Μυστήριο με τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου - Αναβάλλονται τα αποκαλυπτήρια του «Salvator Mundi»

Μυστήριο με τον ακριβότερο πίνακα του κόσμου - Αναβάλλονται τα αποκαλυπτήρια του «Salvator Mundi» Facebook Twitter
0

Η αποκάλυψη του «Salvator Mundi» στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι έχει αναβληθεί επ' αόριστον, ανακοίνωσαν αιφνιδίως οι αρχές τη Δευτέρα.

Το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε τη νέα εξέλιξη στο Twitter, λέγοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες και οι ακριβείς λόγοι θα γίνουν γνωστές σύντομα.

Το τμήμα αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Associated Press, λέγοντας: «Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

Το έργο του μεγάλου ζωγράφου Λεονάρντο ντα Βίντσι «Ο Σωτήρας του Κόσμου», πουλήθηκε για τιμή ρεκόρ 450 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο και κέρδισε τον τίτλο του ακριβότερου πίνακα του κόσμου.

Τα αποκαλυπτήρια ήταν προγραμματισμένο να γίνουν στις 18 Σεπτεμβρίου και είχαν προβληθεί εκτενώς από την κυβέρνηση και τον Τύπο.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Αμπού Ντάμπι, αναφέρουν πως εικάζεται ότι το μουσείο ενδέχεται να περιμένει την ετήσια επέτειό του στις 11 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το μυστήριο παραμένει ως προς το πώς το μουσείο απέκτησε τον μοναδικό αυτό θησαυρό ενώ υπάρχουν και διάφορα ακόμη δεδομένα που περιπλέκουν την υπόθεση

Δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι ένας Σαουδάραβας βασιλιάς που ενήργησε ως πληρεξούσιος για τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον ισχυρό πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, ήταν ο αγοραστής στον πλειστηριασμό της Νέα Υόρκης.

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον και αξιωματούχοι του Αμπού Ντάμπι αναφέρουν ότι η βασιλική οικογένεια  της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε το έργο για λογαριασμό του μουσείου το οποίο άνοιξε μόλις λίγες ημέρες πριν τη δημοπρασία.

Το έργο εξακολουθεί πάντως να αμφισβητείται από κύκλους ως προς την αυθεντικότητά του.

Χρονολογείται γύρω στο 1500 και είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά έργα του Ντα Βίντσι που υπάρχουν. Ο πίνακας θεωρούταν χαμένος για περισσότερα από 200 χρόνια, πριν αποκτηθεί και αποκατασταθεί από μια ομάδα αντιπροσώπων τέχνης.


Τελικά το έργο επικυρώθηκε ως αυθεντικό μετά από έρευνα που διήρκεσε πάνω από έξι χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο Christie's.


Η ανακοίνωση για την καθυστέρηση έρχεται λιγότερο από ένα μήνα, αφότου ένας ιστορικός τέχνης υψηλού προφίλ, ο Matthew Landrus, ισχυρίστηκε ότι μόνο το 20% έως 30% του έργου έχει γίνει από το χέρι του Λεονάρντο.

Μιλώντας στο CNN τον Αύγουστο, ο ακαδημαϊκός της Οξφόρδης περιέγραψε τη θεωρία του ότι ο βοηθός του μεγάλου ζωγράφου, ο Bernardino Luini, ήταν υπεύθυνος για το έργο τέχνης.


Τα ευρήματα του Landrus πρόκειται να δημοσιευθούν αργότερα αυτή την εβδομάδα και κάποιοι συνδέουν τον ερχομό τους με την απόφαση του μουσείου να μην προχωρήσει ακόμη στα αποκαλυπτήρια. 

Η τοποθέτηση του πίνακα - αν και όταν γίνει -θα αποτελέσει μείζονα πρόκληση για το νέο μουσείο, το οποίο επιδιώκει να ξεχωρίσει από το ομώνυμο του στο Παρίσι.

Το Αμπού Ντάμπι συμφώνησε να καταβάλει στη Γαλλία το ποσό των 525 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση του ονόματος «Λούβρο» για τα επόμενα 30 χρόνια ενώ έχει πληρώσει άλλα 750 εκατομμύρια δολάρια για Γάλλους διαχειριστές που θα επιβλέπουν τα 300 δανεισμένα έργα τέχνης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM