ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μπαλζάκ για ματιασμένους

Μπαλζάκ για ματιασμένους Facebook Twitter
0

 

Αφιερωμένο σε τρεις εικοσάχρονες που συζητούσαν δυνατά για το ξεμάτιασμα μέσα στο μετρό

 

 Σήμερα οι μάγοι απαλλαγμένοι από τα βασανιστήρια χάρη στην ανεξιθρησκεία την οφειλόμενη στους εγκυκλοπαιδιστές του 18ου αιώνα, υπάγονται στη δικαιοδοσία μονάχα του πταισματοδικείου, και πάλι μόνο στην περίπτωση όπου επιδίδονται σε τεχνάσματα απάτης, όταν εκφοβίζουν τους «πελάτες» με σκοπό να τους αποσπάσουν χρήματα, πράγμα που αποτελεί υπεξαίρεση. Δυστυχώς, η λωποδυσία και συχνά το έγκλημα συνοδεύουν την άσκηση αυτής της υπέροχης ικανότητας. Και να γιατί:

 Τα θαυμαστά χαρίσματα που διαθέτει ο μάντης συγκεντρώνονται συνήθως σ’ εκείνους στους οποίους αποδίδουν το επίθετο του ακαλλιέργητου. Αυτοί οι ακαλλιέργητοι είναι τα εκλεκτά δοχεία όπου ο Θεός τοποθετεί τα  εξιλήρια που ξαφνιάζουν την ανθρωπότητα. Αυτοί οι ακαλλιέργητοι δίνουν τους προφήτες, τους αγίους Πέτρους, τους Ερημίτες. Κάθε φορά όπου η σκέψη διατηρείται ακέραιη, μένει συμπαγής, δε σπαταλιέται σε συζητήσεις, σε ραδιουργίες, σε έργα φιλολογίας, σε φαντασίες σοφού, σε διοικητικές προσπάθειες, σε εφευρετικές συλλήψεις, σε πολεμικές εργασίες, τότε είναι ικανή να ρίξει φλόγες καταπληκτικής εντάσεως, φλόγες δεσμευμένες, όπως το ακατέργαστο διαμάντι δεσμεύει την λάμψη των εδρών του.

 Έρχεται ένα περιστατικό, και αυτό το μυαλό ανάβει, αποκτά φτερά για να υπερπηδήσει τα διαστήματα, θεϊκά μάτια για να βλέπει τα πάντα: χτες ήταν ένα κάρβουνο, την επαύριο, κάτω από τον πίδακα του άγνωστου ρευστού που το διαπερνά, είναι ένα λαμπερό διαμάντι. Οι ανώτεροι άνθρωποι, καταπονημένοι από όλες τις πλευρές της διάνοιας τους, δεν μπορούν ποτέ να παρουσιάσουν αυτήν την υπέρτατη δύναμη, παρεκτός με ένα θαύμα που ο Θεός επιτρέπει κάποτε. Γι αυτό οι μάντεις και οι μάντισσες είναι σχεδόν πάντα ζητιάνοι ή ζητιάνες με πνεύμα παρθένο, όντα φαινομενικά άξεστα χαλίκια κυλιόμενα μέσα στους χείμαρρους της μιζέριας, μέσα στα αυλάκια της ζωής, απ’ όπου δεν αποκόμισαν παρά σωματικούς πόνους.

Ο προφήτης, ο μάντης, είναι τέλος ο Μαρτίνος ο γεωργός που έκανε τον Λουδοβίκο ΙΗ’ να τρέμει όταν του είπε ένα μυστικό γνωστό μόνο στο βασιλιά, είναι μια δεσποινίδα Λενορμάν, μια μαγείρισσα όπως η κυρία Φοντέν, μια νέγρα σχεδόν ηλίθια, ένας τσομπάνος που ζει με τα ζωντανά του, ένας φακίρής που κάθεται πλάι σε μια παγόδα, και που, σκοτώνοντας τη σάρκα, αναγκάζει το πνεύμα του να αποκτήσει όλη την άγνωστη δύναμη των υπνοβατικών ικανοτήτων.

Ένα απόσπασμα από τον «Εξάδερφο Πονς» του Ονορέ Ντε Μπαλζάκ

 ________________

 Νέοι άνθρωποι το 2015 με τα τελευταίας τεχνολογίας κινητά στο χέρι και τον ωκεανό πληροφορίας να απλώνεται μπροστά τους, αισθάνονται άνετα να μιλούν για τις δεισιδαιμονίες τους. Σαν πρωτόγονοι.

Να ανταλλάσουν εμπειρίες για «μάτι» και ξεμάτιασμα μιλώντας δυνατά, περήφανοι για την γνώση που έχουν κατακτήσει, επιδιώκοντας να  τους ακούσουν και οι διπλανοί τους. Δυστυχώς η τεχνολογία δεν μπορεί να καλύψει τα κενά μέσα στα κεφάλια των ανθρώπων

Από την άλλη ζούμε σε μια κοινωνία που νομιμοποιεί το επάγγελμα του κάθε πονηρού που προβλέπει τα μελλούμενα σε άστρα και κοτρώνες, και παίρνει το πιο εύκολο χρήμα του κόσμου από τους χάνους που τον κοιτάνε με ανοιχτό το στόμα. Όλα τα χρόνια σκοτεινά και οι εκμεταλλευτές της ανθρώπινης δυστυχίας ίδιοι. Ο Μπαλζάκ πάντως για ακόμα μια φορά προφητικός.

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ