Στις 9 Νοεμβρίου του 1989, το Τείχος του Βερολίνου, που για 28 χρόνια χώριζε τη Γερμανία σε Δυτική και Ανατολική έπεφτε με πανηγυρισμούς και συγκίνηση. Σήμερα, το 158 χλμ οικοδόμημα έχει δώσει τη θέση του σε καταστήματα, σπίτια και δρόμους, αλλά διάσπαρτα στην διαδρομή υπάρχουν δεκάδες σημεία που μαρτυρούν την μαύρη εκείνη περίοδο.
Σέρνοντας με το ποντίκι σας τον δείκτη στο κέντρο της φωτογραφίας θα δείτε τις εικόνες από το ίδιο σημείο σε αντιπαράθεση
Peter Fechter Memorial
Ένας νεαρός οικοδόμος, ο Peter Fechter, πυροβολήθηκε στις 17 Αύγ. 1962, από τους φρουρούς των συνόρων της Ανατολικής Γερμανίας, όταν προσπάθησε να περάσει στο Δυτικό Βερολίνο. Αιμορραγούσε αβοήθητος για πάνω από μια ώρα, μέχρι να πεθάνει στην ανατολική πλευρά του τείχους. Οι Βερολινέζοι της δυτική πλευράς οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να επέμβουν έστησαν ένα σταυρό κοντά στο σημείο από την δική τους πλευρά. Μετά την ενοποίηση, ο σταυρός αντικαταστάθηκε από ένα μνημείο που τοποθετήθηκε στο ακριβές σημείο όπου πέθανε στην οδό Zimmer.
Potsdamer Platz
Η Potsdamer Platz στο κέντρο του Βερολίνου θεωρούνταν ένα πολυσύχναστο και κομβικό σημείο της Ευρώπης στη δεκαετία του 1930, αλλά η υπηρεσία του μετρό διεκόπη όταν η πόλη χωρίστηκε και η μεγάλη πλατεία έγινε ένας σκουπιδότοπο, μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων. Μετά την ενοποίηση, το σημείο σχεδιάστηκε εκ νέου και μετατράπηκε σε εμπορική περιοχή.
Brandenburg Gate
Η Πύλη του Βραδεμβούργου ανεγέρθη στα τέλη του 18ου αιώνα και όταν υψώθηκε το τείχος έγινε το σύμβολο του διχασμού. Το 1990 επισκευάστηκε και συντηρήθηκε ώστε να γίνει το νέο σύμβολο του ενωμένου Βερολίνου και της Γερμανίας.
Checkpoint Charlie
Το Checkpoint Charlie λειτουργούσε για δεκαετίες ως ένα κύριο σημείο εισόδου στο Ανατολικό Βερολίνο. Το χρησιμοποιούσαν διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και όσοι είχαν βίζα ανατολικού Βερολίνου. Σήμερα, υπάρχει ένα ανασκευασμένο φυλάκιο στη θέση του που πλέον έχει πάρει ο πολυσύχναστος δρόμος.
σχόλια