Με την συμφωνία των Πρεσπών «η Ελλάδα διασφάλισε όνομα erga omnes (για όλες τις χρήσεις) ενώ τα Σκόπια erga omnes ταυτότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο BBC.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η συμφωνία διασφαλίζει τον διαχωρισμό των «Μακεδόνων της Ελλάδας» από τους Μακεδόνες της ΠΓΔΜ, που έχουν ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό.
Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συμφωνία θα επικυρωθεί με πλειοψηφία τουλάχιστον 70% στο δημοψήφισμα που προγραμματίζεται για τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου.
Σε ερώτηση του BBC πώς μπορεί να είναι βέβαιος από τη στιγμή που δεν έχει γίνει ακόμη το δημοψήφισμα, ανέφερε πως «δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα».
Ακόμη, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία του για την μικρή συμπολιτευόμενη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή. «Ανησυχώ [...] αλλά πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», είπε.
Όσον αφορά στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ, είπε ειρωνικά πως είναι «copy paste» και πανομοιότυπες, προσθέτοντας ότι αυτό δείχνει ότι η συμφωνία είναι ισορροπημένη.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κάλεσε επίσης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει μια ευκαιρία στην συμφωνία των Πρεσπών.
Σε ερώτηση του BBC εάν μελλοντικές κυβερνήσεις στα Σκόπια θα επιδιώξουν μια «Μεγάλη Μακεδονία» σημείωσε πως «Μεγάλη Μακεδονία» είχε ο Μέγας Αλέξανδρος ενώ σήμερα η ΠΓΔΜ έχει δική της Μακεδονία. «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις, προστατεύουμε τα σύνορα και σεβόμαστε την κληρονομιά των Ελλήνων και των Μακεδόνων της Ελλάδας», ανέφερε.
Αστειευόμενος, πρόσθεσε ότι η μόνη φιλοδοξία των Σκοπιανών είναι «να βρεθούν στις όμορφες παραλίες της Ελλάδας, στα όμορφα νησιά για να στηρίξουν τον τουρισμό και να ενισχύσουν τους φιλικούς δεσμούς των δύο χωρών».