Χιλιάδες είδη χλωρίδας και πανίδας έχουν περάσει από τον πλανήτη και πλέον ανήκουν στην ιστορία οπότε είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πού ακριβώς να επιρρίψoυμε ευθύνες. Παρ' όλα αυτά, μια νέα έρευνα υποδεικνύει ότι τελικά η ανθρωπότητα διαδραματίζει ανησυχητικά σημαντικό ρόλο.
Οι άνθρωποι εξαλείφουν είδη το λιγότερο 1,000 φορές γρηγορότερα απ' ότι η ίδια η φύση δημιουργεί νέα, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα του Conservation Biology. Σύμφωνα με τη μελέτη, το μέλλον διαφαίνεται ακόμη πιο ζοφερό μια και φυτά ή ζώα θα εξαφανίζονται με ρυθμό 10.000 φορές πιο γρήγορο από εκείνον με τον οποίο προκύπτουν τα νέα.
Μελετώντας ταυτόχρονα τα απολιθώματα και τις γενετικές παραλλαγές, η έρευνα συμπέρανε ότι η φύση σκοτώνει τα ίδια της τα δημιουργήματα πολύ πιο αργά απ' ότι πιστεύαμε- με έναν ρυθμό μόλις του ενός είδους κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια. Παρελθοντικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον ''φυσιολογικό ρυθμό σταδιακής εξαφάνισης''—τον ρυθμό με τον οποίο τα είδη εξαλείφονται χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου—σε περίπου 10 ετήσιες εξαφανίσεις για κάθε 10 εκατομμύρια είδη.
Πριν, όμως, η ανθρωπότητα να κάνει την εμφάνισή της, πάνω από 1.000, μέσα από 10 εκατομμύρια είδη, εξαφανίζονταν ετησίως.
"Γνωρίζαμε εδώ και 20 χρόνια ότι οι τωρινοί ρυθμοί της εξαφάνισης των ειδών είναι εξαιρετικά υψηλοί'', υποστήριξε ο Stuart Pimm, ένας από τους συνεργάτες συγγραφείς και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού SavingSpecies. "Αυτή η νέα έρευνα εισάγει μια καλύτερη εκτίμηση για τον φυσιολογικό σταδιακό ρυθμό—το πόσο γρήγορα εξαφανίζονται τα είδη όταν δεν υπάρχει ανθρώπινη επέμβαση. Είναι χαμηλότερος απ' ότι πιστεύαμε, το οποίο σημαίνει ότι η τρέχουσα κρίση εξάλειψης είναι συγκριτικά πολύ χειρότερη".
Η συνολική ποικιλομορφία των ειδών εμπλουτίζεται ραγδαία μέσα στον χρόνο, καθώς τα παρακλάδια των νέων ειδών αποκλίνουν. Οι συγγραφείς το παρομοίασαν με τον τραπεζικό λογαριασμό ενός ατόμου. Σκεφτείτε ότι το εισόδημά σας είναι ο αριθμός των νέων ειδών, ενώ αυτά που ξοδεύετε είναι αυτά που εξαφανίζονται. Κάθε μήνα που πληρώνεστε, αξία κάνει άλμα για ένα διάστημα, πριν τα έξοδα την περικόψουν ξανά. Αν οι δαπάνες σας είναι συνεχείς, αυτή η μηνιαία ξαφνική άνοδος θα αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός καθώς θα αυξάνεται ο μισθός σας—ακριβώς όπως ο αριθμός των νέων ειδών θα έπρεπε να αυξάνεται μέσα στον χρόνο. Παρ' όλα αυτά, οι συγγραφείς δεν είδαν καμιά τέτοια άνοδο, υπονοώντας ότι οι εξαφανίσεις συμβαίνουν πολύ πιο γρήγορα απ' ότι ο ρυθμός της δημιουργίας νέων ειδών.
Ένα παράδειγμα που μπορεί συμπερασματικά να αποδώσει το μέγεθος της κρίσης είναι αυτό των πουλιών. Υπάρχουν 10,000 είδη πουλιών, όπως εξηγεί ο Pimm στο eowilsonfoundation.org. Με τον ρυθμό της φύσης που ορίζει την εξαφάνιση ανά 10 εκατομμύρια είδη, το να χαθεί ένα μόλις είδος πουλιού θα έπρεπε να είναι ένα συμβάν στο ένα εκατομμύριο. Τα τελευταία 500 χρόνια το λιγότερο 140 είδη πουλιών έχουν εξαφανιστεί—συμπεριλαμβανομένων 13 τα οποία αναγνωρίστηκαν μετά την εξαφάνισή τους.
-Θ.Χ.
σχόλια