Στέλεχος της Google μόλις παραδέχτηκε μια τρομακτική αλήθεια για τη μηχανή αναζήτησης και εξηγεί τι κάνουμε λάθος

Στέλεχος της Google μόλις παραδέχτηκε μια τρομακτική αλήθεια για τη μηχανή αναζήτησης και εξηγεί τι κάνουμε λάθος Facebook Twitter
0

Oι άνθρωποι ψάχνουν συνεχώς απαντήσεις και τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως οι περισσότεροι έχουν ανακαλύψει μια φαινομενικά ανεξάντλητη και αλάνθαστη πηγή σοφίας: την Google.

Είναι πλέον το πρώτο πράγμα στο οποίο στρέφονται για απαντήσεις και το κάνουν σχεδόν ενστικτωδώς

Πολλοί είναι σίγουροι ότι έχουν βρει την απάντηση αμέσως στο χαοτικό διαδίκτυο και αισθάνονται εξυπνότεροι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Αλλά πόσοι σκέφτονται ίσως και για μια στιγμή πως αυτό που βρήκαν ίσως και να είναι λάθος; Η απάντηση είναι λίγοι - και ένας άνθρωπος έχει κληθεί να ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο και την παρανόηση περί της γνώσης στο Google.

Μια συναρπαστική συνέντευξη στο CNBC με τον σχετικά νέο συνεργάτη της εταιρείας, Ντάνι Σάλιβαν, έβγαλε στην επιφάνεια μερικούς επώδυνους μύθους που σχετίζονται με το Googling.

Ο Σάλιβαν λέει ότι μέρος της δουλειάς του είναι να εξηγήσει ότι η Google δεν είναι κάποιο αλάνθαστο μαντείο, αλλά, αντιθέτως, ότι οι αλγόριθμοί του μερικές φορές είναι πολύ μπερδεμένοι.

Πράγματι, εξηγεί πολύ απλά τον πυρήνα αναζήτησης της Google: «Δεν είμαστε μηχανισμός αλήθειας».

Ωστόσο, τόσοι πολλοί πιστεύουν ότι είναι και έχουν παραιτηθεί από το ένστικτο και την κρίση τους για χάρη της ευκολίας μια απάντησης με το πάτημα δυο κουμπιών.

Η Google δεν σας προσφέρει την αλήθεια. Δεν ισχυρίζεται καν ότι σας προσφέρει την αλήθεια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Inc που μεταδίδει αποσπάσματα της συνέντευξης-ομολογίας.

Ο Σάλιβαν εξήγησε ότι μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις εντός της εταιρείας είναι το πώς να κάνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους ξανά.

«Ένα από τα μεγάλα ζητήματα που συζητούμε είναι πώς να εξηγήσουμε ότι ο ρόλος μας είναι να αποκτήσετε έγκυρες και καλές πληροφορίες, αλλά πως τελικά θα πρέπει να επεξεργαστείτε οι ίδιοι την πληροφορία », δήλωσε.

Φυσικά, η ίδια η Google έχει επικριθεί ότι προσφέρει πληροφορίες που μπορεί να είναι έγκυρες, αλλά όχι ακριβείς ενώ ο Σάλιβαν δεν έχει προσληφθεί για να «αδειάζει» την μηχανή αναζήτησης.

Αυτό που έχει αναλάβει να κάνει είναι να αντιμετωπίσει το πώς οι αλγόριθμοι επηρεάζουν το κοινό και μάλιστα σε μια εποχή που οι επικρίσεις για τα fake news έχουν γιγαντωθεί.

Οι αλγόριθμοι αναζήτησης της Google έχουν δημιουργήσει μια σειρά από σοβαρά λάθη τους τελευταίους μήνες. Μέρος της δουλειάς του Σάλιβαν είναι να εξηγήσει αυτά τα λάθη. Είναι υπεύθυνος για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των μηχανικών της Google και τον έξω κόσμο και τελικά, χρησιμοποιώντας πληροφορίες από τις δύο πλευρές, να βελτιώσει τη σχέση αυτή.

Ο Σάλιβαν είναι αντιμέτωπος με λάθη που σχετίζονται με την εσφαλμένη αναζήτηση, τις ελλιπείς απαντήσεις, τα σφάλματα αυτόματων προγνωστικών, αλλά και τις προκαταλήψεις.

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η αποτυχία της Google να παρέχει ακριβείς πληροφορίες αλλά και η δυσπιστία του κοινού όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η διαδικασία.

Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του Σάλιβαν είναι να πείσει τους ανθρώπους ότι τα λάθη της Google οφείλονται σε αλγοριθμικά σφάλματα και όχι σε μια σκόπιμη τακτική.

«Δεν το κάνω ως δικαιολογία, αλλά για να πω γιατί συνέβη και μετά να βρω πώς θα το βελτιώσουμε», λέει.

«Δεν είμαστε μηχανισμός αλήθειας ... Μπορούμε να σας δώσουμε πληροφορίες, αλλά δεν μπορούμε να σας πούμε την απόλυτη αλήθεια ενός πράγματος», τονίζει.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Facebook: Οι αλλαγές στο Marketplace για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ

Τech & Science / Facebook: Οι αλλαγές στο Marketplace για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ΕΕ

Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τη Meta ότι απέκλεισε παράνομα τον ανταγωνισμό, συνδέοντας το Marketplace με το κοινωνικό της δίκτυο και διαφημίζοντάς το στους χρήστες ανεξαρτήτως συναίνεσης
LIFO NEWSROOM
Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Τech & Science / Η χρήση μολύβδου από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μείωσε τα επίπεδα IQ στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη

Η έρευνα εκτιμά ότι η συγκέντρωση μολύβδου στο αίμα των παιδιών κατά την ακμή της αυτοκρατορίας έφτανε τα 2,4 μικρογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο, προκαλώντας μείωση IQ κατά 2,5-3 μονάδες
LIFO NEWSROOM