Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που μπήκε το Doctor Who στη ζωή μου. Το έπαιζε η κρατική τηλεόραση την δεκαετία του ’80. Δεν θυμάμαι πόσο χρονών ήμουν, αρκετά μικρή υποθέτω αλλά στο μυαλό μου είναι χαραγμένη εικόνα του Davros, του δημιουργού των Daleks και θανάσιμου εχθρού του Doctor. Ήταν το πιο τρομακτικό πράγμα που είχα δει ποτέ στα λιγοστά χρόνια ύπαρξης μου. Ήταν ένας τρελός επιστήμονας μισός Dalek, μισός άνθρωπος με απαίσια μορφή και ένα μάτι σαν του κύκλωπα. Και ούρλιαζε όταν πρόσταζε τους υπηκόους του να εξολοθρεύσουν όποιον τους αντισταθεί με μια περίεργη μεταλλική φωνή. Η δεύτερη φιγούρα που θυμάμαι έντονα ήταν ένας τύπος με φουντωτά μαλλιά, εκφραστικά μάτια και ένα τεράστιο πολύχρωμο κασκόλ. Αυτός ήταν ο τέταρτος Doctor.
Στην Αμερική είχαν σουπερ-ήρωες όπως ο Σούπερμαν και ο Μπάτμαν, στην Βρετανία, τον κόσμο έσωζε ο Doctor Who.
Σήμερα το Doctor Who μετράει 51 χρόνια και δεν είναι τόσο τρομακτικό όσο τότε. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους. Δημιουργός της ήταν ο Sydney Newman και υπεύθυνος για το σενάριο. Είναι η μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά στην ιστορία της Βρετανικής τηλεόρασης, σπάζοντας το ρεκόρ Γκίνες. Έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο και συνεχίζει να επηρεάζει γενιές και γενιές τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο. Στην Αμερική είχαν σουπερ-ήρωες όπως ο Σούπερμαν και ο Μπάτμαν, στην Βρετανία, τον κόσμο έσωζε ο Doctor Who. Σημαντικό σύμβολο της πολιτισμικής κληρονομιάς τους του 20ου αιώνα.
Ξεκίνησε να προβάλλεται το 1963. Το πρώτο επεισόδιο ήταν ασπρόμαυρο και άλλαξε την ιστορία της τηλεόρασης. Είχε τον τίτλο “Unearthly Child”. Τότε είχε καθυστερήσει η μετάδοση του για 8 δευτερόλεπτα για να ανακοινωθεί η δολοφονία του Κένεντι. Ο Doctor Who ήταν ένας συμπαθητικός αλλοπρόσαλλος και μάλλον αυστηρός παππούς που ταξίδευε στον χρόνο με την εγγονή του. Στην πραγματικότητα ήταν ένας ανθρωπόμορφος εξωγήινος ηλικίας 2000 ετών που όργωνε τον χρόνο, εξορισμένος από τον πλανήτη του. Σε όλη την διάρκεια της σειράς δεν γίνεται ποτέ γνωστό το όνομα του και συχνά έχει μαζί του συνοδούς που τον βοηθούν να τα βγάλει πέρα με θανατηφόρους εχθρούς, να σώσει πολιτισμούς, πλανήτες αλλά και συνηθισμένους ανθρώπους. Η μηχανή του χρόνου ή το διαστημόπλοιο που χρησιμοποιεί για τα ταξίδια του ονομάζεται Tardis και είναι ένας μπλε αστυνομικός θάλαμος που συναντούσες συχνά σε διάφορες Βρετανικές πόλεις μέχρι την δεκαετία του 60. Η κλασική ατάκα της σειράς αφορά το Tardis που είναι μεγαλύτερο μέσα από ότι φαίνεται απ’ έξω, καταπατώντας διάφορους νόμους της επιστήμης. “It’s bigger on the inside.” μονολογούν όσοι μπαίνουν μέσα. Η σειρά είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα στην αρχή.
Φυσικά ο Doctor δεν έμεινε παππούς για πολύ καιρό. Ως εξωγήινος είχε δύο καρδιές και την ικανότητα της αναγέννησης δηλαδή να επανέρχεται στην ζωή λίγο πριν πεθάνει αλλά με διαφορετική μορφή. Μέχρι στιγμής 12 ηθοποιοί τον έχουν υποδυθεί [αν εξαιρέσεις τον John Hurt της τελευταίας σεζόν]. Υποτίθεται ότι μπορεί να μετανσαρκωθεί 13 φορές και μετά τέλος αλλά πέρσι έλυσαν αυτό το πρόβλημα, τουλάχιστον προσωρινά.
Το Doctor Who από το 1989 έκανε μια τεράστια παύση μέχρι το 2005. Είχε γεράσει και όχι με ωραίο τρόπο. Είχε χάσει την λάμψη των περασμένων δεκαετιών. Σταμάτησε με αβέβαιο το αν θα επανέλθει ποτέ στην μικρή οθόνη. Η τελευταία εμφάνιση του Doctor ήταν το 1996 με μια ταινία που έγινε με σκοπό να του δώσει ένα πιο μοντέρνο και ανανεωμένο πρόσωπο. Ήταν η μία και μοναδική φορά που ο Paul McGann [ του Witnail and I] θα ενσάρκωνε τον συγκεκριμένο ρόλο - αν και είχε την ευκαιρία να τον επαναλάβει το 2013 για να δείξει την αναγέννηση του ένατου χαρακτήρα. Η ταινία δεν τα πήγε καλά όπως ήταν αναμενόμενο και τα φιλόδοξα σχέδια για επαναφορά της σειράς ναυάγησαν.
Όλα αυτά άλλαξαν όταν ανέλαβε τα ηνία της αναβίωσης ο Russell T. Davies το 2005. Ακολούθησε την συνταγή του ‘96. Έβαλε τον Christopher Eccleston να πρωταγωνιστήσει. Ο Who των 00s ήταν σέξι, φορούσε δερμάτινο σακάκι και είχε περισσότερη φρεσκάδα από ποτέ. Και οι συνοδοί του το ίδιο. Από την πεισματάρα πιτσιρικά Rose μέχρι τον πανσεξουαλιστή Captain Jack Harkness. Στην πλειοψηφία τους όμως οι συνοδοί ήταν γένους θηλυκού. Γρήγορα εμφανίστηκαν και spin-off σειρές όπως τα Torchwood και The Sarah Jane Adventures
Μετά την γρήγορη αποχώρηση του Eccleston που δεν τα βρήκε με τον Davies και που μέχρι και σήμερα αρνείται να επιστρέψει σαν γκεστ στα επετειακά επεισόδια, η ηλικία του D. κατέβηκε χρόνια ηλικιακά. Βρήκε ιδανικό εκφραστή του στο πρόσωπο του David Tennant. Ο Tennant αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος από το κοινό και τους φαν παγκοσμίως. Η σχέση του με την Rose ήταν κάτι παραπάνω από πλατωνική και φιλική. Για πρώτη φορά ο Doctor αποκτάει ρομαντικό υπόβαθρο– σίγουρα είχε παντρευτεί στο παρελθόν αλλά δεν έδειχνε ποτέ τόσο ερωτευμένος. Αυτή η διαφορά καθόρισε τις μετέπειτα σεζόν σε μεγάλο βαθμό. Τίποτα βέβαια δεν γινόταν μπροστά στην οθόνη.
Μετά τον Davies η σειρά πέρασε στα χέρια του Stephen Moffat, που μέχρι τότε ήταν υπεύθυνος για τα πιο ανατριχιαστικά της επεισόδια όπως το αξιομνημόνευτο “Blink” που δημιούργησε μια νέα στρατιά ορίτζιναλ κακών. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Who έγινε ακόμη πιο νέος και ακόμη πιο αθεράπευτα ρομαντικός. Ο Matt Smith που αντικατέστησε τον Tennant ήταν μόλις 27 χρονών όταν πήρε τον ρόλο και ο νεότερος Who που υπήρξε ποτέ. Όπως ήταν αναμενόμενο το κοινό μίκρυνε και αυτό σε χρόνια. Βρισκόμαστε εξάλλου στην εποχή των Hunger Games και Twilight. Έτσι κι αλλιώς σαν παιδικό πρόγραμμα ξεκίνησε. Οι Whovians έγιναν οι νέοι Trekkies. Οι έφηβοι φαν ονειρευόντουσαν σενάρια που έμπλεκαν ερωτικά τον 11o Doctor με τον Sherlock Holms του Benedict Cumberbatch που επίσης έγραφε ο Moffat όπως έκαναν παλιότερα με τον Spock και τον Captain Kirk οι οπαδοί του Star Trek.
Η σειρά δεν είχε χάσει στο ελάχιστο την επιτυχία που είχε αλλά για τους παλιούς θεατές ήταν εμφανές ότι κάτι σημαντικό έλειπε. Ο Moffat πρέπει να ένοιωθε τόσο καλοβολεμένος ως ο σωτήρας του Doctor Who που δυστυχώς στο θέμα του σεναρίου, πολλές φορές χώλαινε. Συχνά, η καλογραμμένη επιστημονική φαντασία έδινε την θέση της στο μεσσιανικό μελόδραμα. Ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε και ο Davies. Συχνά αναρωτιόσουν για πιο λόγο το έβλεπες.
Οι κακοί είχαν καταντήσει καρικατούρες και τα κίνητρα τους ακαταλαβίστικα και η απεικόνιση του Doctor περισσότερο σαν ρομαντικού ήρωα που σώζει συνέχεια το κορίτσι και τους σώζει όλους στο τέλος, κάπου δεν κόλλαγε. Οι Smith και Tennant ήταν χαρισματικοί και όμορφοι αλλά ο Doctor δεν ήταν ποτέ και τόσο όμορφος ή τόσο κουλ. Ήταν ένας επιβλητικός μερικές φορές τρομακτικός χαρακτήρας και το έδειχνε. Δεν τον ήθελες με καμία κυβέρνηση για εχθρό σου. Σε όσους πρόλαβαν τον Who του Baker θυμούνται το πόσο παρανοικά έπαιζε τον ρόλο εκείνη την εποχή. Αν και τα εφέ ήταν μηδαμινά, η ατμόσφαιρα στηριζόταν περισσότερο στην δύναμη του ήχου παρά στην εικόνα τα σενάρια ήταν τόσο δυνατά και ορίτζιναλ που δεν σε ένοιαζε και πολύ. Ο Moffat όμως είναι πανέξυπνος, το αντιλαμβάνεται και βάζει έναν ηθοποιό με κύρος να τον ενσαρκώσει.
Στην 8η σεζόν της η σειρά πηγαίνει προς το καλύτερο. Το νέο πρόσωπο του Doctor Who ανήκει στον βραβευμένο με όσκαρ, Peter Capaldi. Eίναι 56 χρονών και δεν συνεχίζει το μονοπάτι που άφησαν πίσω τους οι Smith και Tennant. Χαράσσει την δική του πορεία. Είναι υπέροχο όταν τον ακούς να λέει στην ερωτοχτυπημένη συνοδό του, Clara, «Ι’m not your boyfriend». Ο Capaldi ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδια ηλικία με τον Hartnell. Του μοιάζει κιόλας. Έχει την ίδια ψηλόλιγνη φιγούρα, όπως επίσης έχει το ίδιο τρελό και επικίνδυνο βλέμμα με αυτό του Baker. Αιχμαλωτίζει την οθόνη και κάνει τον Doctor πιο άμεσο από ποτέ. Τέλος φέρνει μια νέα εποχή, πιο σοβαρή και πιο σκοτεινή σε τόνο και σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα.
Πολλές φορές με ρωτούν φίλοι τι με κάνει να είμαι τόσο προσκολλημένη στην σειρά μετά από τόσα χρόνια, με τόσες απογοητεύσεις, χαοτικά σενάρια και ενοχλητικές ερμηνείες. Μετά από πολλή σκέψη η απάντηση μου είναι αυτή και μπορεί να είναι λίγο αστεία:
Το διαχρονικό θέμα της σειράς που έχει γράψει η Delia Derbyshire και του Rob Grainer συμβολίζει την παιδική ηλικία, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ακριβώς όπως ταξιδεύει ο Doctor Who στο διάστημα ανά τους αιώνες. Και είμαστε τόσο τυχεροί που υπάρχει ακόμη και σώζει ακόμη τον πλανήτη έστω και στα πλαίσια του φανταστικού.
Ο πρώτος Doctor:
O δεύτερος Doctor:
Ο τρίτος Doctor:
Ο τέταρτος Doctor:
Ο πέμπτος Doctor:
Ο έκτος Doctor:
O έβδομος Doctor:
O όγδοος Doctor:
Ο ένατος Doctor:
O δέκατος Doctor:
Ο ενδέκατος Doctor:
Ο δωδέκατος Doctor:
Οι πιο θανάσιμοι εχθροί του
Οι συνοδοί - όχι όλοι:
Το Tardis:
Και τέλος ένα βίντεο με όλες τις αναγεννήσεις του:
σχόλια