Οι συγκρούσεις με την αστυνομία και οι ενδοκοινοτικές (ενδοκουρδικές) διενέξεις έχουν κάπως κοπάσει τις τελευταίες δύο ημέρες στην Τουρκία. Η απαγόρευση κυκλοφορίας και η παρουσία στρατευμάτων σε κάποιες πόλεις της νότιας και ΝΑ Τουρκίας έχουν παίξει το ρόλο τους. Το ίδιο και οι εκκλήσεις της κουρδικής ηγεσίας για αυτοσυγκράτηση. Το σύστησε ο πρόεδρος του μεγάλου κεντροαριστερού φιλοκουρδικού κόμματος HDP Τλελαχεντίν Ντεμιρτάς μετά και από επικοινωνία με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπνουλάχ Οτσαλάν. Η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ γράφει ότι ό ίδιος ο πολύς αρχηγός της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, πήγε στο νησί Ιμραλί για να πείσει τον Οτσαλάν να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ των Κούρδων και, κατά παράβαση κάθε πρωτοκόλλου, του έδωσε τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με Κούρδους ηγέτες εκτός της φυλακής. Τα πράγματα λοιπόν είναι πιο ήρεμα αυτή τη στιγμή εντός της χώρας, αλλά δεν ξέρω αν αυτό είναι τέλος της καταιγίδας ή η ηρεμία πριν την μεγάλη θύελλα.
H Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί άπραγη και να κωλυσιεργεί σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα ανταλλάγματα που θα πάρει σε περίπτωση ένοπλης επέμβασης της ή άλλων διευκολύνσεων
Οι πάντες άλλωστε περιμένουν τις εξελίξεις και την τελική έκβαση της μάχης στο Κομπάνι, η οποία έχει εξελιχθεί σε κρίσιμης σημασίας σύγκρουση. Ο Οτσαλάν είχε προ ημερών διαμηνύσει ότι αν πέσει το Κομπάνι και σε αυτό φταίει και η αδράνεια της Τουρκίας, αυτό θα σημαίνει το τέλος των διαπραγματεύσεων ειρήνευσης. Για να μην μείνει καμία αμφιβολία ο Τζεμίλ Μπαγίκ, αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων του ΡΚΚ και το πιο υψηλόβαθμος στέλεχος της οργάνωσης εκτός της φυλακής δήλωσε για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες πως το ΡΚΚ θα διακόψει την εκεχειρία η Τουρκία συνεχίσει στην ίδια τακτική.
«Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία» δηλώνει σε συνέντευξή του στο Γερμανικό κανάλι ARD, « πως αν συνεχίσει σε αυτό το δρόμο οι αντάρτες μας θα ξεκινήσουν και πάλι τον αμυντικό πόλεμο για να προστατεύσουν τον λαό μας.» « Υπεύθυνη για αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» συνεχίζει. «Η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης με την οποία εκχωρεί δικαίωμα επέμβασης στο στρατό σε Συρία και Ιράκ σχεδόν δεν αναφέρει το Ισλαμικό Κράτος αλλά αναφέρει ξεκάθαρα το ΡΚΚ. Η απόφαση ουσιαστικά αποτελεί κήρυξη πολέμου εναντίον του ΡΚΚ. Με την απόφαση αυτή η Τουρκία σταμάτησε την ειρηνευτική διαδικασία» καταλήγει. Πέρα από τα λόγια οι πληροφορίες λένε πως ένοπλοι μαχητές του ΡΚΚ επιστρέφουν στην Τουρκία , ενώ σημειώνονται και μετακινήσεις τουρκικών στρατευμάτων στα ανατολικά.
Στο ίδιο το Κομπάνι η κατάσταση είναι δραματική, ωστόσο οι υπερασπιστές της πόλης δείχνουν αξιοθαύμαστη ικανότητα αντίστασης. Το πρωί της 12ης Οκτωβρίου απέκρουσαν μια μεγάλη επίθεση των τζιχαντιστών και τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Η ΙΣΙΣ ψάχνει για ενισχύσεις από το εσωτερικό της Συρίας όπου έχει ένα ευρύ δίκτυο στρατολόγησης. Οι τζιχαντιστές μπορεί να έχουν ισχυρό εξοπλισμό από το λαθρεμπόριο και το υλικό του αμερικανικού στρατού που πήραν από το Ιράκ, είναι όμως ανεκπαίδευτοι και άπειροι, σε αντίθεση με τους Κούρδους που φαίνεται να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και ενισχύονται και από έμπειρους μαχητές του ΡΚΚ. Η κατάληψη του Κομπάνι είναι θέμα κύρους για τους τζιχαντιστές, καθώς μια πιθανή αποτυχία θα τρώσει το κύρος τους στο εξωτερικό . Οι παρανοϊκοί της ΙΣΙΣ έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα ακόμα κίνδυνο. Να σκοτωθούν από γυναίκα και να χάσουν τον παράδεισο. Έτσι φόβος και τρόμος έχουν γίνει οι γυναίκες μαχήτριες του κουρδικού ΥPG που αποτελούν, λένε οι πληροφορίες, το 35% των υπερασπιστών του Κομπάνι.
Είναι εμφανές πως για έναν τακτικό και εξαιρετικά καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο στρατό όπως είναι ο τουρκικός το να απωθήσει τους τζιχαντιστές από το Κομπάνι είναι παιχνιδάκι. Για τους Κούρδους σε αυτή τη φάση θα ήταν αρκετό να επιτρέψει η Τουρκά την δημιουργία ενός διαδρόμου σωτηρίας που θα επιτρέψει τον ανεφοδιασμό των πολιορκούμενων με όπλα, τρόφιμα, μαχητές καθώς η ηγεσία του ΡΚΚ και του ΥPG φαίνεται να μην εμπιστεύονται τους Τούρκους στην περίπτωση που θα περάσουν σε συριακό έδαφος. Ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει να παρακολουθεί άπραγη και να κωλυσιεργεί σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τα ανταλλάγματα που θα πάρει σε περίπτωση ένοπλης επέμβασης της ή άλλων διευκολύνσεων.
Εν τω μεταξύ, η πολιορκία και η αντίσταση στο Κομπάνι συνεχίζεται. Και μπορεί η κουρδική πόλη στα συροτουρκικά σύνορα να μην έχει καμία σχέση με την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα ή το Ντιγιαρμπακίρ, όπως είπε εχτές σε μια αποστροφή του λόγου του στο Ρίζε του Πόντου ο τούρκος Πρόεδρος, είναι ωστόσο φανερό πως κάθε μέρα που περνά, ο πόλεμος στο Κομπάνι γίνεται όλο και περισσότερο πόλεμος της Τουρκίας.
σχόλια