Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
1
Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO

 

Χαλκιδική. Πρώτο πόδι. Παιδιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό έρχονται σε επαφή με τη ρομποτική και καινοτόμες εκπαιδευτικές μεθόδους από όλο τον κόσμο. Ζητήσαμε από τον εμπνευστή της προσπάθειας, Κώστα Βασιλείου, να μας ξεναγήσει στον «θαυμαστό καινούριο κόσμο» του.


Όλη η Δράση της κατασκήνωσης ρομποτικής ανήκει στον προγραμματισμό της EDUACT–Δράση για την εκπαίδευση και στους μοναδικούς εθελοντές της. Ήθελα να σκεφτώ πώς θα μπορούσαμε να στήσουμε πράγματα που θα βοηθήσουν την εκπαίδευση και σιγά σιγά να βρούμε καινοτομίες που να εντυπωσιάζουν και να ενθουσιάζουν τα παιδιά καθώς και τρόπους ώστε να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται στο σχολείο. Όταν τα παιδιά καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις, τότε μαθαίνουν καλύτερα.


Το Αύγουστο του 2013 ο οργανισμός Δράση για την Εκπαίδευση – Eduact έπρεπε να εκπαιδεύσει του εθελοντές του τόσο για το πρόγραμμα «Ρομποτική για όλους» όσο και για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του πρώτου Διαγωνισμού Ρομποτικής, Έρευνας και Εκπαιδευτικής Καινοτομίας First Lego League. Για τις ανάγκες αυτού του δύσκολου και απαιτητικού εγχειρήματος ειδικοί από την Ελλάδα και την Ευρώπη μαζεύτηκαν στην Θεσσαλονίκη. Ο διεθνής χαρακτήρας των εθελοντών επιμορφωτών που ταξίδεψαν με δικά τους έξοδα σχεδόν επέβαλε τον διεθνή χαρακτήρα και του επόμενου βήματος.

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
O εμπνευστής της κατασκήνωσης Κώστας Βασιλείου...Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO


Το πρόγραμμα « Ρομποτική για όλους» είναι πλέον επίσημα μέρος της επιμόρφωσης των παιδιών όλων των κατασκηνωτικών περιόδων της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και αποτελεί βασική δραστηριότητα των ενοριακών Νεανικών εστιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μέχρι και τώρα που μιλάμε περισσότερα από 15.000 χιλιάδες παιδιά από όλη την Ελλάδα έχουν συμμετάσχει δωρεάν στη βασική επιμόρφωση. Η πρώτη χρονιά του διαγωνισμού ήταν απόλυτα επιτυχημένη με περισσότερες από 32 ομάδες να συμμετέχουν στο πιο εντυπωσιακό και ουσιαστικό διαγωνισμό ρομποτικής του κόσμου, ενώ μία ομάδα από τον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης, ο "Φάρος του Κόσμου" της Ενορίας του Αγ. Νεκταρίου, βρέθηκε στο St. Louis. Μάλιστα η Μητρόπολη Βοστόνης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντάξει το πρόγραμμα «ρομποτική για όλους» της EDUACT στις δράσεις της νεότητας και στις κατασκηνώσεις τους και εκπρόσωπός τους θα βρεθεί στην Ελλάδα στα τέλη Αυγούστου ώστε να ενημερωθεί αναλυτικά. Μετά από όλη αυτή την πορεία του προγράμματός μας η διοργάνωση της πρώτης κατασκήνωσης ρομποτικής στην Ελλάδα έμοιαζε μονόδρομος.


Η κατασκήνωση βρίσκεται στη Χαλκιδική, δίπλα στη θάλασσα και μέσα στα δέντρα. Είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης, έχει άνετους χώρους διαβίωσης και επιμόρφωσης, άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό και πολλές δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου. Το συγκεκριμένο μέρος επιλέχθηκε διότι συνδυάζει το χαλαρό άνετο περιβάλλον με την ποιότητα των εγκαταστάσεων και την καλλιέργεια του προσωπικού. Όλα τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνουν οι εθελοντές του οργανισμού που επιδεικνύουν άριστο «επαγγελματισμό» κάθε στιγμή.


Είναι μία απλή και όμορφη κατασκευή με καθαρούς και συμμαζεμένους χώρους και πολλές δραστηριότητες αθλοπαιδιάς. Κάποιος, παράλληλα με το πρόγραμμα μας, μπορεί να επιλέξει μεταξύ δεκάδων δραστηριοτήτων ή απλά να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον.

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO


Τα παιδιά που συμμετέχουν στην πρώτη αυτή προσπάθεια τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό δείχνουν ενθουσιασμένα με την ιδέα. Το πρόγραμμά μας είναι πολύ προσεκτικά επιλεγμένο και οργανωμένο ώστε να συνδυάζει δραστηριότητες ψυχαγωγίας αλλά και επιμορφωτικές δράσεις. Ήδη πολλές ομάδες, σχολεία και οργανισμοί του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή. Η ποιο πρόσφατη ερώτηση για δυνατότητα συμμετοχής μας απευθύνθηκε από τη Νέα Ζηλανδία και την ομάδα R.O.A.R. (Robots On A Rampage), που αποτελείται από παιδιά που παρακολουθούν πρόγραμμα εκπαίδευσης στο σπίτι (Home Schooling). Πολλά παιδιά από την Ελλάδα που ψάχνουν κάτι νέο και ενδιαφέρον είναι ήδη μαζί μας και μοιραζόμαστε καινοτόμες εκπαιδευτικές εμπειρίες. Μάλιστα τα παιδιά ως μέρος της εκπαίδευσής τους θα παράγουν το δικό τους βίντεο με την παρουσίαση της εμπειρίας τους.


Μέσα από την προσπάθεια ενημέρωσης της eduact πάνω σε θέματα εκπαιδευτικής καινοτομίας και ρομποτικής έχει φτιαχτεί πλέον ένα δίκτυο γονέων, εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών που παρακολουθούν τις δράσεις μας και συμμετέχουν στη διοργάνωσή τους.


Παράλληλα, με μεγάλη μας χαρά φιλοξενήσαμε κάποιους από τους εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Φύσης και των Χρωμάτων από όλη την Ελλάδα, καθώς και μια «τρελαμένη» μαμά, ώστε να γνωριστούμε, να σχεδιάσουμε και να οραματιστούμε ένα Νηπιαγωγείο και ένα Δημοτικό όπως αυτό που ονειρευτήκαμε. Ένα δημοκρατικό, ελεύθερο και χαρούμενο σχολείο που σέβεται το παιδί και τις ιδιαιτερότητες του. Η δράση αυτή των εκπαιδευτικών συνδυάζεται με το πρόγραμμα Future Schools που διοργανώνει η EDUACT για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Φυσικά και δε χάσαμε ευκαιρία να ασχοληθούμε και με τη ρομποτική μιας και οργανώσαμε ειδικά για τους εκπαιδευτικούς ένα τριήμερο σεμινάριο παρέα με έναν από τους καλύτερους καθηγητές εκπαιδευτικής ρομποτικής στον κόσμο, τον Dr. Chris Rogers του Tufts University.

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO


Οι εκπαιδευτικές δράσεις που ετοιμάζουμε είναι πολλές. Εργαστήρια κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ, σχεδιασμού νέων ιδεών και οδηγίες πρόσβασης στην πληροφορία και αξιοποίησής της. Τα παιδιά του σήμερα έχουν τη γνώση στα χέρια τους στα κινητά, στους υπολογιστές, στις ταμπλέτες. Οπότε το σημαντικό είναι να γνωρίσουν πως μπορούν να αξιοποιήσουν τη γνώση αυτή.

Επίσης, τα παιδιά θα μάθουν να βιντεοσκοπούν τη δουλειά τους, να επεξεργάζονται το υλικό τους και να φτιάχνουν μικρά και περιεκτικά βίντεο με δυνατές εικόνες και μουσική που μπορούν να ενθουσιάσουν τον θεατή. Παράλληλα, στα παιδιά δίνονται προβλήματα και γρίφοι που καλούνται να λύσουν με ομαδικότητα και συνεργασία. Όλες οι ομάδες που δημιουργήθηκαν μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν στα ελληνικά, στα αγγλικά αλλά και στην προσωπική γλώσσα του κάθε συμμετέχοντα. Τα διεθνή περιβάλλοντα μάθησης και εργασίας είναι πλέον μια πραγματικότητα και τα παιδιά προσαρμόζονται σε αυτά.


Όπως λέει και ο τίτλος του προγράμματος η κατασκήνωσή μας περιλαμβάνει θάλασσα, ήλιο, διασκέδαση και όλα αυτά με ένα κοινό ενδιαφέρον, την αγάπη για τη ρομποτική και την εναλλακτική προσέγγιση στην εκπαίδευση. Τα παιδιά συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα με ένα δημοκρατικό τρόπο απόλυτης ελευθερίας.

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO

Τα παιδιά ξυπνούν στις 08.00 και ετοιμάζονται για το πρωινό, στις 08.40 έχουμε την ενημέρωση για το πρόγραμμα της ημέρας και στις 09.00 πρωινό. Από τις 09.30 – 11.00 έχουμε το βασικό εργαστήριο ρομποτικής με τον Βασίλη Χρυσανθακόπουλο, Robot expert & Designer και αμέσως μετά περνάμε στο πρόγραμμα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Ακόμα και εκεί με τον συντονισμό εθελοντών γίνονται παιχνίδια ομαδικής συνεργασίας. Το μεσημέρι από τις 14.30 μέχρι τις 17.30 τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες προσπαθούν να λύσουν τους γρίφους του διαγωνισμού που τους ετοιμάσαμε. Οι δώδεκα άθλοι του Ηρακλή σε ένα θεματικό παιχνίδι σχεδιασμένο αποκλειστικά από τα στελέχη της eduact. Το απόγευμα μπορεί να είναι όσο έντονο ή χαλαρό προτιμά ο κάθε συμμετέχοντας με αθλήματα ομαδικά η ατομικά και άλλες δραστηριότητες, ενώ το βράδυ, πριν την διασκέδαση της ημέρας, έχουμε την τιμή να μας επισκέπτονται μεγάλοι και διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί που μοιράζονται τις σκέψεις τους με τα παιδιά και προβαίνουν σε απίστευτα εμπνευσμένες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις

.

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO


Είμαστε πολύ τυχεροί διότι όλοι οι εθελοντές μας έχουν εκπαιδευτεί από τους καλύτερους σε θέματα ρομποτικής στην Ευρώπη, την ομάδα της Lego Education Experts, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο TUFTS της Βοστόνης και τον καθηγητή Chris Rogers, ιδρυτή του CEEO (Center for Enginnering Education and Outreach). Οι εθελοντές μας κάθε χρόνο συμμετέχουν σε διεθνή συνέδρια και επιμορφωτικά σεμινάρια, ενώ έχουμε κάνει θεσμό από την πιλοτική μας χρονιά στο διαγωνισμό τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών στα παγκόσμια πρωταθλήματα, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και την ατομική αλλά ομαδική μας βελτίωση.


Μπορεί ο καθένας να γίνει εθελοντής. Αρκεί απλά να ενημερωθεί από τις ιστοσελίδες μας για τα διάφορα προγράμματα που διοργανώνουμε, να επικοινωνήσει μαζί μας και αφού λάβει την βασική επιμόρφωση να ξεκινήσει την προσφορά του στις δράσεις μας.

Στην πρώτη κατασκήνωση ρομποτικής για παιδιά στην Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Βασίλης Χρυσανθακόπουλος & EDUACT Team/ LIFO


Η ρομποτική στην παιδεία δείχνει να ξαφνιάζει την παραδοσιακή εκπαίδευση, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει πρακτικά σε όλα τα μαθήματα, ιδιαίτερα βέβαια σε αυτά των μαθηματικών και της πληροφορικής. Επίσης στη μηχανολογία, η ρομποτική έρχεται να μας εισάγει στην κατασκευή μιας απλής μηχανής που περιλαμβάνει συνδεσμολογία, κινητήρα, αισθητήρες και χρησιμοποιεί προγραμματισμό ακόμα και αν αυτός είναι βασικός. Η ρομποτική προσφέρει δυνατότητες σε πολλαπλό επίπεδο στην Παιδεία και την ίδια στιγμή ο διαγωνισμός FIRST LEGO LEAGUE που έχει ήδη ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης της Βραζιλίας και της Κίνας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε περισσότερες από 80 χώρες (μεταξύ των οποίων πλέον και η Ελλάδα) προωθεί την έρευνα και τη συνεργατικότητα.


Θα ήθελα εμείς οι εκπαιδευτικοί να μη φοβηθούμε να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο, όπου πιθανότατα οι μαθητές μας να τα καταφέρουν καλύτερα από εμάς. Το σημαντικό είναι να ανακαλύπτουμε τη γνώση μαζί και να μαθαίνουμε κάτι νέο κάθε μέρα. Θα θέλαμε η εμπλοκή των κοριτσιών στη ρομποτική να αυξηθεί – ήδη στην Ελλάδα είμαστε πρωτοπόροι και σε αυτό, με μεγάλη συμμετοχή κοριτσιών στα προγράμματά μας. Η γνώση δεν έχει φύλο, όπως δεν μπορεί να έχει χρώμα, θρησκεία ή κοινωνική ομάδα. Το πρόγραμμα « Ρομποτική για όλους» πριν το εξάγουμε θα θέλαμε να απλωθεί σε όλη την Ελλάδα. Ζούμε και αναπνέουμε για τη μέρα που θα μεταφέρουμε τα πρώτα κουτιά εξοπλισμού στα απομακρυσμένα νησιά και τα ακριτικά χωριά μας.

Παρακολουθήστε το βίντεο της πιλοτικής χρονιάς:

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια