Καλοκαίριασε για τα καλά, τα παράθυρα ανοίξανε για τα καλά και η παντός είδους ηχορύπανση καλά κρατεί.
Θα μου πεις εδώ ο κόσμος χάνεται η ηχορύπανση σε μάρανε. Θα σου απαντήσω: Μέσα από τους θορύβους αυτούς βλέπω σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η κοινωνική μας συμπεριφορά.
Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι σημερινό. Αποτελεί χαρακτηριστικό του DNA μας και το συναντούμε φυσικά και τα Παλιά Χρόνια. Ο Τίμος Μωραϊτίνης γράφει για το «Έθνος» (1933):
«Λαμπρόν το μέτρον που έλαβε η Αστυνομία να απαγορεύση εις τους φωνογράφους και τα ραδιόφωνα να θορυβούν πέραν της πρώτης μετά το μεσονύκτιον ώρας, αλλ' είνε λαμπρόν επίσης και το μέτρον που έλαβον τα γραμμόφωνα, τα ραδιόφωνα και παν ό,τι παράγει φωνήν ή κρότον να μη σταματούν ούτε δευτερόλεπτον από της ανατολής του ηλίου μέχρι της ώρας που άρχεται η απαγόρευσις. Τοιουτρόπως η ησυχία περί της οποίας αγωνιζόμεθα μεταβαίνει εις περίπατον.
Η πόλις αυτή είνε αδύνατον να σιωπήση. Θα γκαρίζη μέχρι συντελείας του αιώνος. Ποιος είνε εις θέσιν να την εμποδίση; Τα διάφορα μέτρα που λαμβάνονται; Αλλ' ο κύριος ιδιοκτήτης του γραμμοφώνου δεν ακούει κανένα. Εάν ήκουεν, εάν δεν έπασχε από βαρηκοΐαν θα ήκουε και το γραμμόφωνόν του το οποίον γκαρίζει επί δώδεκα ώρες συνεχώς ήτοι από της ανατολής του ηλίου μέχρι της δύσεως και πέραν. Αν κατοικούν απέναντι και ένα γύρω άνθρωποι που εργάζονται ή είνε ασθενείς αυτό δεν ενδιαφέρει τον άνθρωπον με το γκαρίζον κιβώτιον.
Το φοξάκι διαδέχεται το αμανεδάκι, και την μονωδίαν του βαρυτόνου η Αλανιάρα, και το «εντέεεε, πω, πω, διπλός καϋμός» το άγριο ξεφωνητό της πρίμας, και το τελευταίον ταγκό όλη η ατελεύτητος σειρά των τραγουδιών των απ' αιώνος κεκοιμημένων θεατρικών επιθεωρήσεων
Πρόκειται περί επιδημίας. Ενθυμείσθε τον Γάγγειον; Τότε έκλειναν καταστήματα και γραφεία και εκολλούσαν απ' έξω ένα χαρτί που έλεγε: «Κλειστόν λόγω Γαγγείου». Τώρα θα αρχίσουν να κολλούν χαρτιά που θα λένε: «Κλειστόν λόγω γραμμοφώνου»
Τι μέτρα ημπορούν να ληφθούν; Ημπορείτε να φιμώσετε τα 25.000 γραμμόφωνα που ξεφωνίζουν όλην την ημέραν και τα 20.000 κλάξον; Το μόνον μέτρον που ημπορεί να ληφθή είνε να ιδρυθούν νευρολογικές κλινικές. Διότι μίαν ημέραν εκεί θα κλεισθούν οι κάτοικοι της πόλεως αυτής».
Αν βρείτε λίγη ησυχία μπορείτε να επισκεφθείτε και την Παλιά Αθήνα
Η ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ /
σχόλια