Θα είναι αυτή η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδας;

Θα είναι αυτή η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδας; Facebook Twitter
6

Θυμάστε τον Παναγιώτη Πικραμμένο; Ήταν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας όταν την άνοιξη του 2012 χρειάστηκε να γίνουν δεύτερες εκλογές. 

Έτσι, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, στις 16 Μαΐου 2012, έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ορκίστηκε Πρωθυπουργός, ενώ τα υπόλοιπα δεκαέξι μέλη της κυβέρνησής του ορκίστηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17 Μαΐου 2012. Στις 9 Ιουνίου 2012, δήλωσε με επιστολή του ότι παραιτήθηκε από τη λήψη των μηνιαίων αποδοχών του ως Πρωθυπουργός για τη διάρκεια της θητείας του.

Τώρα που ο Τσίπρας πάει σε πρόωρες εκλογές εξπρές, πάλι κάποιος θεσμικός παράγοντας θα πρέπει να επιλεγεί, είτε απ' το Συμβούλιο της Επικρατείας ή απ' τον Άρειο Πάγο. Εικάζεται πως για συμβολικούς λόγους ο Τσίπρας θα επέλεγε την πρόεδρο του Αρείου Πάγου,  που έγινε Πρόεδρος με απόφαση της κυβέρνησής του. 

Ποια είναι;

Θα είναι αυτή η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδας; Facebook Twitter
Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

Η κ. Θάνου-Χριστοφίλου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου μόλις την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης. Αποτέλεσε πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε στις 28 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου του Αρείου Πάγου η κυρία Θάνου ήταν αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Παράλληλα, η κυρία Θάνου είναι πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου). Το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Θα είναι αυτή η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός της Ελλάδας; Facebook Twitter

Η γεννημένη στη Χαλκίδα το 1950 κυρία Θάνου, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Στο δικαστικό σώμα εισήλθε τον Απρίλιο του 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Μετά την προαγωγή της σε Αρεοπαγίτη , από το 2008 μέχρι το 2014 υπηρέτησε στο Δ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Από το 2014 προήχθη σε Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ενώ εκλέχθηκε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ((ΕΔΕ) κατά τις δύο τελευταίες θητείες ( 2012 – 2014, 2014-2016). Επίσης, η κυρία Θάνου διδάσκει επί έξι (6) χρόνια στην Εθνική Σχολή Δικαστών (Αστικό Δίκαιο).

Η πιθανή πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Σημειώνεται ότι η κυρία Θάνου είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου. [#]

Η κυρία Θάνου έχει γίνει γνωστή για την υποστήριξή της στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις μάλλον καλτ τηλεοπτικές εμφανίσεις της σε κανάλια όπως είναι το ΚONTRA του Κουρή ή το ART του Καρατζαφέρη. 

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

5 σχόλια
Κάτω από τη φωτογραφία υπάρχει η υποσημείωση:"Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο".Γίνεται να διορθωθεί σε:"Με τον Προκόπη Παυλόπουλο";;;Ευχαριστώ.
Οσες φορές την είδα στην τηλεόραση αγανάχτησα. Ολο για το πόσο ...κακοπληρωμένοι είναι οι δικαστές έλεγε!!! Αν γίνει, red alert! θα προσπαθήσει να δώσει χοντρές αυξήσεις στην συντεχνία της