ΚΙΝΗΣΗ

Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα!

 Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα! Facebook Twitter
0

 Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα! Facebook Twitter
 

 

Το Arc for Dance Festival είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που φέτος συνεχίζει για 7η χρονιά τη δημιουργική της δράση. Το φεστιβάλ ARC for Dance διοργανώθηκε για 1η φορά το 2008 με πρόθεση να δώσει την ευκαιρία σε νέους αλλά και ώριμους δημιουργούς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, φέρνοντας το Αθηναϊκό κοινό σε ουσιαστική επαφή με διαφορετικές διατυπώσεις της σύγχρονης χορογραφικής σκέψης. Η ονομασία του φεστιβάλ ARC  (⌒) δημιουργήθηκε από την ανάγκη να γεφυρωθούν οι καλλιτεχνικές δράσεις στο χορό και να δημιουργήσουμε έναν κοινό τόπο συνάντησης και συνύπαρξης  με χορογραφίες μικρής κλίμακας  (15' έως 40') που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Μετά από 6 χρόνια εξακολουθούμε να μην έχουμε κάποια οικονομική υποστήριξη εκτός από κάποιες ιδιωτικές χορηγίες και φυσικά το έσοδο των εισιτηρίων που καλύπτουν την παραγωγή», μας λέει η δημιουργός του φεστιβάλ Φρόσω Τρούσα. «Το φεστιβάλ κάλυψε μια άλλη συνθήκη που φυσικά έλειπε. Αυτή της αλληλεπίδρασης των Ελλήνων και ξένων δημιουργών, που δημιουργείται από την συνύπαρξη τους ως μέρη του φεστιβάλ και βέβαια της εξοικείωσης του κοινού με την παρακολούθηση πολλών μικρών παραστάσεων την ίδια μέρα. Η επιτυχία και η θερμή αποδοχή του 1ου φεστιβάλ οδήγησε στην επανάληψη του και τελικά της εδραίωσης του στην Αθήνα καθώς μου έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί και στο εξωτερικό με θετική ανταπόκριση . Η επιτυχία αυτού του δημιουργήματος τα τελευταία 5 χρόνια φαίνεται και από την διεύρυνση του κοινού που το παρακολουθεί καθώς αγκαλιάστηκε και από τους ανθρώπους που δεν ανήκουν στενά στον χώρο του χορού».

 Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα! Facebook Twitter
Bruit de Couloir © Michel Nicolas

Το φεστιβάλ δίνει κίνητρο σε νεώτερους δημιουργούς να προβάλουν την δουλειά τους, να συνυπάρχουν με άλλους καλλιτέχνες από το εξωτερικό αλλά και να δίνεται η ευκαιρία της καλλιτεχνικής ανάπτυξης στον χώρο του χορού. Παράλληλα αναπτύσσεται μία πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ χορευτών, χορογράφων, κοινού και Ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών δικτύων, παρουσιάζοντας ένα πολυσυλλεκτικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ένα ευρείας κλίμακας κοινό. Tα δίκτυα αυτά είναι τα: ΙΕΤΜ (international network for contemporary performing arts), Spider Expand!, Aerowaves (το μεγαλύτερο δίκτυο χορού στην Ευρώπη για νέους ανερχόμενους χορογράφους). 

 

Κάθε χρόνο το φεστιβάλ έχει μία θεματική. Φέτος το 7ο φεστιβάλ γίνεται μεγαλύτερο κατά μία μέρα και πλουσιότερo.  Ο βασικός κορμός των παραστάσεων απαρτίζεται από τρία μέρη. Παρόλ' αυτά τα έργα είναι ισάξια μοιρασμένα στις 4 μέρες που θα διαρκέσει το φεστιβάλ. Ένα μέρος είναι οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν από το δίκτυο Aerowaves, ένα δεύτερο είναι οι ανεξάρτητες χορογραφικές επιλογές με έργα από την Κύπρο και την Βραζιλία και το τρίτο, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο μέρος των παραστάσεων, είναι αυτό που απαρτίζεται από τις Ελληνικές παρουσίες. Φέτος δίνεται βήμα στο πρώτο ολοκληρωμένο έργο του νέου χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου με τον τίτλο 'Elvedon', καθώς και 12 μικρής διάρκειας χορογραφίες που είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των καλλιτεχνών που συμμετείχαν στο ετήσιο χορογραφικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Dan.c.ce Unitiva σε συνεργασία με την χορογράφο Πατρίσια Απέργη στο  studio DAN.C.CE.

 Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα! Facebook Twitter
Bruit de Couloir © Michel Nicolas

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Πέμπτη 7 Μαΐου

    "Απόπειρες Χορογραφίας"- Ελλάδα

    "Forstillinger"-Kasper Daugaard Poulsen /  Δανία

    "How to overcome the great tiredness?"-Eduardo Fukushima /  Βραζιλία

Παρασκευή 8 Μαΐου

    "Απόπειρες Χορογραφίας" / Ελλάδα

     "I am and I am not"- Φώτης Νικολάου / Κύπρος

     "40.000 Centimetri Quadatri" -Claudia Catarzi / Ιταλία

Σάββατο 9 Μαΐου

    "Απόπειρες Χορογραφίας"- Ελλάδα

    "MAN-OEUVRES"- Χάρης Κούσιος / Κύπρος- Ελλάδα

    "Boys Who Like To Play With Dolls"- Tereza Ondrová, Peter Šavel - Τσεχία

Κυριακή 10  Μαΐου

    "Απόπειρες Χορογραφίας"- Ελλάδα

    "Elvedon"- Χρήστος Παπαδόπουλος / Ελλάδα

    "Bruit de Couloir"- Clément Dazin / Γαλλία

 Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα! Facebook Twitter
Forstillinger
 Ένα φεστιβάλ χορού που μεταμορφώνει την ανοιξιάτικη Αθήνα! Facebook Twitter

Info:

Arc for Dance v.7

Ημερομηνίες: 7,8,9, & 10 Μαΐου 2015

Τόπος: Σύγχρονο Θέατρο

Ευμολπιδών 45, Γκάζι

Έναρξη παραστάσεων: 20:30

Τιμή εισιτηρίου: 13€

Αρχείο
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ