Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019

Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019 Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα «κόκκινα» δάνεια, το Brexit και το κυβερνοέγκλημα είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), το κυβερνοέγκλημα και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες, όπως το Brexit, αποτελούν τους μεγαλύτερους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης το 2019, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε ανακοίνωσή της, θέτοντας τις εποπτικές προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης μείωσε τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, αλλά ενισχύονται οι παγκόσμιοι παράγοντες κινδύνου - από τον προστατευτισμό έως ένα σκληρό Brexit και μία αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει η ΕΚΤ που εποπτεύει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης.

«Σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε σημαντική μείωση των κινδύνων από τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, κυρίως λόγω της ευνοϊκής κυκλικής δυναμικής... Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι ανατιμολόγησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η πρόοδος στην ψηφιοποίηση επιτείνει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα συστήματα πληροφορικής και τεχνολογίας των τραπεζών και τις κυβερνοεπιθέσεις», σημειώνεται.

Άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι η επίπτωση από τα χαμηλά επιτόκια - ρεκόρ στην κερδοφορία των τραπεζών. Αναφορικά με το Brexit, η ΕΚΤ τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για κάθε αποτέλεσμα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνία λίγους μόλις μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η ετοιμότητα των τραπεζών για το Brexit παραμένει υψηλή προτεραιότητα για την τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ», αναφέρει η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας: «Η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα προετοιμασθεί περαιτέρω για να αναλάβει την άμεση εποπτεία μίας σειράς ιδρυμάτων που αναγνωρίζονται πρόσφατα ως σημαντικά λόγω της μετεγκατάστασης δραστηριοτήτων που θα προκαλέσει το Brexit».

Η ΕΚΤ τονίζει ότι θα συνεχίσει να πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μετά τη σημαντική πρόοδο που έγινε φέτος και θα ελέγξει διεξοδικά τις πρακτικές δανειοδότησης για να περιορίσει τους πιθανούς κινδύνους. Θα προχωρήσει, επίσης, σε στοχευμένο έλεγχο των εσωτερικών μοντέλων των τραπεζών για τον υπολογισμό του κινδύνου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Οικονομία / «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Το Σάββατο, 12 Απριλίου και ώρα 10:30, ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης  θα συντονίσει συζήτηση με το καθόλα επίκαιρο θέμα «Παγκόσμια τάξη βάσει κανόνων ή εξουσίας: Η άποψη της ΕΕ» (Rules or Power-Based World Order: the EU view).
LIFO NEWSROOM
Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Διεθνή / Δισεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Τραμπ προειδοποιεί για «οικονομικό πυρηνικό χειμώνα» λόγω δασμών

Οταν οι αγορές καταρρέουν, προειδοποίησε ο Μπλιν Άκμαν, οι νέες επενδύσεις σταματούν, οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και οι επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιορίσουν τις επενδύσεις και να απολύσουν εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM
Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Οικονομία / Η ημερομηνία «κλειδί» για τις νέες φορολογικές ελαφρύνσεις – Ποιοι ωφελούνται

Τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης δείχνουν ότι για ακόμη ένα έτος, το 2024, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού
LIFO NEWSROOM
Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Οικονομία / Όμιλος ΔΕΗ: Επενδύσεις €5,75 δισ. σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία για τη Δυτική Μακεδονία

Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.
LIFO NEWSROOM