Το-ευρύτερο-Σύνταγμα είναι το προσωπικό μου λούνα-πάρκ. Στο φως της μέρας κα στα φώτα της νύχτας, πάντα θα κατέβω με πρόφαση κάτι γνωστό, αγαπημένο και δοκιμασμένο για να πέσω αίφνης στο καινούριο, που θα γεννήσει εντός μου έναν καινούριο έρωτα. Η μοναδική γειτονιά που επιμένει να αναπτύσσεται με στυλ προσωπικό, χωρίς να υποκύπτει στη γκρίζα αισθητική της φασόν ντιζάιν mainstream καφετέριας, είναι μια περιπέτεια χωρίς τέλος για όποιον θέλει να ανακαλύψει τα όσα αξίζουν, χωρίς να χαθεί στη μετάφραση.
Fillo
Καρ. Σερβίας 12-14, 2103215373
Περνώντας, θα το εντοπίσεις από τις κομψές, φούξια φερ-φορζέ καρεκλίτσες στο πεζοδρόμιο, σαν μικρά κοριτσίστικα χάικου, που αναιρούν το γκρίζο του δρόμου, τα μπερδεμένα γκράφιτι, το καυσαέριο που έχει κολλήσει ανεξίτηλα στους τοίχους στο σκέπαστρο του δρόμου. Γυναίκες από τις πιο απόμακρες γωνιές της χώρας, μας στέλνουν ατόφια και αυθεντική τη γεύση της χειροποίητης πίτας τους στην καρδιά της Καρ. Σερβίας και μεις δεν χρειάζεται πια να έχουμε θεία στο χωριό για να δοκιμάσουμε μανιταρόπιτα από το Συνεταιρισμό του Σέσκλου Μαγνησίας, κιμαδόπιτα από την Κρύα Βρύση της Πέλλας, κρεμμυδόπιτα από τη Διποταμιά της Καστοριάς, γκουζλεμέ από τον Πολίχνιτο της Λέσβου ή κασερόπιτα από τη Ραιδεστό και γαλατόπιτα από τους Γόνους της Λάρισας. Σε ντεκόρ που θυμίζει γαλλικό, γυναικείο μπουντουάρ, το παστράμι, ο καβουρμάς και το μουχταρόν γίνονται σάντουιτς και συνοδεύονται από σπάνιες σοκολάτες και τοπικά αναψυκτικά από όλη την Ελλάδα.
Lukumades
Αιόλου 21, 2103210880
Αν δεν έχεις ξαναπάει, να εύχεσαι να πέσεις σε ουρά! Για να δεις μπροστά σου τα παιδιά να ετοιμάζουν τις χίλιες εκδοχές ενός λουκουμά, σε συνθέσεις ενίοτε που θυμίζουν το Βεζούβιο ή την Άρτα και τα Γιάννενα μιας γλυκιάς σος, να ζητήσεις κι εσύ μια μπουκίτσα που θα σκάσει στο στόμα σου μια λάβα από κρέμα και άρωμα, μέχρι να καταλήξεις. Μικρός, τραγανός, λίγο πιο σκληρός από τον παραδοσιακό, ο λουκουμάς εδώ σερβίρεται γεμιστός με βελούδινη, αρωματική κρέμα λεμόνι, μπανάνα ή μαστίχα ή με πραλίνα, σερβίρεται με σάλτσα πραλίνας και αμύγδαλα, πρωτότυπα με λευκή, λιωμένη σοκολάτα και από πάνω καραμελλωμένο αμύγδαλο, φυστίκι, φουντούκι ή τριμμένο μπισκότο, σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι, παγωτό σοκολάτα-καρύδι ή κρέμα και μπισκότο ή ακόμη, ναι! με όλα μαζί τα παραπάνω αν δυσκολεύεσαι στην απόφαση. Οι Lukumades δίνουν με επιτυχία μια άλλη εκδοχή στην παράδοση και οι ουρές στο πεζοδρόμιο φτάνουν ως το επόμενο τετράγωνο.
Hot Hot Burger
Πραξιτέλους 2, 2130246631
Οι μεταμεσονύχτιες πείνες χορταίνουν νοστιμότερα με παρέα. Ο μπουκωμένος κόσμος γύρω από τις καντίνες είναι που κάνει το βρώμικο να κατεβαίνει ανενδοίαστο. Και το hot burger είναι προπάντων, ραντεβού. Με όσους έχασες στα γύρω μπαρ, το σκόρπιο που ενώνεται μέχρι να ψηθεί ένα αληθινό, κρεατένιο μπέργκερ με σάλτσα jack daniels και ανανά. Κανένα άλλο πεζοδρόμιο του κέντρου δεν έχει μετρήσει τόσες σόλες στις 4 το πρωί. Εγώ το προτιμώ στην κουλ μεσημεριανή εκδοχή, για τα ψηλά σκαμπό που ατενίζουν την περαντζάδα στο πεζοδρόμιο, με φόντο τις '50'ς αφίσες και την american pie αισθητική. Θα πάω για ένα μπέργκερ με σολομό και ψωμάκι ολικής που μου κάνει λιγότερες τύψεις αλλά θα υποκύψω σε όλα: στο rib-eye από βουβαλίσιο κιμά με μαύρη μουστάρδα και καραμελλωμένα κρεμμύδια, στα φιλετάκια από rib-eye, στο μεσογειακό με ντομάτα, φέτα, φρέσκο δυόσμο και ελιές. Και εννοείται, στις φρέσκιες τηγανητές, στις τραγανές πατάτες με αβγά ή με chli con carne ή με τσένταρ και μπέικον, όλα με σπιτικές σάλτσες, τραγανά nuggets κοτόπουλου με κρούστα από κορν-φλέικς και αμερικάνικο τοστ, σε μια ποιοτική εκδοχή της γρήγορης πείνας.
Spollati
Αιόλου 27Α, 215 551 3004
Aν εστιάσεις στους καφέδες των παραγγελιών στο πεζοδρόμιο θα το προσπεράσεις και κακώς, διότι δεν είναι αυτό που νομίζεις, με άλλα λόγια άλλη μια φρέντο-εστία στην καφεδόπιατσα της Αγίας Ειρήνης. Στα ενδότερα, ο Τόλης Κράβαρης (Mensa, Momi, Envy) μαγειρεύει μια ωραιότατη ελληνική γεύση, με ένα μικρό twist, μια ελάχιστη τσαχπινιά που κάνει τη διαφορά. Παρέα με ένα ολόσωστο dry martini από την εξαιρετική μπάρα, θα δοκιμάσεις πράσινη σαλάτα με κατίκι Δομοκού, καπνιστή πέστροφα, θυμάρι και κολοκυθόσπορο με ξύσμα μοσχολέμονου, παραδοσιακές πλεξούδες με μελιτζάνα, φέτα και βασιλικό, σκουφιχτά μακαρόνια με κοτόπουλο λεμόνι και γραβιέρα Κρήτης, τις πιο ονειρεμένες πατάτες φούρνου και γλυκά κουταλιού από χέρι μαμάς. Τις προάλλες, σε μια guest βραδιά, μας μαγείρεψε ο παραγωγός Σπύρος Παγιατάκης, που τον ξέρεις από το ραδιόφωνο, ο οποίος λατρεύει τους Cure το ίδιο με την κουζίνα του, η οποία κυκλοφορεί και σε blog. Κι αυτό, γιατί εκτός από το φαγητό και τα κοκτέιλ, το Spollati αγαπά το πάρτυ και το στήνει με διαφορετικούς d.j's. Μείνε συντονισμένος στο fb για τα καθέσκαστα.
σχόλια