Ανώτατα στελέχη του Facebook και του Twitter παραδέχθηκαν σήμερα, στη Γερουσία, τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις των δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης απέναντι στις απόπειρες ξένων παραγόντων να εμπλακούν στις αμερικανικές εκλογές.
Απαντώντας στα νομοθετικά όργανα, η επικεφαλής λειτουργίας του Facebook, Σέριλ Σάντμπεργκ είπε πως η πλατφόρμα ήταν «πολύ αργή» για να αντιδράσει στις παρεμβολές.
Παρόμοια ήταν και η στάση που τήρησε και ο CEO του Twitter, Τζακ Ντόρσι, που αναγνώρισε ότι η ιστοσελίδα του ήταν «απροετοίμαστη και ανεπαρκώς εξοπλισμένη» για όσα διαδραματίστηκαν το 2016.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Google δεν παρουσιάστηκαν στην ακρόαση της Επιτροπής Πληροφοριών και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μαρκ Γουόρνερ δήλωσε «βαθιά απογοητευμένος» από την στάση της Google.
Η επιτροπή εστιάζει στην υφιστάμενη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρονικοί κολοσσοί για την μελλοντική αντιμετώπιση ενδεχόμενων παρεμβάσεων στην εκλογική διαδικασία, μετά τη φημολογούμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Ο Γουόρνερ προειδοποίησε ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να περιοριστούν μελλοντικά από νέους κανονισμούς λειτουργίας. «Η εποχή της "Άγριας Δύσης" στα social media φτάνει στο τέλος της. Το που θα πάμε από δω και πέρα παραμένει ανοικτό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο γερουσιαστής αναρωτήθηκε αν το Twitter σκοπεύει να εισάγει έναν «δείκτη», που θα πληροφορεί το κοινό για το ποιοι λογαριασμοί διαχειρίζονται από ανθρώπους και ποιοι είναι bot. O κ. Ντόρσι απάντησε πως το Twitter εξετάζει την ιδέα να υποδεικνύει αμέσως όσους τέτοιους λογαριασμούς εντοπίζει.
Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Χάινριχ ρώτησε το ανώτατο στέλεχος του Facebook αν ένας Αμερικανός πολίτης που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις, παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητας.
Η κα Σάντμπεργκ απάντησε ότι το Facebook δεν θέλει να αναλάβει τον ρόλο του «κριτή της αλήθειας» και για τον λόγο αυτό συνεργάζεται με ανεξάρτητους ελεγκτές για να εντοπίσουν τα περιστατικά παραπληροφόρησης που, κατά την ίδια, έχουν πλέον μειωθεί.
Όσες ειδήσεις αποδεικνύονται ψευδείς υπόκεινται σε «βαριά υποβάθμιση» της διάδοσής τους μέσω της πλατφόρμας, εξήγησε η κα Σάντμπεργκ.
Πριν την ακροαματική διαδικασία, το Facebook είχε υποβάλει μία γραπτή κατάθεση στην οποία ενημέρωνε πως, από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον φετινό Μάρτιο, απενεργοποίησε 1,27 δισεκατομμύρια ψεύτικους λογαριασμούς.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένως κατηγορήσει τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες ότι λειτουργούν με «πολιτικές προκαταλήψεις» απειλώντας με σειρά νέων κανονισμών.
Το Facebook πάντως ξεκαθαρίζει πως έχει προσλάβει 20.000 ανθρώπους στον τομέα της ασφάλειας και τον Ιούλιο κατέβασε 32 σελίδες που ήταν ύποπτες για απόπειρα εμπλοκής στις εκλογές του Νοεμβρίου.
«Το Twitter δεν λαμβάνει αποφάσεις με βάση την πολιτική ιδεολογία» απάντησε ο Τζακ Ντόρσι, αρνούμενος ότι η ιστοσελίδα του «ρίχνει» την απήχηση ορισμένων λογαριασμών, κατ' επιλογή, ακόμα και αν δεν παραβιάζουν τον κανονισμό της.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια