ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΟΥ
Το έργο αφορά δύο νέες κατοικίες. Τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο σε σχέση με τον δρόμο, ώστε να δημιουργείται μια μεγάλη νότια αυλή, ενώ η υψομετρική προσέγγιση τούς εξασφαλίζει απόλυτη ιδιωτικότητα.
Οι βασικές αρχές σύνθεσης της όλης επέμβασης ήταν η διάλυση των ορίων μεταξύ κατοικημένου και φυσικού χώρου, καθώς και η ενοποίηση του εσωτερικού του κτιρίου με τον περιβάλλοντα χώρο. Μεγάλα υαλοστάσια σε συνάρτηση με τους καθημερινούς χώρους κάνουν πιο έντονη την επαφή της κατοικίας με την εξωτερική διαμόρφωση, δίνοντας την αίσθηση ότι ο χώρος διαρρέει μεταξύ των δύο. Οι σχισμές-ανοίγματα στην οροφή καθώς και τα χρώματα που επιλέγονται στους τοίχους και στα γυάλινα στηθαία, στο εξωτερικό και εσωτερικό, επηρεάζονται άμεσα από τον νότιο προσανατολισμό και εντείνουν τη διαμπερότητα των κατοικιών.
Η χρήση ενός διώροφου τοίχου-ορίου από οπλισμένο σκυρόδεμα λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά και οργανώνει τις λειτουργίες και τον τρόπο κατοίκησης. Η οργάνωση των ιδιωτικών και καθημερινών χώρων γύρω από έναν πυρήνα κατακόρυφης κίνησης διασπά τον τοίχο και συνδέει τις δύο πλευρές του κτιρίου. Στο νότιο τμήμα οργανώνεται το καθιστικό, η τραπεζαρία και τα παιδικά δωμάτια. Στο βόρειο, η κουζίνα, το γραφείο και το υπνοδωμάτιο.
Η πλαστικότητα της μορφής της μεταλλικής κατασκευής έχει στόχο τη δημιουργία ενός κελύφους κατοίκησης με ενοποιημένες λειτουργίες, δημιουργώντας την αίσθηση ενός χώρου με αναφορές σε βιομηχανικά κελύφη με χρήση κατοικίας καθώς και ενός ενιαίου χώρου που αναπτύσσεται σε επίπεδα με διαφορά καθ' ύψος 1,50 μ.
Η δημιουργία ιδιαίτερων οπτικών στο εσωτερικό και εξωτερικό των κτιρίων μέσα από ανοίγματα είναι προσαρμοσμένη στη μεταλλική επικάλυψη. Η εμπειρία κατοίκησης είναι «φιλμική», καθώς τα «κάδρα» που δημιουργούνται, ενώ κινείσαι στον χώρο, εναλλάσσονται με οπτικές εντός της κατοικίας και προς τον περιβάλλοντα χώρο.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται δίνουν τη δυνατότητα για δημιουργία μορφών με ιδιαίτερη γεωμετρία κι εκφραστικότητα. Η μεταλλική φέρουσα κατασκευή επικαλύπτεται από φύλλα zinc, αφού έχει τοποθετηθεί θερμομόνωση. Τα υλικά και οι λεπτομέρειες, αν και ασυνήθιστα για χώρο κατοικίας, σχεδιάζονται με τρόπο ώστε ο χρήστης να μπορεί να τα οικειοποιηθεί. Ο χώρος λειτουργεί σαν ένα βιομηχανικό loft, με έντονες αντιθέσεις σε υλικά και χρώματα.
Η αρχιτεκτονική των δύο κατοικιών βαδίζει στα όρια του ανοίκειου, συνδυάζοντας αντιθετικά στοιχεία: βιομηχανική αισθητική και κατοικία - διαφάνεια και ιδιωτικότητα - ανοίκεια υλικά και καθημερινότητα. Ο χώρος ανασυντάσσεται και γίνεται οικείος μόνο με την παρουσία του ανθρώπου, που περιδιαβάζει σαν σε έναν «αρχιτεκτονικό περίπατο» στα δύο κτίρια που στέκονται σαν καθρέφτης το ένα απέναντι στο άλλο. Λειτουργούν σαν δοχεία κατοίκησης με μορφές που παραπέμπουν σε χώρους τόσο προστατευμένους όσο και εφήμερους. Οι μορφές και τα στοιχεία που συνθέτουν τις κατοικίες λειτουργούν σαν τα μέλη του ανθρώπινου σώματος -ραχοκοκαλιά, σώμα, δέρμα-, που, επικαλύπτοντας το ένα το άλλο σε μια βιομηχανική αισθητική, αγκαλιάζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα, μεταμορφώνοντάς τη σε κατοίκηση.
Αρχιτεκτονική μελέτη: React Αrchitects
Υπεύθυνος έργου: Νατάσσα Δεληγιάννη, Αρχιτέκτονας Μηχανικός
Στατική Μελέτη: «MFP - Κ. Μυλωνάς - Ι. Πριόνας και Συνεργάτες Ε.Ε.» Τεχνική Εταιρεία Μελετών
Η/Μ μελέτη: Γρηγοριάδης Δημήτριος, Μηχανολόγος Μηχανικός
Φωτογράφος: Ηλίας Χανδέλης, Aρχιτέκτονας Mηχανικός
Xρονολογία μελέτης: 2004-2006
Xρονολογία κατασκευής: 2007-2009
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.000,00 τ.μ.
Εμβαδόν κτιρίων: 440,00 τ.μ.
Ταυτότητα Γραφείου
Οι REACT ARCHITECTS δημιούργησαν ένα γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών το 2007, το οποίο αποβλέπει σε μία θεωρητική προσέγγιση της αρχιτεκτονικής, μέσω της ερευνητικής διαδικασίας. Η αρχιτεκτονική αντιμετωπίζεται ως ολότητα σε συνδυασμό με όλες τις ειδικότητες που θεμελιώνουν κατασκευαστική και καλλιτεχνική δημιουργία. Έργα μικρής και μεγάλης κλίμακας, δημόσια και ιδιωτικά, καθώς και εσωτερικός σχεδιασμός, αποτελούν το εύρος της έρευνας.
Η εμπειρία που δημιουργήθηκε μέσα από το πλατύ αυτό εύρος, προσφέρει το πλεονέκτημα αρχιτεκτονικών προτάσεων που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και μοναδικότητα. Τα ελληνικά αρχιτεκτονικά αρχέτυπα συνδυάζονται με σχεδιαστικές ιδέες που απαντούν στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Χρησιμοποιώντας ένα πειραματικό αισθητικό λεξιλόγιο οδηγούμαστε στην συνάντηση ιδεών και κατασκευής.
Έργα των REACT ARCHITECTS έχουν δημοσιευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα ιδρυτικά μέλη έχουν συμμετάσχει σε Ελληνικούς και Διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις.
Οι εταίροι της React Architects είναι η Νατάσσα Δεληγιάννη και ο Γιώργος Σπυρίδωνος. Η Νατάσσα Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το1993. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές (March II) της σπουδές το 1995 στο UCLA. Ο Γιώργος Σπυρίδωνος γεννήθηκε στην Αθήνα αποφοίτησε από την Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ το1993. Ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές (March II) του σπουδές το 1995 στο UCLA.
Άλλα Έργα
σχόλια