Ολοένα και περισσότεροι γιατροί από όλον τον κόσμο, προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν οι κεφαλιές για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ιδίως για τα μικρά παιδιά και τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.
Σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους γιατρούς για τους εγκεφαλικούς τραυματισμούς, τον δόκτωρα Μπένετ Ομάλου, οι ποδοσφαιρικές κεφαλιές σε επαγγελματικό επίπεδο θα πρέπει να περιοριστούν και, για τις ηλικίες κάτω των 18 ετών, να απαγορευθούν εντελώς.
Ενδεικτική είναι η έρευνα για τον θάνατο του πρώην ποδοσφαιριστή της Γουέστ Μπρομ, Τζεφ Αστλ, που κατέδειξε πως πέθανε από εγκεφαλικό τραύμα που προκλήθηκε από τις πολλές και δυνατές κεφαλιές, κατά τη διάρκεια της 18χρονης καριέρας του.
«Το ανθρώπινο μυαλό επιπλέει σαν μπαλόνι μέσα στο κρανίο (...) Το ποδόσφαιρο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί κανείς εγκεφαλική βλάβη, ειδικά όταν είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και αναπτύσσει άνοια και χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια CTE».
Ο καθηγητής Ομάλου ήταν αυτός που ανακάλυψε την CTE, η οποία έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και προκαλείται από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς στο κεφάλι.
Ο δρ. Ομάλου τονίζει πως οι κεφαλιές θα πρέπει να περιοριστούν σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους ποδοσφαιριστές. «Δεν έχει νόημα να ελέγχετε ένα αντικείμενο που ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα με το κεφάλι σας (...) Είναι επικίνδυνο».
Ο διακεκριμένος επιστήμονες ξεκαθαρίζει πως, κατά τη γνώμη του, κανένα παιδί κάτω των 18 ετών δεν θα έπρεπε να επιχειρεί κεφαλιές στο ποδόσφαιρο.
«Παιδιά 12 έως και 14 ετών πρέπει να παίζουν ποδόσφαιρο με λιγότερη επαφή. Παιδιά από 14 με 18 μπορούν να έρχονται σε επαφή με τους αντιπάλους τους αλλά, να μην κάνουν κεφαλιές. Ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, αλλά η επιστήμη εξελίσσεται, η κοινωνία αλλάζει και είναι πλέον καιρός να αλλάξουμε μερικές συνήθειές μας», τονίζει.
σχόλια