιταει συνθηματα.
Απλά να πούμε ότι στην Αγγλία ο αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της εκκλησίας.Αλλά το ΗΒ ίσως είναι πολύ θρησκόληπτο για τα γούστα μας.Όπως και οι Έλληνες γουστάρουν την γαλλική επανάσταση αλλά συστηματικά αγνοούν την ύπαρξη της Ένδοξης Επανάστασης (1688) στο Ηνωμένο Βασίλειο που έφερε αλλαγές δίχως αίμα ή την ακόμα αρχαιότερη Magna Carta (1215).
ΠΑΛΙ λαϊκίζει,πάλι διχάζει,πάλι θα δώσει ανούσιο show.Γιατί;Γιατί ,όπως ,βλέπετε και από τα σχόλια ο Έλληνας τσιμπάει σ' όλα τα παραπάνω.Εξηγούμαι.Το βασικό πρόβλημα είναι ο οικονομικός διαχωρισμός πολιτείας-θρησκείας.Θα κάνει κάτι γι' αυτό;OXI."προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί"Πηγή: www.lifo.grΟπότε η συζήτηση θα περιοριστεί σε ήσσονος σημασίας θέματα ,όπως η πρωινή προσευχή στα σχολεία,αλλαγές το μάθημα των θρησκευτικών,κατέβασμα εικόνων από δημόσια κτήρια κλπ.Θα σκοτωθούμε κάνα τρίμηνο ,θα συσπειρώσει για τις εκλογές του φανατικούς "αντι" ,δεν θα γίνει τίποτα,θα κλέψει 2-3% παραπάνω στις εκλογές και η ζωή συνεχίζεται χωρίς να αλλάζει κάτι ουσιαστικά στη χώρα.
Η ίδια ιστορία πάλι.Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να συγκυβερνά με τον Καμμένο,που δεν τα γουστάρει καθόλου αυτά,κι όσοι εκδηλώσουν κάποια διαφωνία,προβληματισμό κτλ θα είναι συντηρητικοί,φασίστες,εθνίκια,θρησκόληπτοι,όλα εκείνα τα όμορφα.Πόσες φορές πρέπει να το ξαναζήσουμε αυτό;Μακάρι να πέσω έξω και να μη γίνει έτσι.Να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος και να αναζητηθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.'Οχι άλλη αντιπαράθεση,για να βγάλουμε τους άλλους σκάρτους και να μαζέψουμε ψηφαλάκια.Χωρίς να αφήνουμε και τον Καμμένο βέβαια.Έχω βαρεθεί κι έχω θυμώσει.
"Ο Νίκος Παπάς είπε ότι με την ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης θα πρέπει να γίνει πιο λειτουργική αυτή η σχέση, προσθέτοντας ότι η μισθοδοσία των ιερέων θα συνεχιστεί."Οι Συριζανελ είναι τόσο ανίκανοι, αδαείς ατζαμήδες, υστερόβουλοι και κουτοπόνηροι που ακόμα και τις σωστές πρωτοβουλίες τις καταντούν φάρσα. Για παράδειγμα: τι σόι διαχωρισμός κράτους εκκλησίας είναι αυτός στον όποιον παραμένουν δημόσιοι (κρατικοί, δηλαδή) υπάλληλοι οι ιερείς;"Καθρεπτάκια για ιθαγενείς" δεν λες τίποτα.
Ναι στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας από τη στιγμή όμως που υπάρχει κράτος. Δηλαδή...Άμυνα, περίθαλψη, σύνορα, εξωτερική πολιτική, κοινωνική δικαιοσύνη και πολίτες με εθνική συνείδηση. Μην ξεχνάμε πως είμαστε μονο 9 εκ Έλληνες.Ένας διαχωρισμός τώρα απλά θα φέρει μεγαλύτερο ξεχαρβαλωμα, θα στρώσει τον δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης και θα δώσει περιθώριο στους πολιτικούς να τρώνε ακόμα περισσότερα μεταξύ τους. Επίσης ξεχνάτε και κάτι ακόμα, όσο και αν βρίζουμε τους παπάδες και το μαγαζί τους, οι πλειοψηφία αυτών έχει 5-6 παιδιά και καλώς ή κακώς κρατάνε ενωμένη με τις παραδόσεις μία άλλη Ελλάδα η οποία τείνει να εξαφανιστεί. Αυτό που θα την αντικαταστήσει μην είστε σίγουροι πως θα είναι καλύτερο...
Θεωρώ πως όταν μιλάμε για αναθεώρηση είτε ολόκληρου του Συντάγματος, είτε έστω και ενός μόνο άρθρου ή παραγράφου του, αυτό πρέπει να γίνει αποκλειστικά και μόνον κατόπιν διενέργειας δημοψηφίσματος όπου οι πολίτες θα καλούνται να γνωμοδοτήσουν για κάθε παράγραφο ξεχωριστά.Δεν έχει να κάνει με τον εν λόγω διαχωρισμό Κράτους και Εκκλησίας, αλλά ανεξαιρέτως με οποιοδήποτε ζήτημα που σχετίζεται με αναθεώρηση του Συντάγματος.Αν δεν ξέρουν πώς να δρομολογήσουν κάτι τέτοιο, ας ρωτήσουν τους Ισλανδούς που έχουν πείρα επί του θέματος.
Αυτά τα "μέτρα" που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Αόριστες διατυπώσεις και στην πράξη δεν αλλάζει κάτι.Η φράση "διαχωρισμός Εκκλησίας-κράτους" είναι μια από εκείνες τις φράσεις που προκαλούν πολύ έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις εκατέρωθεν, ενώ δεν θα έπρεπε, καθότι είναι σχεδόν κενή περιεχομένου. Φυσικά και δεν γίνεται να αλλάξει κάτι, διότι η Εκκλησία και το κράτος έχουν ήδη αρκετά διακριτούς ρόλους. Τα μόνα θέματα που παραμένουν είναι είτε άνευ πρακτικής αξίας (π.χ. αυτό για τον πολιτικό όρκο ή η αποκαθήλωση των εικόνων από τα σχολεία ή την τροποποίηση του μαθήματος των θρησκευτικών) ή έχουν να κάνουν με τα οικονομικά. Από τη στιγμή που η επιχειρηματική δράση της εκκλησίας πλέον φορολογείται και αυτό το θέμα έχει τελειώσει. Η δε κατάργηση της μισθοδοσίας του κλήρου από το κράτος είναι αδύνατο να γίνει νόμιμα χωρίς τεράστιο κόστος για το Δημόσιο.Τα λοιπά είναι καθρεφτάκια για το ιθαγενές ακροατήριο, καθότι βαίνουμε προς εκλογάς.
Ανεξάρτητα από τους σκοπούς που εξυπηρετεί (προεκλογική περιόδος, αναταραχή στην αντιπολίτευση), είναι θετική εξέλιξη. Κρίμα για όσους έχουν πιστέψει ότι η ΝΔ κάνει στροφή προς το κέντρο, έρχονται άσχημα μαντάτα.
Ποιο κέντρο;Του Λεβέντη;Όχι,μάλλον εννοείς το κέντρο του νεόκοπου "σοσιαλιμπεραλισμού".ΔΕΝ είναι κέντρο κι ας αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο.Είναι η μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία που επειδή οι οικονομικές της πολιτικές χρεοκόπησαν,άλλαξε "ενορία" στα οικονομικά και κράτησε τα αριστερίστικα συνθήματα στα κοινωνικά.Οπότε άδικη η κριτική στη ΝΔ παίδες.Τι να κάνουμε,είναι Κεντροδεξιά,δεν μπορεί να έρχεται μονίμως στις θέσεις της ΔΗΜΑΡ!.Αλήθεια,αφού είστε τόσοι πολλοί οι "νεοφιλελευθεροι" γιατί τα κόμματα σας είναι στο 1%;Αν χάσει τη δεξιά η ΝΔ θα παίρνει όσο το ποτάμι.Τόσοι είστε(όχι μόνο εδώ -παντού στην ευρώπη).Αντίθετα αν η ΝΔ είχε έναν καπάτσο,άκαπνο και δηλωμένο δεξιό ,αυτή τη στιγμή,θα παίρνε ένα 45αρι μέσα στο νερό.Τα ποσοστά της ΝΔ τα ρίχνουν αυτά τα "είμαστε κέντρο" παρά τα ανεβάζουν.
Όταν έχεις αποδειχθεί ο μεγαλύτερος Πολιτικός Απατεώνας στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας όποια κίνηση και να κάνεις κανείς δεν θα την πάρει για καλό... που στην παρούσα συγκυρία, σίγουρα δεν είναι.
Το περιμένουμε χρόνια, ήμουνα νια και γέρασα που λένε... πλήρης και οριστικός διαχωρισμός, χωρίς ψιλά γράμματα και σε ψηφίζω βρε ατιμούλικο...
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το "γιαλατζί φιλελεύθεροι". Αντίθετα με τους πραγματικούς φιλελεύθερους, με τους οποίους μπορείς να συγκλίνεις σε θέματα ελευθεριών και δικαιωμάτων και να διαφωνείς σε ζητήματα οικονομίας και κοινωνικής αναδιανομής, αυτοί εδώ αποτελούν τον συνδυασμό των χειρότερων σκοταδιστικών στοιχείων με την πλέον ανελέητη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Στην ΕΕ τα ποσοστά των Φιλελευθέρων είναι παρόμοια με της Αριστεράς, δηλαδή πάτος. Αν το γιαλαντζί φιλελεύθεροι πάει στη ΝΔ, σας ενημερώνω πως ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα. Αν πηγαίνει συνολικά στο Λαϊκό Κόμμα, δεν νομίζω πως το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Merkel αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο.
Έτσι φαίνεται πως τελικά θα την πατήσουν οι κλόουν-λαϊκιστές τύπου Τσίπρα: επειδή πιστεύουν πως οι ίδιοι έχουν το κοκαλάκι της νυχτερίδας και πως μόνο οι οπαδοί τους δύναται να είναι αγάνακτισμενοι ψηφοφόροι που ενδέχεται να βάλουν νερό στο κρασί τους για ορισμένα θέματα.Να προσθέσω ότι βρίσκω ιδιαιτέρως διασκεδαστική την "χλεϋη" των οπαδών του Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει σεβαστεί την παραμικρή του υπόσχεση και θεωρεί τους ψηφοφόρους του ως χαζές bitches που ανέχονται τα πάντα.
Επειδή διαβάζω κάτι σχόλια, τύπου «συνδυασμό των χειρότερων σκοταδιστικών στοιχείων με την πλέον ανελέητη επίθεση κατά των δικαιωμάτων των εργαζόμενων» ...σε ποιούς ακριβώς αναφέρεστε; Βγάζετε έξω το τσίρκο του Καραμανλοτσίπρα;Όταν αυξάνεις τη φορολογία στα πάντα (και στα τρόφιμα) και πλημμυρίζεις τη χώρα με εργάτες που είναι ικανοί να δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί (βλέπε νέα Μανωλάδα) εξωθώντας τους μόνιμους κατοίκους είτε στη μετανάστευση είτε στην επιδοματοθηρία τι είναι; Που μεταξύ μας, τα παραπάνω είναι το λιγότερο που έκανε στη χώρα.
Δεν καταλαβαίνω το σχόλιό σου σαλιγκάρι. Ο Τσίπρας έχει κάνει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που υποσχέθηκε, και επιπλέον υποτιμά την στοιχειώδη νοημοσύνη των ψηφοφόρων του (και όλων μας). Θεωρεί δε δεδομένο πως είναι ικανός να τα κάνει αυτά στο διηνεκές. Το να βγαίνουν λοιπόν οι ψηφοφόροι του και να χλευάζουν τους φιλελεύθερους πχ, για ανακολουθία λόγων και έργων είναι κωμικό. (Αυτό βασικά λέω).
Πρώτον. Γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια που ειναι κυβέρνηση? Όλη αυτή η κινητικότητα τώρα γίνεται καθαρά για προεκλογικούς λόγους. Τα γνωστά κόλπα των συριζανελ. Δεύτερον ούτε υπό το ισχύον Σύνταγμα επιβάλλεται αυστηρή σύνδεση κράτους θρησκευμάτων. Πρόκειται καθαρά για θέμα ερμηνείας και εφαρμογής του Συντάγματος. Εξαρτάται από τη βούληση της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Το θέμα δεν είναι τόσο νομικό όσο πολιτικό. Επίσης το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου είναι άσχετο με το σύστημα σχέσεων Πολιτείας και εκκλησίας. Δεν επιβάλλεται ούτε από το ισχύον Σύνταγμα να μισθοδοτειται ο κλήρος από το κράτος.
"Δεύτερον ούτε υπό το ισχύον Σύνταγμα επιβάλλεται αυστηρή σύνδεση κράτους θρησκευμάτων".Τότε το Συμβούλιο Επικρατείας θα πρέπει να παρανόμησε σε τερατώδη βαθμό όταν αναμείχθηκε με απόφασή του στο περιεχόμενο του μαθήματος των θρησκευτικών πρόσφατα
"Γιατί δεν το έκανε τόσα χρόνια που ειναι κυβέρνηση?"Υπάρχει μια παροιμία που λέει "κάλιο αργά παρά ποτέ", στη συγκεκριμένη περίπτωση μεταποιημένη στο "κάλιο -εξαιρετικά- αργά παρά ποτέ"
Παρότι συμφωνώ με το laicité(το κοσμικό κράτος), μια τέτοια κίνηση, με τον τρόπο που πάει να γίνει θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν πάει να γίνει διαχωρισμός, πλήρης, χωρίς συναίνεση και χωρίς καμία αποδοχή από τον κόσμο, η αντίδραση θα είναι τεράστια και το εγχείρημα θα αποτύχει οριστικά.
Εντελώς πληροφοριακά, η laicité (το γαλλικό κοσμικό κράτος) θεμελιώθηκε μέσα σε απίστευτα συγκρουσιακές συνθήκες (μπροστά στις οποίες η κόντρα Τρίτση/Φίλη -Εκκλησίας θυμίζει τις αβρότητες των αριστοκρατών).Για περίπου δύο γενιές, κυρίως στην γαλλική ύπαιθρο, υπήρχε ο αμείλικτος πόλεμος μεταξύ του παπά και του δάσκαλου, συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας (κυρίως λόγω της δωρεάν υποχρεωτικής ανεξίθρησκης παιδείας που αυτή καθιέρωσε)
Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα εκείνου του πολέμου. Η Γαλλία είναι σήμερα το ευρωπαϊκό κράτος με τα μεγαλύτερα προβλήματα θρησκευτικού φανατισμού! Θα περίμενε κανείς το αντίθετο...
Μαύρε γάτε, έχεις δίκιο σε αυτά που γράφεις για την ιστορία του βίαιου αντικληρισμού. Σήμερα όμως, το laicité είναι αξιακο και θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του κράτους.
Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει...Έχει στηθεί παντως το σκηνικό της ανατολίτικης Ελλάδας με τις πολλές μειονότητες και την αποσταθεροποίηση που αυτό θα φέρει τις επόμενες δεκαετίες...
Α ρε Βαγγελη, τι αρνητικες ψηφους εχεις μαζεψει επειδη απλα περιεγραψες μια απλη πραγματικοτητα: η Γαλλια ειναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πραγματικα κοσμικο κρατος (ισως και του κοσμου) και ταυτοχρονα εχει τα σφοδροτερα προβληματα θρησκευτικου φανατισμου στην Ευρωπη. Αλλα δεν μας αρεσει η πραγματιοκτητα για αυτο αρνητικες ψηφους σε οσους την υπενθυμιζουν.
Μιλάμε για κάτι που απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση. Αυτή η Βουλή θα καθορίσει τα άρθρα που θα ανοίξουν και η επόμενη θα τα αναθεωρήσει. Αν ανοίξουν με 150 ψήφους, θέλουν 180 για να ψηφιστούν. Αν ανοίξουν με 180, θέλουν 150. Σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή θα έχει η ΝΔ, άρα δεν πρόκειται να περάσει. Μην σκοτωθούμε λοιπόν για το αν πρέπει να γίνει, αν είμαστε Ιράν κτλ, απλώς θα εξυπηρετήσουμε την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν έδιωχναν τον Φίλη, ήθελαν διαχωρισμό ή όχι;
"Σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή θα έχει η ΝΔ"Να σου θυμίσω ότι και το ΝΑΙ είχε περάσει μπροστά παραμονές δημοψηφίσματος...
Πάντως μέχρι στιγμής όλες τις μπανανόφλουδες που βάζει στον Μητσοτάκη φαίνεται να τις πατάει ο ίδιος ο Τσίπρας. Δεν μοιάζει δηλαδή να κλείνει καμία "ψαλίδα", και ένας από τους λόγους που οφείλεται αυτό είναι το παπατζηλίκι-Δημοψήφισμα στο οποίο αναφέρεσαι, όπου ο Τσίπρας απώλεσε οιανδήποτε φερεγγυότητα ανεπιστρεπτί (εξαιρούνται βέβαια οι φανατικοί και όσοι έχουν άμεσο συμφέρον.Αυτοί θα τον υποστηρίζουν ακόμα και εάν ο Τσίπρας βγει με τον Τραμπ στην Φιφθ Άβενιου και πυροβολούν τον κόσμο--αλλά είναι ένα 15%). Η ελπίδα βέβαια πεθαίνει τελευταία.
"Σε κάθε περίπτωση την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή θα έχει η ΝΔ" :Ευτυχώς, ζούμε σε έναν κόσμο που εξακολουθεί να μας επιφυλάσσει εκπλήξεις που κυμαίνονται μεταξύ τριών πόλων: ευχάριστες-δυσάρεστες-αδιάφορες. Τουλάχιστον, δεν πλήττουμε...Γι' αυτό, μην παίρνεις ποτέ το εξαιρετικά πιθανό ως δεδομένο.