Με επενδύσεις €20 δισ. σε «giga-factories», η ΕΕ κυνηγά ΗΠΑ και Κίνα στην κούρσα της AI

Με επενδύσεις €20 δισ. σε «giga-factories», η Ευρώπη κυνηγά ΗΠΑ και Κίνα στην κούρσα της AI Facebook Twitter
Ο υπερυπολογιστής Lumi στη Φινλανδία. Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης με τις καλύτερες επιδόσεις διαθέτουν υπερυπολογιστές εξοπλισμένους με έως και 25.000 προηγμένους επεξεργαστές Τεχνητής Νοημοσύνης / Φωτ: CSC
0

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκάλυψε τις λεπτομέρειες ενός φιλόδοξου σχεδίου ύψους 20 δισ. ευρώ για τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη την ήπειρο για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Παράλληλα, ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Ευρωπαϊκού νόμου-ορόσημο για την τεχνολογία, ο οποίος δεν έχει μπει ακόμη σε εφαρμογή.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική για τη μετατροπή της Ευρώπης σε «ήπειρο της τεχνητής νοημοσύνης», η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Henna Virkkunen, τόνισε ότι η τεχνολογία βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για μια πιο ανταγωνιστική, ασφαλή και τεχνολογικά αυτόνομη Ευρώπη. «Ο παγκόσμιος αγώνας για την τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει ακόμη τελειώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα, που έχουν προβάδισμα στον τομέα της Τεχνητής νουμοσύνης, μία τεχνολογία που ήδη έχει εντυπωσιακές εφαρμογές και προβλέπεται να έχει ριζικό αντίκτυπο στην υγεία, την άμυνα και την έρευνα.

Η Ευρώπη είναι πολύ πίσω από ΗΠΑ και Κίνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι ΗΠΑ παραμένουν ηγέτιδα δύναμη στην ΤΝ, με μεγάλη απόσταση από την Κίνα, όπως αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, φέτος αναμένεται να παραχθούν 40 «σημαντικά μοντέλα ΤΝ» από αμερικανικά ιδρύματα, έναντι 15 στην Κίνα και μόλις τρία στην Ευρώπη, όλα από τη Γαλλία.

Σε δεύτερη έκθεση του ίδιου πανεπιστημίου για το 2024, καμία χώρα της ΕΕ δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα ως προς τη «ζωντάνια» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, έναν δείκτη που συνυπολογίζει επενδύσεις, πατέντες και ερευνητική δραστηριότητα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ η Γαλλία βρίσκεται στην έκτη και η Γερμανία στην όγδοη θέση.

Η ΕΕ έχει ήδη δρομολογήσει τη δημιουργία 13 κέντρων τεχνητής νοημοσύνης, που θα φιλοξενούν υπερυπολογιστές και κέντρα δεδομένων, όπου αναπτύσσονται και δοκιμάζονται μοντέλα ΤΝ.

Τα νέα «γιγαντοεργοστάσια» θα είναι πολύ μεγαλύτερα, στοχεύοντας σε αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί «moonshots», δηλαδή καινοτομίες αιχμής σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η βιοτεχνολογία, η ρομποτική και η επιστημονική έρευνα.

Ενώ τα σημερινά κέντρα δεδομένων διαθέτουν μέχρι και 25.000 εξελιγμένους επεξεργαστές ΤΝ, κάθε γιγαντοεργοστάσιο αναμένεται να ξεπεράσει τους 100.000 επεξεργαστές, σύμφωνα με τη στρατηγική της Επιτροπής.

Η εξέλιξη ΑΙ στην Ευρώπη θα αυξήσει την ενεργειακή ζήτηση

Οι ενεργοβόρες αυτές υποδομές, που απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και νερού για την ψύξη, θα πρέπει να λειτουργούν όσο το δυνατόν περισσότερο με ανανεώσιμες πηγές, όπως ορίζει η νομοθεσία της ΕΕ. Υπάρχουν επίσης σχέδια για ανακύκλωση του νερού όπου αυτό είναι εφικτό.

Πέρυσι, το 47% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, ωστόσο ακτιβιστές φοβούνται ότι η ραγδαία αύξηση των κέντρων δεδομένων μπορεί να υπονομεύσει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ένωσης.

«Η Ευρώπη έχει σημειώσει πρόοδο προς την καθαρή ενέργεια, αλλά όλα αυτά μπορεί να ακυρωθούν από την εκτόξευση της ενεργειακής ζήτησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace, John Hyland. «Κάθε ενεργοβόρο κέντρο δεδομένων κινδυνεύει να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για ρυπογόνα εργοστάσια — όπως ήδη συμβαίνει στην Ιρλανδία, όπου απορροφούν πάνω από το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας».

Η ΕΕ προβλέπει τη δημιουργία 3 έως 5 τέτοιων εγκαταστάσεων, με κόστος 3 έως 5 δισ. ευρώ η καθεμία, σε αντίθεση με τα 600 εκατ. ευρώ που κόστισε το μεγαλύτερο εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης. Η χρηματοδότηση των 20 δισ. ευρώ θα προέλθει μέσω κινήτρων σε ιδιώτες επενδυτές, αλλά και με συμμετοχή δημόσιων κονδυλίων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Παράλληλα, το μπλοκ στοχεύει στην ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών ευρωπαϊκής κατασκευής.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει δεχτεί κριτική για τη δήλωσή της ότι εξετάζει το ενδεχόμενο απλοποίησης του νέου νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο κανονισμός, που αποσκοπεί στη ρύθμιση των κινδύνων της ΤΝ, εγκρίθηκε μόλις πέρυσι και δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως πριν τον Αύγουστο του 2027. Όμως, την Τετάρτη, η Επιτροπή ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διαβούλευσης για την «πιθανή απλούστευση» του νόμου, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) προειδοποίησε ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εφαρμογή και επιβολή του υπάρχοντος νόμου. «Η νομοθεσία δεν έχει καν τεθεί σε εφαρμογή, και ήδη η Επιτροπή συζητά να περικόψει απαιτήσεις. Όταν γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτές ανησυχούν για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ΤΝ σε βάρος τους, το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι να τους καθησυχάσει», δήλωσε ο Frederico Oliveira da Silva της BEUC.

Η Henna Virkkunen ανέφερε από την πλευρά της ότι η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στις βασικές αρχές της νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι εξετάζονται μόνο διοικητικά βάρη και διαδικασίες υποβολής εκθέσεων που ενδέχεται να τροποποιηθούν, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM