Ο Δαλαϊλάμας της γλύκας

Ο Δαλαϊλάμας της γλύκας Facebook Twitter
0

Στο περιοδικό «Θησαυρός» βρήκα ένα πολύ πετυχημένο περίγραμμα εργασίας για τον ζαχαροπλάστη, του εξαίρετου λογοτέχνη Θέμου Ποταμιάνου(1939). Το φύλαξα λοιπόν με προσοχή γι' αυτό τον μήνα των εορτών και των συνεπακόλουθων γλυκυσμάτων:

«Ο ζαχαροπλάστης έχει τάξει ως σκοπόν του βίου του να μετριάζη τας πικρίας της ζωής, προσφέρων ως αντίδοτον τα γλυκύτατα προϊόντα της κουζίνας του. Και αρκεί να εισέλθη μίαν φοράν κανείς εις το κατάστημά του και να δοκιμάση τα είδη του, διά να ταχθή οριστικώς με το μέρος εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ζωή είναι "γλυκειά". Ασφαλώς γλυκειά είναι η ζωή, εφ' όσον υπάρχουν γαλακτομπούρεκα και πάστες και αμυγδαλωτά και όλα τα είδη της βιομηχανίας του ζαχαροπλαστείου.

Όπως ένας στρατηγός, ο ζαχαροπλάστης παρατάσσει εναντίον της πικρίας και των άλλων του βίου δεινών, τα συντάγματά του και τας εφεδρίας του – φόρμες και μπαστούνια από διάφορα γλυκίσματα. Κατά του πένθους, λόγου χάριν, αντιτάσσει τα ζαχαρένια του βουτήματα και τον παρήγορον καφέν και κατά της ερωτικής προδοσίας τον μελίρρυτον και χορταστικόν μπακλαβάν. Όταν είναι κανείς χορτάτος ενθυμείται ολιγώτερον την άπιστον. Τέλος, εις τους μελαγχολικούς, προσφέρει μίαν ανοιχτόχρωμη, χαρούμενη πουτίγκα και εις τους νευρικούς μίαν σουμάδαν κατευναστικήν. Με μίαν λέξιν κάθε πικραμένος ευρίσκει πλησίον του το φάρμακόν του και πείθεται ότι η πικρία του δεν κατέκτησεν ολοσχερώς την γην.

Αν και δεν είναι κατά βάθος θρήσκος, τιμά όπως ο ανθοπώλης την μνήμην όλων των Αγίων και χαίρει όταν πλησιάζη ημέρα εορτής, διότι περιμένει πελατείαν. Έτσι συμβαίνει να είναι κεφάτος όλον τον Δεκέμβριον, διότι τότε συμπίπτουν πολλαί εορτές και πανηγύρεις, ενώ, αντιθέτως, είναι σκυθρωπός το καλοκαίρι, διότι είναι εποχή ισχνή εις εορτάς και εις εισπράξεις...

Γενικώτερον είναι ένας καλλιτέχνης, ολίγον γλύπτης, ολίγον ζωγράφος και προ παντός ολίγον αρχιτέκτων, διότι σχεδιάζει και εκτελεί γλυπτικά και αρχιτεκτονικά έργα, αγάλματα και πύργους από ζάχαρην και παγόδες από σοκολάταν. Αλλά και με τον μάγειρον συγγενεύει αρκετά, διότι είναι και αυτός δυνατός εις την αλχημείαν της κουζίνας και εις την μεταμόρφωσιν των διαφόρων γλυκισμάτων.

Κυρίως, όμως, είναι ο γλυκατζής, ο δαλαϊλάμας της γλύκας, ο άνθρωπος-σιρόπι, ο άνθρωπος από τον οποίον ό,τι προέρχεται είναι γλυκό. Έτσι τον αντιλαμβάνεται ο κόσμος. Διά τούτο και ο λαός όταν βλέπη εις τον δρόμον κανέναν θηλυκόν μελισταγές και ζουμπουρλούδικον, το ερωτά: "Ζαχαροπλάστης ήτανε ο πατέρας σου;"».



Η Παλιά Αθήνα, μελισταγής και ζουμπουρλίδικη κι' αυτή στο πνεύμα των ημερών, περιμένει την επίσκεψή σας ...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ