Αυτός δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος- Άντρας πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω ομοιότητας με τον ένοχο

Αυτός δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος- Άντρας πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω ομοιότητας με τον ένοχο Facebook Twitter
Ο Richard Jones (δεξιά) έμεινε στη φυλακή για 17 χρόνια επειδή έμοιαζε με τον αληθινό δράστη, Ricky Amos (αριστερά).
2

Ένας άντρας που πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα, το οποίο διέπραξε κάποιος άλλος που του μοιάζει πάρα πολύ, κατέθεσε μήνυση εναντίον της αστυνομίας για το λάθος, ζητώντας αποζημίωση 1.1 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Το 1999 ο Richard Jones βρισκόταν σε ένα πάρτι με συγγενείς και φίλους στο σπίτι του στο Κάνσας. Λίγα μίλια μακριά, ένας άλλος άντρας, που ονομάζεται Ricky Amos, επέβαινε με άλλους τρεις σε ένα αμάξι καπνίζοντας κρακ κοκαΐνης και ψάχνοντας να βρουν κι άλλα ναρκωτικά. Ο Amos βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να κλέψει το πορτοφόλι μιας γυναίκας, καταλήγοντας να πάρει τελικά μόνο το κινητό της. 

Αυτό που ακολούθησε ήταν μια αλληλουχία παρεξηγήσεων, αφού τόσο η γυναίκα όσο και άλλοι μάρτυρες αναγνώρισαν ως δράστη τον Richard Jones. Κανείς τους δεν τον είχε παρατηρήσει προσεκτικά, αλλά όλοι τον περιέγραψαν ως «αδύνατο, με σκούρο δέρμα, μάλλον ισπανικής καταγωγής και μαύρα μαλλιά». Η περιγραφή ήταν αρκετή για την σύλληψη του Jones. 

Αυτός δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος- Άντρας πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω ομοιότητας με τον ένοχο Facebook Twitter
Ο Richard Jones (δεξιά) και ο Ricky Amos (αριστερά).

Ο Richard Jones καταδικάστηκε για ληστεία σε 19 χρόνια φυλάκισης, παρόλο που είχε άλλοθι, υποστηρίζοντας πως δεν έφυγε ποτέ από το σπίτι του εκείνη τη μέρα. Η καταδίκη του βασίστηκε μόνο σε μαρτυρίες, καθώς δεν συλλέχθηκε DNA. 

Αποφυλακίστηκε το 2010, όταν ανακάλυψε κάτι σοκαριστικό, πως ο πραγματικός ένοχος, ο Ricky Amos, θα μπορούσε άνετα να είναι ο δίδυμος αδερφός του, αφού είχαν ακριβώς το ίδιο κούρεμα, τα ίδια μάτια, μύτη και χρώμα δέρματος.

Αυτός δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος- Άντρας πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω ομοιότητας με τον ένοχο Facebook Twitter

Την ύπαρξη του Ricky Amos έμαθε τυχαία από έναν συγκρατούμενό του. Ο Jones ενημέρωσε αμέσως τον δικηγόρο του και η υπόθεση άνοιξε ξανά. Οι μάρτυρες κλήθηκαν να εξετάσουν εκ νέου τις φωτογραφίες των δύο αντρών αλλά δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τον αληθινό δράστη, οπότε ο δικαστής αποφάσισε να ανακαλέσει την ποινή. 

Σήμερα διεκδικεί αποζημίωση ύψους 1.1 εκατ. δολαρίων, 65.000 δολάρια για κάθε ένα από τα 17 χρόνια που έμεινε άδικα στη φυλακή, χάνοντας τα δυο παιδιά του να μεγαλώνουν αλλά και τη γέννηση των εγγονιών του. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια