Αφήνοντας ελεύθερους τους σωματέμπορους θα λύσουμε το πρόβλημα του trafficking στην Ελλάδα;

Αφήνοντας ελεύθερους τους σωματέμπορους θα λύσουμε το πρόβλημα του trafficking στην Ελλάδα; Facebook Twitter
16

Πριν από αρκετούς μήνες ο βραβευμένος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Philip Hyldgaard (που ζει στην Ελλάδα σώζοντας θύματα σωματεμπορίας) μου είχε μιλήσει για τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας:

«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα – κλειδί για το εμπόριο λευκής σαρκός με πολλού διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά η θέση της στο χάρτη την κάνει χώρα μετάβασης για το trafficking. Αυτό συμβαίνει διότι το μεγάλο κύμα μεταναστών που έρχεται στην Ελλάδα είναι άνθρωποι ευάλωτοι και κατά συνέπεια εύκολοι στόχοι για τους εμπόρους. Ανάμεσά τους υπάρχουν και άνθρωποι που είναι ήδη θύματα του trafficking και πωλούνται στην Ελλάδα για να καταλήξουν σε μία άλλη χώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου 800.000 άνθρωποι το χρόνο μεταφέρονται λαθραία από την Ελλάδα.
Η επόμενη πρόκληση είναι πως η Ελλάδα αποτέλει έτσι κι αλλιώς χώρα – προορισμό για μετανάστες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση για υπηρεσίες, η οποία κινεί το έγκλημα. Η ζήτηση για φτηνή εργασία και sex είναι που επί της ουσίας κινεί το human trafficking. Όπου υπάρχει ζήτηση, οι άνθρωποι σπέυδουν να δημιουργήσουν προσφορά. Η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα που κάνει προσπάθειες να καταπολεμήσει την κατάσταση, αλλά το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και απαιτεί συνεχή και ευέλικτη δράση.»

Αποθαρρύνοντας τα θύματα και ελευθερώνοντας τους θύτες - να ένας τρόπος για να μην λύσεις ποτέ το πρόβλημα του trafficking.

Ίσως θυμάστε μια υπόθεση που είχε σοκάρει, με εκδιδόμενες κοπέλες που είχαν πέσει θύμα trafficking και τις κρατούσαν φυλακισμένες δίνοντάς τους ναρκωτικά για να μην αντιδρούν.

Τον Νοέμβριο του 2008, αστυνομικοί του τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, πραγματοποίησαν επιχείρηση συλλαμβάνοντας 23 άτομα ως μέλη της σπείρας. Υστερα από 7 χρόνια και πολλές αναβολές, η δίκη ξεκίνησε πρόσφατα (και ολοκληρώθηκε σήμερα) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Παρόντες ήταν ως μάρτυρες οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, όχι όμως και οι κοπέλες-θύματα του κυκλώματος, οι οποίες έχουν «εξαφανιστεί».

 

Σήμερα διαβάζουμε: Ένοχοι αλλά εκτός φυλακής οι κατηγορούμενοι για τους φούρνους του trafficking / Το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και επέβαλε την καταβολή εγγύησης και περιοριστικούς όρους.

(Την καταδίκη με αναστολή του ιδιοκτήτη αλυσίδας φούρνων και τριών ακόμη κατηγορούμενων για πολύκροτη υπόθεση σωματεμπορίας, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους τέσσερις από τους συνολικά 23 κατηγορούμενους είναι ξεκινούν από 10 έως 12,5 έτη.

Μετά από σειρά αρκετών συνεδριάσεων το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα, ότι ο βασικός κατηγορούμενος της υπόθεσης, και ο ιδιοκτήτης μέχρι πριν από λίγο καιρό της γνωστής αλυσίδας φούρνων, που πλέον ανήκει στην μητέρα του και τρεις από τους συγκατηγορουμένους του, είναι ένοχοι, για εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία, αλλά τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.)

 

Ελεύθεροι λοιπόν, και για να το αποφάσισαν οι δικαστές κάτι θα ξέρουν - είναι το δίχως άλλο μια σωστή, νομικά, απόφαση.

 

Τι μήνυμα στέλνει όμως σε όλους τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη "δουλειά" αλλά και σε όλους τους εν δυνάμει σωματέμπορούς; Ότι στην χειρότερη περίπτωση, αν τους πιάσουν και αν τους καταδικάσουν, δε θα τους συμβεί τίποτα ιδιαίτερο. 

 

Κι επίσης, τι μήνυμα στέλνει στα θύματα; Σε αυτούς δηλαδή που υποφέρουν και θα σκέφτονταν να συνεργαστούν με την αστυνομία για να κλείσουν στη φυλακή τους βασανιστές τους; Ότι ακόμα και να αντέξουν τον εκφοβισμό, ακόμα κι αν καταθέσουν στο δικαστήριο, όλα αυτά θα πάνε στράφι. Οι σωματέμποροι -εκτός αν είχε τύχει να ξανακαταδικαστούν για κάτι άλλο- θα κυκλοφορούν κανονικά, ελεύθεροι.

 

Αποθαρρύνοντας τα θύματα και ελευθερώνοντας τους θύτες - να ένας τρόπος για να μην λύσεις ποτέ το πρόβλημα του trafficking.

 

*Η είδηση υπάρχει σε όλα τα μέσα και τα κανάλια όπως σας την μετέφερα, αλλά πριν λίγο διάβασα κι ένα σχόλιο τελείως διαφορετικό. Θα το ψάξω κι ελπίζω να ισχύει:

 

«Δεν χορηγήθηκε αναστολή των ποινών! Οι ποινές των 10 και των 12 ετών δεν επιδέχονται αναστολής εκ του νόμου!!! Η αναστολή δόθηκε λόγω της άσκησης έφεσης κατά της απόφασης και μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, με την υποχρέωση καταβολής των παραπάνω ποσών ως εγγύηση από τους καταδικασθέντες! Καημό το έχω να δω κάτι νομικό γραμμένο σωστά στα media!!!»

 

**Kλείνω με κάτι που είχα ρωτήσει τον Philip Hyldgaard, ως αντίβαρο στη σημερινή απόφαση:

 

Μεταξύ άλλων, δουλεύετε και πάνω στη δίωξη των εμπόρων. Πόσο εύκολο είναι αυτό; Τι συμβαίνει συνήθως;
Η δίωξη είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στο εμπόριο λευκής σαρκός σήμερα. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μόνο ένας στους 100.000 εμπόρους καταδικάζονται. Αυτό κάνει το trafficking ένα από τα εγκλήματα με το χαμηλότερο ρίσκο, το οποίο είναι τρελό. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη διαδικασία και είναι ιδιαίτερα σπάνιο το να φτάσει μια υπόθεση μέχρι το δικαστήριο.

Πολύ συχνά, τα θύματα φοβούνται να καταθέσουν τους εμπόρους και οι τελευταίοι έχουν πολύ καλούς δικηγόρους και συνήθως πολλά λεφτά. Επιπλέον, μπορεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ξεκινήσει μια υπόθεση να εκδικάζεται.
Χωρίς τη στήριξη οργανισμών όπως ο Α21, τα θύματα δεν έχουν τη δύναμη να περάσουν την όλη διαδικασία και γι' αυτό πολύ συχνά οι δικαστικές υποθέσεις καταρρέουν.

Η δουλειά μας είναι να εκπροσωπούμε τους μάρτυρες στην υπόθεση και να εξασφαλίζουμε τη διεξαγωγή των δικαστηρίων και το κάνουμε με μεγάλη επιτυχία. Έχουμε κερδίσει όλες μας τις υποθέσεις των τελευταίων δύο χρόνων, με μέσο όρο ετών φυλάκισης τα 15 χρόνια. Πρόκειται για πολύ μεγάλες επιτυχίες που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από την εμπλοκή με το human trafficking.

 

*Το σάιτ του οργανισμού A21: thea21campaign.org

 

 

 

16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

10 σχόλια
ΔΕΝ χορηγήθηκε αναστολή των ποινών. Αναστολή κατά τον Ποινικό Κώδικα χορηγείται μόνο για ποινές που δεν ξεπερνούν τα τρία χρόνια και πάλι υπό προϋποθέσεις. Στην προκειμένη περίπτωση οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση και η έφεση έχει κατά κανόνα ανασταλτικό αποτέλεσμα, δηλαδή δεν εκτελείται η ποινή που έχει επιβληθεί μέχρι να βγει η απόφαση του εφετείου. Δυστυχώς η μετάδοση της είδησης από τα ΜΜΕ διαστρεβλώνει το περιεχόμενο της απόφασης.
Αυτό το ανέκδοτο με το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου πρέπει να σταματήσει από την ελληνική ‘‘δικαιοσύνη’’ η οποία από ότι φαίνεται το χρησιμοποιεί όπως τη βολεύει ώστε να ρίχνει στα μαλακά κατηγορούμενους που για ευνόητους λόγους δε θέλει να βάλει στη φυλακή. Το Human trafficking είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο έγκλημα που γίνεται κατ' εξακολούθηση και όχι μία φορά πάνω στην ένταση της στιγμής. Το να θεωρώ π.χ. ότι κάποιος είναι καλός οικογενειάρχης αλλά παράλληλα εκμεταλλεύεται τον ανθρώπινο πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα για να βγάζει χρήματα είναι απλώς ηλίθιο. Απλώς η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση αποδεικνύει ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι οικονομική, όπως μας βολεύει να πιστεύουμε, αλλά κρίση αξίων. Μία βασική εκ των οποίων είναι η δικαστική.
Άρη, θύτες είναι και οι "πελάτες" για τους οποίους κανείς δέν μιλάει ανοιχτά εδωπέρα. Και πιάνονται πιό εύκολα απ'τους νταβατζήδες - η δέ τιμωρία τους είναι πολύ πιό αποτελεσματική γιατί εκτός απ'το νομικό μέρος, στιγματίζονται και κοινωνικά.Για τους τύπους αυτούς...μούγκα, γιατί υπάρχει η έμφυτη (και χαζοχαρούμενη) τάση στον Έλληνα να τα συγχέει και να τα φιλτράρει όλα μέσω των "ατομικών δικαιωμάτων" και την συναίνεση μεταξύ ενηλίκων, οπότε το μόνο πρόβλημα γι αυτούς είναι άν το "προϊόν" (για τέτοιο πρόκειται) είναι ανήλικη - ος.
Η χώρα παρουσιάζει μια εικόνα ανομίας. Κάποιοι χαίρονται για αυτό μέχρι να έρθει η σειρά τους να την νιώσουν στο πετσί τους. Η δικαιοσύνη και οι νόμοι πρέπει να είναι αυστηροί σε περιπτώσεις αποδεδειγμένα εγκληματιών.Δεν είναι θέμα εκδίκησης αλλά τάξης. Όταν κακοποιείς κάποιον για χρόνια,όταν πουλάς σε 15χρονα κοκαίνη,όταν δολοφονείς κατα συρροή, ή βιάζεις 12χρονα κατ εξακολούθηση δεν μπορεί σε 5 χρόνια να είσαι εξώ. Είναι παράνοια αυτό που επικρατεί σε αυτήν την χώρα.Εχει επικρατήσει αυτή η γελοία αντίληψη ότι πρέπει να είσαι χουντικός αν μιλάς για αυτά και η κοινωνία κάθεται αμέτοχη παρακολουθώντας όλα αυτα που γίνονται κάθε μέρα που τα περισσότερα δεν τα μαθαίνουμε. Αυτή η είδηση δεν παίζεται σε κανένα ΜΜΕ και ούτε οι δεκάδες βιασμοί και ληστείες που γίνονται κάθε μέρα αλλά αν θα ξαναπροσληφθούν οι της ΕΡΤ και κάτι άλλες ανοησίες.
αυτο το πραγμα λεμε "γνωστη αλυσιδα φουρνων" "γνωστος παρουσιαστης" κλπ κλπ ονοματακι η αλυσιδα αυτη δεν εχει; αλλωστε ειναι πλεον καταδικασμενος (αν και λογω προτερω εντιμου βιου με ... αναστολη...) αρα δεν τιθεται θεμα μην τους δυσφημισουμε αδικα.
Έλα ντε. Δεν έχω ιδέα πότε στις ειδήσεις μπορείς να πεις ένα όνομα και πότε όχι. Εδώ είναι γνωστό ποιοι είναι οι φούρνοι βέβαια (αν και εγώ δεν τους είχα καν ακουστά, δεν υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη). http://www.efsyn.gr/arthro/neolaia-syriza-gia-diki-mastropon-horiatiko-attikoi-foyrnoihttp://www.avgi.gr/article/5431099/i-neolaia-suriza-gia-tin-upothesi-tou-trafficking-stous-attikous-fournous
Σε όλα τα προβλήματα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και το κεφάλι είναι ο πολύς κόσμος ή εάν θέλετε ο λαός. Αυτός δημιουργεί τόσο μεγάλη ζήτηση που κάνει τη "δουλειά" ασταμάτητη αυτός δεν ενδιάφερεται για τη ζωή ανθρώπων σαν τον Δανό Hyldgaard και κάνει διάσημες τις Καρντάσιαν.
Τώρα όλες αυτές οι κοπέλες που βούταγαν απ' τα μπαλκόνια για να ξεφύγουν απ' τον εφιάλτη που ζούσαν θα αισθάνονται δικαιωμένες.Ντροπή στην ελληνική δικαιοσύνη. Ντροπή στους δικαστές που έδωσαν αναστολή. Αυτό μόνο.
Σε σχετική είδηση της lifo για το θέμα (http://www.lifo.gr/now/society/63527#1311692) είχα κάνει ένα σχόλιο το οποίο και παραθέτω αυτούσιο εκ νέου:"Δυο παρατηρήσεις αναφορικά με το αδίκημα εμπορίας ανθρώπων και τα σχόλια που διάβασα: 1. Δυστυχώς το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων ειναι δύσκολο στην διερεύνηση του και κατ' επέκταση στοιχειοθέτηση του στο δικαστήριο. Και αυτο γιατί η παράνομη πράξη ειναι άυλη, δλδ αρκείται καθαρά στην συμπεριφορά και μεταχείριση του διακινητή προς το θύμα και πως αυτο εκμεταλλεύεται. Αυτο συνεπάγεται οτι η μόνη απόδειξη του αδικήματος ειναι το ίδιο το θύμα. Τουτεστιν εαν δεν υπαρχει θύμα που να ομολογήσει ενόρκως οτι το εκμεταλλεύτηκαν τότε δυστυχώς η υπόθεση θα πέσει στο δικαστήριο, και ειδικά απο τους δικηγόρους της υπεράσπισης. Δυστυχώς η εμπορία ανθρώπων δεν ειναι σαν το εμπόριο ναρκωτικών, την κλοπή, την ληστεία, την ανθρωποκτονία όπου η απόδειξη ειναι η εύρεση ναρκωτικών, κλοπιμαίων, πτώματος αντίστοιχα. Εαν δλδ το θύμα πει στο δικαστήριο οτι με τη θέληση της ήρθε και οτι δεν την εκμεταλλεύτηκε κανείς και ας μην ισχύει, καταλαβαίνετε οτι η υπόθεση αμέσως "μπάζει". Βέβαια παίζουν και αλλά ρόλο και δεν ειναι απόλυτο αυτο... 2. Αναφορικά με τον πελάτη, νομίζω οτι υπαρχει νομοθετική πρόβλεψη για την τιμωρία του. Συγκεκριμένα ο πελάτης τιμωρείται όταν πάει σε πορνη γνωρίζοντας οτι η γυναίκα ειναι θύμα εμπορίας ανθρώπων. Το θέμα ειναι και εδώ η απόδειξη γτ κάθε πελάτης θα ισχυρίζεται οτι δεν γνώριζε κάτι τέτοιο. Το περιβάλλον, η τυχόν φανερή καταβεβλημένη κατάσταση της γυναίκας δεν αρκούν πιστεύω για να στοιχειοθετηθεί το γεγονός οτι πράγματι ο πελάτης το γνώριζε οτι η γυναίκα ειναι θύμα εμπορίας ανθρώπων αλλά ενδείξεις. Και οπως ειναι γνωστό η αμφιβολία λειτουργεί σχεδόν πάντα υπέρ του κατηγορουμένου. Εκει που θέλω να καταλήξω ειναι οτι δεν ειναι τόσο απλά τα θέματα όσο και εαν φαίνονται οτι ειναι..."Θα ήθελα να συμπληρώσω τον όρο happy trafficking που καλό είναι να το googlαρετε και να δείτε σε τι στάδιο έχουν φτάσει πλέον οι διακινητέςΣαφώς και δεν θέλω σε καμία περίπτωση να δικαιολογήσω την απόφαση των δικαστηρίων αλλά ούτε να την κατακρίνω. Οι δικαστές έχουν την δικογραφία στην ολοτητά της και αποφασίζουν. Αυτό που θέλω να εξάρω είναι η σημασία που πρέπει να δοθεί στο ζήτημα από πολλές πλευρές, και κυρίως αν και χιλιοειπωμένο, πολιτική βούληση - όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις
Οι πολύ ενδιαφέρουσες και ισορροπημένες παρατηρήσεις σου θα ταίριαζαν ίσως σε πιθανή αθώωση των κατηγορουμένων. Εδώ δεν αθωώθηκαν - αντίθετα κρίθηκαν ένοχοι, το δικαστήριο αποφάσισε ότι έκαναν όντως εγκληματική εταιρία και σωματεμπορία! Δεν υπήρξε αμφιβολία καμία. Στην ίδια την ποινή και στον ανασταλτικό της χαρακτήρα ("ε, εντάξει έκαναν εγκληματική οργάνωση και σωματεμπορία, αλλά πριν από αυτό ήταν καλά παιδιά, ας πάνε σπίτια τους") εστιάσαμε περισσότερο.
Ενδιαφέροντα και σωστά όσα γράφεις, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε μια αθωωτική απόφαση λόγω έλλειψης στοιχείων. Οι κατηγορούμενοι εδώ καταδικάστηκαν και μάλιστα σε κάθειρξη αλλά τους δόθηκε αναστολή λόγω ...πρότερου έντιμου βίου, πράγμα επιεικώς απαράδεκτο.