Όταν οι μύστακες ήταν το σύμβολο του ανδρός ...

Όταν οι μύστακες ήταν το σύμβολο του ανδρός ... Facebook Twitter
0

Όταν οι μύστακες ήταν το σύμβολο του ανδρός ... Facebook Twitter


Ότι οι παλιοί μας πρόγονοι έτρεφαν ομοθύμως μύστακα, σύμβολο της αρρενωπότητας των, δεν χρειάζεται φαντάζομαι να σας το πω εγώ. Τόσες φωτογραφίες που είδατε μέχρι σήμερα μιλούν από μόνες τους. Κάποιοι όμως το παράκαναν. Τα «Αθηναϊκά Νέα» του 1931 έχουν να μας διηγηθούν μια ασυνήθιστη περίπτωση:

«Ήτο μια οικογένεια μυστακοφόρων. Τέσσαρες υιοί έτρεφον... ομοθύμως τεράστιον μύστακα, ο οποίος κατέληγεν ένθεν και ένθεν της μύτης εις δύο μυτεράς κορυφάς.

Επι κεφαλής των τεσσάρων υιών ευρίσκετο ο πατήρ, του οποίου ο μύσταξ εζύγιζε, κατά μετριωτέρους υπολογισμούς, μίαν οκά και εκατόν δράμια.

Ο κόσμος ήτο πλήρης περιεργείας δια το περίεργον του θεάματος και πολλοί εζήτουν πληροφορίας δια την τόσον επιμελή αυτήν οικογενειακην καλλιέργεια του μύστακος.


-Βρε αδερφέ, αυτές της μουστάκες, τέλος πάντων, δεν της κόβετε τέλος πάντων...
-Βρε αδερφέ, γιατί τέλος πάντων της αφίνετε επτά πήχες τέλος πάντων...

Αλλά οι τέσσαρες μυστακοφόροι υιοί του υπερμυστακοφόρου πατρός δεν έδιδαν καμμίαν εξήγησιν. Περιεφέροντο παντού κομψοί και μυστακοφορούντες. Εις τας κοσμικάς συγκεντρώσεις ελάμβανον μέρος με σμόκιν και μύστακας, προς μεγάλην θυμηδίαν των θεατών.

Εν τούτοις κάτω από την εύθυμον αυτήν ιστορίαν εκρύπτετο ολόκληρον δράμα:
Ο πατήρ των τεσσάρων τέκνων, διαθέτων κολοσσιαίαν περιουσίαν, το είχε θέσει ζήτημα:
-Τα μουστάκια σας παιδιά μου, θα τα διατηρήσετε, όπως και οι πατέρες μας στο χωριό. Το μουστάκι είνε το σύμβολον του ανδρός!
Και δεν περιωρίζοντο μόνον εις συστάσεις αι πατροπαράδοτοι ιδέαι του πατρός:
Αν κανείς σας κόψη το μουστάκι του να το ξέρη καλά. Θα αποκληρωθή!... Ούτε κουβέντα επι πλέον!

Και οι τέσσαρες υιοί εφύλαγαν τους πολυτίμους μύστακας ως κόρην οφθαλμού, ενώ μεταξύ των γνωστών και φίλων των μέγα εγίνετο σούσουρον και γλέντι.

Τα πράγματα μέχρι τινός εβάδιζον κανονικώς. Ήλθε όμως μία ημέρα όπου εμπλέχθησαν παραδόξως.

Όταν οι μύστακες ήταν το σύμβολο του ανδρός ... Facebook Twitter


Ο μικρότερος εκ των μυστακοφορούντων υιών, Πεπές ονόματι, ερωτεύθη κατά τρόπον παράφορον μίαν νεανίδα. Αλλά φρικτόν εμπόδιον εις τον έρωτα των δύο υψούτο ο μύσταξ.


-Πεπέ, είσαι καλός. Μ' αρέσεις! Αλλά για το Θεό κόψε αυτό το μουστάκι σου. Με τρομάζει!

-Το μουστάκι μου χρυσή μου, είνε αδύνατο να κοπή!
-Γιατί είνε αδύνατον; Σου λέω ότι με γεμίζει φρίκην!
-Μπά... αγαπημένη μου, είνε ωραίο το μουστάκι! Ανδροπρεπές, δεν νομίζεις;
-Όχι δεν το νομίζω καθόλου!... ενευρίαζε το θηλυκόν. Έχεις ένα οικόπεδο μουστάκι, αγαπημένε μου! Δεν μπορώ να σε βλέπω. Θα το ξυρίσης αμέσως!

Επηκολούθησε δε μέγας καυγάς. Το θηλυκόν βλέπον, ότι ο μύσταξ του νέου εβάρυνε περισσότερον εις την καρδίαν του από τον έρωτά της, εξηγριώνετο και έφθασε εις τα άκρα:
-Μ' αυτά τα μουστάκια είσαι κωμικός! Εγώ δεν ξαναβγαίνω μαζί σου! Δεν μπορώ να έχω φίλο μουστακαλή! Αγάπη ειν' αυτή, ν' αγαπάς περισσότερο από μένα αυτές της αηδείς μουστάκες! Ή θα της κόψης ή δεν θα με ξαναδής.
Και έφυγε έξαλλον.

* * *


-Μπαμπά... έχω μίαν παράκλησιν. Αν ήταν δυνατόν να κόψω το μουστάκι...
-Μπαμπά... είνε ντροπή πλέον! Κανείς νέος δεν έχει τα δικά μας τα μουστάκια.
-Μπαμπά, δεν μπορώ πιά να περιφέρωμαι μ' αυτά τα τσιγγέλια στα μούτρα.
-Μπαμπά, δεν μπορώ πιά να με βλέπη ο κόσμος μ' αυτές της σκούπες στο πρόσωπο...

Ο πατήρ συνεκράτει την οργήν του από την ομαδικήν αυτήν επανάστασιν των υιών του προς διάσεισιν του μυστακικού καθεστώτος. Τι είχε συμβή; Πώς όλοι οι νέοι αιφνιδίως ησθάνθησαν τόσον πολύ το βάρος του μύστακος; Μυστήριον. Ο πατήρ εμαίνετο:
-Δεν εννοώ να ξυρίσετε ούτε μισή τρίχα από το μουστάκι σας! Αν το κάνετε δεν θα πάρετε πεντάρα από την περιουσίαν μου! Η απόφασίς μου είνε αμετάκλητος.

Αλλά οι κηρύξαντες την αντιμουστακικήν επανάστασιν τέσσαρες υιοί έσπευσαν εις τον κουρέα να καταργήσουν το τριχώδες καθεστώς. Ποια ανάγκη τους το υπηγόρευε; Πως συνέβη εν μία νυκτί να αλλάξουν γνώμας επι του μύστακος και να διακινδυνεύσουν την πατρικήν περιουσίαν; Αλλοίμονον... Είχε σκηνοθετηθή εναντίον των ολόκληρος φαρσοειδής ιστορία εκ μέρους φίλων.
Όταν έμειναν πλέον άνευ μυστάκων και επέστρεψαν εις την οικίαν των, έλαβαν όλοι από ένα στερεότυπον γράμμα:

Αγαπητέ μου,
Συγχώρεσέ με για τη μικρή φάρσα. Έβαλα στοίχημα, ότι θα σας καταφέρω να ξυρίσετε τα μουστάκια σας, που ήταν αίσχος, και μετεχειρίσθην ότι μέσον μπορούσα.
Εχρησιμοποίησα και την μικρούλα –που έκανε σε όλους σας την ερωτευμένη- με την οποίαν ελπίζω να μην είσαι στα σοβαρά ερωτευμένος.
Γειά σου
Χ.

Οι τέσσαρες αδελφοί εκυττάχθηκαν έντρομοι. Και ανεμνήσθησαν μετά συγκινήσεως του πολυτίμου μύστακος που έπεσε τόσον αδόξως θύμα ενός φαρσέρ».

Η Παλιά Αθήνα επιμένει πάντα νοσταλγικά.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ