Mαζορέτες στην ταράτσα

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
0
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO

 Πώς θα σας φαινόταν να ξεκινήσετε μαθήματα μαζορέτας ή ινδικού χορού, ακριβώς όπως στις ταινίες του Bollywood; Να μάθετε να χορεύετε σαν την Beyonce -και καλύτερα- πάνω σε 12ποντα, ή και ξυπόλυτες; Να ξεπατικώσετε κάθε hip hop φιγούρα που βλέπατε από μικροί στο Mtv, να μάθετε την τέχνη του break dance από βραβευμένους πρωταθλητές, να κάνετε σεμινάρια με χορευτές του Cats, και να παίζετε τον στύλο του pole dancing στα δάχτυλα;

Cheerleading, Bollywood, Ηip Hop, Drama Queen, Pole Dancing, Voguing, Waacking, Reggaeton, Kramp, Tribal Fusion Belly, Commercial, Girly Style...

Η 28χρονη Κλαίρη Καραπιδάκη είναι μία σύγχρονη γκουρού των πιο ιδιαίτερων και διαφορετικών χορών που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως, και τα τελευταία δύο χρόνια έχει στήσει την πιο θορυβώδη σχολή χορού της Θεσσαλονίκης σε ένα loft στην πρώην βιοτεχνική περιοχή της Βαλαωρίτου. Περάσαμε μία ολόκληρη εκστατική μέρα στις εγκαταστάσεις του ProDancers Studio νιώθοντας ότι συμμετέχουμε στα γυρίσματα ενός σύγχρονου "Fame", και μεταδίδουμε.


Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
Η Κλαίρη Καραπιδάκη με το "εισιτήριο" συμμετοχής του World Hip Hop Championship του Λας Βέγκας. φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Χορός: Η νέα γυμναστική

Ολόκληρη η δεκαετία του '90 πέρασε μέσα σε ρυθμούς aerobic.

Έπειτα, μαζί με την νέα χιλιετία κατέφθασε η τρέλα της yoga και κυρίως του pilates που σάρωσε ακόμα και το πιο μικρό γυμναστήριο της ελληνικής περιφέρειας. Σειρά είχε, φυσικά, η zumba η οποία αναδείχθηκε σε γυμναστική-φετίχ μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια και άνοιξε τον δρόμο στην μανία της εκγύμνασης μέσω του χορού.

Το ταμπού είχε σπάσει και όλο και περισσότερες γυναίκες αλλά και άνδρες ανακάλυψαν πως οι έξαλλοι χοροί μπροστά από τον καθρέφτη δεν ήταν μόνο δική τους συνήθεια.

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Cheerleading, Bollywood, Ηip Hop, Drama Queen, Pole Dancing, Voguing, Waacking, Reggaeton, Kramp, Tribal Fusion Belly, Commercial, Girly Style...Μπαίνοντας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας των 10s είναι ηλίου φαεινότερο ότι η νέα γυμναστική είναι ο χορός." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Cheerleading, Bollywood, Ηip Hop, Drama Queen, Pole Dancing, Voguing, Waacking, Reggaeton, Kramp, Tribal Fusion Belly, Commercial, Girly Style...

Αυτές οι λέξεις μπορεί να μην σας λένε τίποτα τώρα, αλλά δεν θα περάσει καιρός μέχρι να αρχίσετε να τις συναντάτε όλο και συχνότερα. Μπαίνοντας στο δεύτερο μισό της δεκαετίας των 10s είναι ηλίου φαεινότερο ότι η νέα γυμναστική είναι ο χορός.


"Ίσως να φταίει και η κρίση", μου εξηγεί η Κλαίρη που το καλοκαίρι ταξίδεψε με την ομάδα των Drama Queens στο Las Vegas εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο World Hip Hop Championship.

Είχαν ακολουθήσει δύο συνεχόμενες πρωτιές σε παραπάνω από μία κατηγορίες στον ετήσιο διαγωνισμό Hip Hop International Greece.

"Τα τελευταία χρόνια εκτός από το ότι υπάρχει μια στροφή στο fit στις νέες γενιές, θα δεις μικρούς και μεγάλους να γεμίζουν κυριολεκτικά τα γυμναστήρια. Και αν η γυμναστική λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία φαντάσου τι γίνεται με τον χορό. Ο κόσμος πλέον έχει ανάγκη να εκτονωθεί. Μεγάλο ρόλο έχει παίξει και το ίντερνετ και το You Tube. Οι νέες γενιές είναι πια αποφασισμένες να μάθουν να χορεύουν ακριβώς όπως οι χορευτές στα βίντεο κλιπ, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι οι νέοι super stars της μουσικής βιομηχανίας, και δεν πρόκειται να το βάλουν κάτω μέχρι να τα καταφέρουν" συνεχίζει γελώντας.

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Ίσως να φταίει και η κρίση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια στροφή στο fit στις νέες γενιές, όλα τα γυμναστήρια είναι γεμάτα. Και αν η γυμναστική λειτουργεί σαν ψυχοθεραπεία φαντάσου τι γίνεται με τον χορό. Ο κόσμος πλέον έχει ανάγκη να εκτονωθεί." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Από πάντα είχα τρέλα με τον χορό. Από παιδί έτρεχα σε διαγωνισμούς, κι όμως μου είχαν περάσει ότι αυτό είναι κάτι σαν χόμπι, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα ας πούμε, και ότι θα έπρεπε να σπουδάσω κάτι με... επαγγελματικές προοπτικές. " φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Στην Μυτιλήνη όπου μεγάλωσε η ίδια δεν έπιαναν Mtv.

"Έβγαιναν τότε δύο βίντεο κλιπ στην τηλεόραση και τα μαθαίναμε απ' έξω. Τα γράφαμε σε κασέτες κτλ. Αν χόρευα μπροστά στον καθρέφτη λέει, το ρωτάς; Timberlake, Britney Spears, όλα αυτά. Από πάντα είχα τρέλα με τον χορό. Από την τρίτη Δημοτικού μέχρι και τα 18 μου έτρεχα σε διαγωνισμούς με μια σχολική ομάδα που είχαμε φτιάξει, κι όμως μου είχαν περάσει ότι αυτό είναι κάτι σαν χόμπι, μια καλλιτεχνική δραστηριότητα ας πούμε, και ότι θα έπρεπε να σπουδάσω κάτι με επαγγελματικές προοπτικές. Ήμουν καλή στα φιλολογικά μαθήματα και στις ξένες γλώσσες κι έτσι κατέληξα στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Άσχετο εντελώς"


Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Κυνηγάμε το διαφορετικό, το "εκκεντρικό". Θέλουμε να δώσουμε αυτή την παραπάνω επιλογή στον κόσμο. Αν δεν ξέρεις όλους τους χορούς πώς μπορείς να ξέρεις τι είναι αυτόπου σου ταιριάζει περισσότερο;" φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO


Σύμφωνα με την Κλαίρη ακόμα και σήμερα στην Ελλάδα ηχεί περίεργα να δηλώνεις "χορεύτρια".

"Υπάρχει ακόμα το ταμπού και πολλές φορές αναγκάζεσαι να επινοείς διαφορετικούς τρόπους να δηλώσεις το επάγγελμά σου για να μην παρεξηγηθείς.

Δυστυχώς μέχρι πρόσφατα η μόνη γνώση και σχέση που είχαν οι Έλληνες με τον χορό αφορούσε είτε στο μπαλέτο που γράφουν τα κοριτσάκια από μικρή ηλικία, είτε μετά στα τσιφτετέλια. Οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσο δεν υφίσταται ούτε καν στον φορολογικό κώδικα. Εδώ να φανταστείς λειτουργούμε σαν επιχείρηση παροχής πολιτιστικών υπηρεσιών, επειδή ούτε ακριβώς γυμναστήριο είμαστε αλλά ούτε και σχολή κλασικού χορού."


Καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών της μέχρι και το πολυπόθητο για την ελληνική οικογένεια πτυχίο η Κλαίρη ανακάλυψε εκ νέου το Hip Hop αρχικά ως μαθήτρια σε διάφορες σχολές, έπειτα ως δασκάλα σε μικρά παιδάκια -αντικαθιστώντας μια καθηγήτρια, και τελικά ως επαγγελματίας χορεύτρια.

Δούλεψε για χρόνια σε σχολές, συμμετείχε στους περισσότερους παγκοσμίου βεληνεκούς Hip Hop διαγωνισμούς, έτρεχε σε όσα περισσότερα σεμινάρια στο εξωτερικό μπορούσε, και σιγά σιγά άρχισε να χτίζει όνομα δουλεύοντας παράλληλα και σαν μαζορέτα στην ομάδα βόλεϊ του ΗΡΑΚΛΗ.

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Υπάρχει ακόμα δυστυχώς το ταμπού της "χορεύτριας" στην Ελλάδα, και πολλές φορές αναγκάζεσαι να επινοείς διαφορετικούς τρόπους να δηλώσεις το επάγγελμά σου για να μην παρεξηγηθείς. Μέχρι πρόσφατα η μόνη γνώση και σχέση που είχαν οι Έλληνες με τον χορό αφορούσε είτε στο μπαλέτο, είτε μετά στα τσιφτετέλια." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO


"Αυτό που συνειδητοποίησα, και είναι σημαντικό να το πούμε είναι ότι εκτός από τα είδη χορών όπου απαιτείται ειδική σωματική βάση και εκπαίδευση (μπαλέτο, σύγχρονος χορός κτλ) , όλα τα υπόλοιπα είδη μπορεί κανείς και να τα μάθει αλλά και να τα διδάξει αρκεί να πέσει με τα μούτρα στην εξάσκηση και παρακολουθώντας σεμινάρια, με πείσμα, αποφασιστικότητα, αλλά και με πολλές θυσίες", εξηγεί.

Η ίδια έχει μέχρι τώρα ταξιδέψει σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη αλλά και στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες) κυνηγώντας τις νέες τάσεις.

"Είναι σαν κύκλος: Ό, τι χρήματα βγάζουμε από τον χορό τα ξοδεύουμε πάλι σ' αυτόν."

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
Η Κλαίρη έχει μέχρι τώρα ταξιδέψει σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη αλλά και στην Αμερική (Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες) κυνηγώντας τις νέες τάσεις. "Είναι σαν κύκλος: Ό,τι χρήματα βγάζουμε από τον χορό τα ξοδεύουμε πάλι σ' αυτόν." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Κυνηγώντας το νέο και το ιδιαίτερο

"Σήμερα στο studio κάνουμε μαθήματα για περισσότερα από είκοσι είδη χορών, με 35 συνολικά δάσκαλους και πάνω από 300 μαθητές. Το τάργκετ γκρουπ ποικίλει. Από μικρά κορίτσια που θέλουνε να μάθουνε σωστό... twerking, μέχρι μεγάλες κυρίες που ενδιαφέρονται για ινδικούς χορούς, και αγόρια που θέλουν να μπουν στον κόσμο του break dance.

Κατεβάζουμε ομάδες στον πανελλήνιο διαγωνισμό cheerleading που γίνεται στην Αθήνα κάθε χρόνο, συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες χορευτές που πλαισιώνουν καλλιτέχνες, διοργανώνουμε σεμινάρια και workshops με κορυφαίους χορευτές από ολόκληρο τον κόσμο.

Γενικά, προσπαθούμε πάντα να εξελισσόμαστε. Να μην υπάρχει χορός που έχει ρεύμα στο εξωτερικό και να μην μπορεί κανείς να τον βρει στην Ελλάδα. Αυτός είναι ο στόχος μας."

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO


"Ναι, το κυνηγάμε το διαφορετικό, το "εκκεντρικό" αν θες. Θέλουμε να δώσουμε αυτή την παραπάνω επιλογή στον κόσμο. Αν δεν ξέρεις όλους τους χορούς πώς μπορείς να ξέρεις τι είναι αυτό που σου αρέσει, που σου ταιριάζει περισσότερο;"


"Όσον αφορά στο pole dancing συνεργαζόμαστε και με την πρωταθλήτρια του είδους Μάρω Δαμδούμη που κάνει απίστευτη δουλειά στον στύλο. Στα μαθήματα του pole dancing όποια κοπέλα θέλει φοράει τα ειδικά τακούνια, σορτσάκια, κτλ. Δεν είμαστε αντίθετοι με το sexy twist της όλης υπόθεσης αλλά βάζουμε αυτομάτως Χ σε οποιαδήποτε υπόνοια χυδαιότητας. Το pole dancing είναι η πιο παρεξηγημένη μορφή άσκησης. Στην ουσία πρόκειται για μαθήματα ευλυγισίας μεγάλου, μάλιστα, βαθμού δυσκολίας."

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
Η Μάρω Δαμδούμη. φωτ.: Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Δεν είμαστε αντίθετοι με το sexy twist, αλλά βάζουμε αυτομάτως Χ σε οποιαδήποτε υπόνοια χυδαιότητας. Το pole dancing είναι η πιο παρεξηγημένη μορφή άσκησης. Στην ουσία πρόκειται για μαθήματα ευλυγισίας πολύ μεγάλου, μάλιστα, βαθμού δυσκολίας." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Γυμναστική ή ψυχαγωγία;

"Υπάρχει κόσμος που έρχεται σε μας για να γυμναστεί και για να χάσει βάρος – σε αυτούς προτείνουμε π.χ. την zumba ή το pole dancing όπου τα πράγματα ζορίζουν. Υπάρχει όμως και κόσμος που σου λέει θέλω απλά να έρθω για να μάθω να χορεύω καλά όταν βγαίνω έξω. Δεκτό. Εδώ δεν υπάρχει η αυστηρότητα του γυμναστηρίου, δεν πιέζουμε κανέναν.

Έχουμε εξάλλου ειδικά τμήματα "κοινωνικού χορού" που καλύπτουν αυτήν την ανάγκη για καλλιτεχνική ελευθερία και έκφραση.

Τέλος υπάρχει και το τμήμα voguing αποκλειστικά για gay άνδρες και αγόρια. Λέγονται Drama Unicorns και είναι "αδελφάκια" της βραβευμένης ομάδας Bimboy's Drama Queens του Μάριου Μιλτιάδη, του πρώτου ανθρώπου στην Ελλάδα που ασχολήθηκε σοβαρά με το Voguing .

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Μερικοί θέλουν απλά να μάθουν να χορεύουν καλά για όταν βγαίνουν έξω στα κλαμπς. Δεκτό. Εδώ δεν υπάρχει η αυστηρότητα του γυμναστηρίου, δεν πιέζουμε κανέναν. Έχουμε εξάλλου ειδικά τμήματα "κοινωνικού χορού" που καλύπτουν αυτήν την ανάγκη για καλλιτεχνική ελευθερία και έκφραση." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
Drama Queens. φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO

Πρόχειρο ευρετήριο:

Voguing → Χορός που αντλεί έμπνευση από την πασαρέλα, με έντονα στοιχεία hip hop και pop. Το Voguing στην ουσία είναι μία από τις τέσσερις – πέντε βασικές κατηγορίες hip hop, και διεθνώς χωρίζεται σε οίκους (houses). Oι Bimboy's Drama Queens είναι ο μοναδικός οίκος voguing της Ελλάδας.

Kramp→ Πολύ έντονος σύγχρονος χορός που θυμίζει τις κοφτές φιγούρες που κάνουν συνήθως οι άντρες χορευτές στα βίντεο κλιπ (αν καταλάβαμε καλά). Έχει τις ρίζες του σε χριστιανικά γκόσπελ έθιμα.

Commercial, Lady style →βλ. βίντεο κλιπ Beyonce – νομίζω.
High heels → Commercial με ψηλά τακούνια
Waacking →70s ντίσκο – πολλές κινήσεις με χέρια
Tribal fusion belly → εξειδικευμένο στυλ χορού με στοιχεία από όλο τον ανατολίτικο κόσμο

Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
"Υπάρχει κόσμος που έρχεται σε μας για να γυμναστεί και για να χάσει βάρος – σε αυτούς προτείνουμε π.χ. την zumba ή το pole dancing όπου τα πράγματα ζορίζουν." φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
Στο "wall of fame" του studio βλέπεις όλους του διεθνείς κορυφαίουε χορευτές που έχουν παραδόσει σεμινάρι στην σχολή. φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Mαζορέτες στην ταράτσα Facebook Twitter
φωτ. : Γιώργος Πλανάκης/LIFO
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο ποταμός Κηφισός δε θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια»

Ελλάδα / «Ο ποταμός Κηφισός δεν θα άντεχε πλημμύρες σαν αυτές του Ιανού, του Ντάνιελ και της Βαλένθια» τονίζει καθηγητής ΕΜΠ

«Το πρώτο μέλημά μας είναι να μην έχουμε θύματα και αυτό μπορεί να γίνει με την έγκαιρη και τεκμηριωμένη προειδοποίηση προς τους κατοίκους της περιοχής», τόνισε ο Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Αναστάσιος Στάμου
LIFO NEWSROOM