Χρόνια Πολλά, PlayStation!

Χρόνια Πολλά, PlayStation! Facebook Twitter
0

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 1994 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία ένα γκρι κουτί με το λογότυπο της Sony επάνω στο στρογγυλό καπάκι της θήκης για CD -που δέσποζε στη συσκευή- και τα πολύχρωμα γράμματα P και S μπλεγμένα περίτεχνα. Μιλάμε, φυσικά, για το Playstation, την παιχνιδομηχανή που έφερε επανάσταση στον χώρο των videogames και ευθύνεται για τον προσηλυτισμό εκατομμυρίων ανύποπτων και τη μετατροπή τους σε gamers. Μια συσκευή που με τα πρωτοφανή για την εποχή 3D γραφικά της αλλά και την ποιότητα εικόνας και ήχου «άνοιξε» την αγορά των video games, δημιουργώντας μια νέα βιομηχανία, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, στον χώρο του θεάματος.

Ο υπολογιστής γραφείου αποκαλείται από τους υπαλλήλους γραφείων «WorkStation». O ιθύνων της Sony, Ken Kutaragi, σκέφτηκε ότι εφόσον ο υπολογιστής για τη δουλειά ονομάζεται WORKstation, τότε ο υπολογιστής για το παιχνίδι θα πρέπει να ονμαστεί PLAYstation.

Ας δούμε μαζί ορισμένα trivia που αφορούν το πρώτο PlayStation, που πλέον βρίσκεται στην τέταρτη γενιά του, με το PS4, και μετρά πολλά εκατομμύρια σε πωλήσεις συσκευών, που μόνο σκόνη δεν πιάνουν στα σαλόνια και στα υπνοδωμάτια όλου του πλανήτη.

Η προϊστορία

Ο Ken Kutaragi, που θεωρείται ο «πατέρας» του PlayStation, ήταν τεχνικός υπεύθυνος στη Nintendo και ο άνθρωπος που σχεδίασε το καταπληκτικό sound chip του Super NES, αλλάκαι ο ιθύνωντου Nintendo Play Station.

Καλά διαβάσατε.

Η πρώτη απόπειρα δημιουργίας του PlayStation ήταν μια από κοινού προσπάθεια της Sony με την πάλαι ποτέ ηγέτιδα δύναμη των video games Nintendo, η οποία ήθελε να μπει δυναμικά στον χώρο των... multimedia (μιλάμε για τις αρχές των '90s) βιντεοπαιχνιδιών και προβολής hi-fi εικόνων και ήχων. Όμως η απληστία του προέδρου της Nintendo, που ήθελε τη μερίδα του λέοντος από τα δικαιώματα της κονσόλας και των τίτλων, ήταν το deal breaker που την έβγαλε από το παιχνίδι, δίνοντας την ευκαιρία στη Sony να αναπτύξει μόνη της την κονσόλα που έμελλε να αλλάξει το τοπίο στον χώρο του gaming και της οικιακής ψυχαγωγίας εν γένει.

Μετά το σπάσιμο της συμφωνίας, η Nintendo συνεργάστηκε με τη Philips.

Η Sony ανακοίνωσε δημόσια την ανάπτυξη του PlayStation στην έκθεση ηλεκτρονικών CES, τέλη του 1991, αφού αρχικώς δεν κατάφερε να συνεργαστεί ΟΥΤΕ με τον μεγάλο της μετέπειτα ανταγωνιστή SEGA.

Το όνομα

Ιαπωνία, δεκαετία των '90s. Ο υπολογιστής γραφείου αποκαλείται από τους υπαλλήλους γραφείων «WorkStation». O ιθύνων της Sony, Ken Kutaragi, σκέφτηκε ότι εφόσον ο υπολογιστής για τη δουλειά ονομάζεται WORKstation, τότε ο υπολογιστής για το παιχνίδι θα πρέπει να ονμαστεί PLAYstation.

Τα σύμβολα

Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή των συμβόλων που όχι μόνο εμφανίζονται στα τέσσερα κυκλικά κουμπιά του χειριστηρίου αλλά αποτέλεσαν και την εμβληματική γλώσσα της Sony στην οπτική επικοινωνία του PS και τις διαφημιστικές καμπάνιες. Το πράσινο τρίγωνο συμβολίζει την οπτική γωνία του παίκτη. Το ροζ τετράγωνο συμβολίζει ένα φύλλο χαρτί – άρα την πρόσβαση στο μενού ή σε μια λίστα εντολών των παιχνιδιών. Ο κόκκινος κύκλος στην ευρέως διαδεδομένη γλώσσα συμβόλων στην Ιαπωνία συμβολίζει το «ναι», ενώ το μπλε Χ, συμβολίζει το «όχι».

Το χειριστήριο

Στην Ιαπωνία τα εμβληματικά χειριστήρια των πρώτων PlayStation ήταν κατά 15% μικρότερα από αυτά που συνόδευαν την κονσόλα στα υπόλοιπα μέρη του κόσμου.Ταπρώτα universal χειριστήρια με ίδιο μέγεθος κυκλοφόρησαν στην Ιαπωνία το 1997. Το τελικό design τους δεν άρεσε στον Kutaragi, αλλά τελικά υιοθετήθηκε μετά την επιμονή του προέδρου της Sony, Norio Olga.

Το Μέσο

Tα χαρακτηριστικά CD-Rom των παιχνιδιών για το πρώτο PlayStation με τη μαύρη επιφάνεια πέρασαν από σαράντα κύματα μέχρι να αποφασιστεί από κοινού από τον πρόεδρο της Sony και τον Kutaragi ότι θα έχουν μαύρο χρώμα και μαύρο προστατευτικό περίβλημα για να δείχνουν cool και πολυτελή, αλλά και για να ξεχωρίζουν, εκτός της συσκευασίας, από τα μουσικά CD.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ