Η παραγωγή τροφίμων απειλεί το περιβάλλον- Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετά στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού ετησίως

Η παραγωγή τροφίμων απειλεί το περιβάλλον- Μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετά στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού ετησίως Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Η παραγωγή τροφής παγκοσμίως αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζει το WWF με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. 

Η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση, η επανασύνδεση με τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να φέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, αλλά και στο περιβάλλον μιας κι έχει εκτιμηθεί ότι το μοντέλο μεσογειακής διατροφής μειώνει κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού, σε σχέση με το κυρίαρχο πρότυπο διατροφής.

Επιπλέον, κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι το 1/3 του παραγόμενου φαγητού, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής, αξίας περίπου 1 τρισεκατομμυρίου, καταλήγει είτε να σαπίζει στους κάδους απορριμμάτων καταναλωτών ή λιανέμπορων, είτε να καταστρέφεται λόγω κακών πρακτικών μεταφοράς ή συγκομιδής.

Την ίδια στιγμή, 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι υποσιτίζονται και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ στην Ελλάδα, μία τετραμελής οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού.

Η υπεύθυνη του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς, Βίκυ Μπαρμπόκα, σημειώνει: «Αν ο παγκόσμιος πληθυσμός αγγίξει τα 9,6 δισεκατομμύρια έως το 2050, τότε θα χρειαστούν σχεδόν 3 πλανήτες σαν τη Γη για να παράσχουν τους απαραίτητους φυσικούς πόρους που χρειάζονται για τη διατήρηση του υπάρχοντος μοντέλου ζωής. Ας σκεφτούμε πόσο νερό, ενέργεια, γη απαιτεί η παραγωγή του κάθε τροφίμου και θα αντιληφθούμε διαφορετικά τη βαρύτητα που έχουν οι διατροφικές επιλογές μας. Για αυτό μέσα από την εκστρατεία "Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης" προτρέπουμε να στραφούμε σε ένα διατροφικό μενού με βάση τοπικά και εποχικά προϊόντα και έμφαση σε χορτοφαγικές επιλογές, να επανεκτιμήσουμε τη μεσογειακή διατροφή και να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων. Είναι ζωτικό, παιδιά και ενήλικες, να γίνουμε συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε μόνο έναν πλανήτη που καλείται να μας θρέψει όλους».

  

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM