"Η επανάσταση αρχίζει απο μια ιδέα"

"Η επανάσταση αρχίζει απο μια ιδέα" Facebook Twitter
0
"Η επανάσταση αρχίζει απο μια ιδέα" Facebook Twitter

Θεωρητικά, η λέξη επανάσταση διατηρεί την έννοια που έχει στην αστρονομία. Είναι ένα κίνημα που διαγράφει έναν πλήρη κύκλο, που περνά από τη μία κυβέρνηση στην άλλη, ύστερα από μια τέλεια μετατόπιση. Η αλλαγή του καθεστώτος ιδιοκτησίας, χωρίς αλλαγή της αντίστοιχης κυβέρνησης, δεν είναι επανάσταση αλλά μεταρρύθμιση. Δεν υπάρχει οικονομική επανάσταση, είτε αιματηρή είτε ειρηνική, που να μην εμφανίζεται συνάμα και ως πολιτική. Έτσι, η επανάσταση ξεχωρίζει ήδη από την εξέγερση. Η περίφημη φράση: «Όχι, Μεγαλειότατε, δεν πρόκειται για εξέγερση, πρόκειται για επανάσταση» τονίζει τούτη την ουσιώδη διαφορά. Σημαίνει ακριβώς ότι «έχουμε τη βεβαιότητα μιας νέας κυβέρνησης». Το κίνημα της εξέγερσης, αρχικά, φτάνει γρήγορα σε αδιέξοδο. Είναι μόνο μια μαρτυρία δίχως συνοχή.

Αντίθετα, η επανάσταση, αρχίζει από μια ιδέα. Για την ακρίβεια, είναι η εισαγωγή της ιδέας στην ιστορική εμπειρία, ενώ η εξέγερση είναι μόνο το κίνημα που οδηγεί από την ατομική εμπειρία στην ιδέα. Ενώ η ιστορία, ακόμη και η συλλογική, ενός κινήματος εξέγερσης είναι πάντα η ιστορία μιας ένταξης χωρίς διέξοδο στα γεγονότα, μιας ακαθόριστης διαμαρτυρίας που δεν δεσμεύει ούτε συστήματα ούτε αιτίες, η επανάσταση είναι μια προσπάθεια προσαρμογής της πράξης σε μια ιδέα για τη διαμόρφωση του κόσμου, σε ένα θεωρητικό πλαίσιο. Για αυτό η εξέγερση σκοτώνει ανθρώπους, ενώ η επανάσταση καταστρέφει και ανθρώπους και αρχές. Για τους ίδιους όμως λόγους μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε ακόμη επανάσταση στην ιστορία. Μόνο μία θα μπορούσε να υπάρξει, αυτή που θα είναι η οριστική επανάσταση. Το κίνημα που δείχνει να κλείνει τον κύκλο, ανοίγει ήδη έναν άλλο, την στιγμή μάλιστα που σχηματίζεται κυβέρνηση.

Οι αναρχικοί, με τον Βαρλέ επικεφαλής, είδαν καθαρά ότι κυβέρνηση και επανάσταση είναι ασυμβίβαστες κατά μια έννοια. «Υπάρχει αντίφαση» γράφει ο Προυντόν «όταν λέμε πως μια κυβέρνηση μπορεί ποτέ να είναι επαναστατική και αυτό για τον απλό λόγο ότι είναι κυβέρνηση». Ας προσθέσουμε, χάρη στην εμπειρία μας, ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να είναι επαναστατική παρά μόνο ενάντια σε άλλες κυβερνήσεις. Οι επαναστατικές κυβερνήσεις υποχρεώνονται πολύ συχνά να είναι πολεμικές κυβερνήσεις. Όσο περισσότερο επεκτείνεται η επανάσταση, τόσο πιο σημαντικό είναι το διακύβευμα του πολέμου που προϋποθέτει. Η κοινωνία που προήλθε από το 1789 θέλει να πολεμήσει για την Ευρώπη. Αυτή που δημιουργήθηκε από το 1917 αγωνίζεται για την παγκόσμια κυριαρχία. Η ολική επανάσταση καταλήγει έτσι να διεκδικήσει-θα δούμε παρακάτω το γιατί- την παγκόσμια εξουσία.  

 ________________

Απόσπασμα από τον επαναστατημένο άνθρωπο του Αλμπέρ Καμύ. Εκδόσεις Πατάκη.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ