Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά!

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Η Αρλέτα. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος
0

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Η Αρλέτα και πίσω της ο Σταμάτης Σταματάκης στο κοντραμπάσο. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Μπορεί να μη γέμισε το Βεάκειο Θέατρο χθες βράδυ, στη συναυλία με τίτλο ''Αρλέτα & Friends'', όσοι ήταν όμως εκεί ήξεραν καλά τι πήγαν να ακούσουν και βασικά να καταθέσουν τον δικό τους φόρο τιμής σε μία αγαπημένη καλλιτέχνιδα. Άψογη η διοργάνωση από την ομάδα του Half Note, τα πάντα στην ώρα τους χωρίς εκνευριστική αναμονή, καλός ήχος και μια μπάντα που συνόδευσε την Αρλέτα, κάνοντας σαφές πως ακόμη και μία ολόκληρη συναυλία δε βασίζεται μόνο στην περσόνα του ''τιμώμενου'' προσώπου, αλλά και στις περσόνες των μουσικών του. Σπάνιο αυτό, ομολογουμένως, για τα ελληνικά δεδομένα ειδικά σε περιπτώσεις με μεγάλη ιστορία σαν της Αρλέτας! 

 

Η οποία Αρλέτα βγήκε στη σκηνή με το χαρακτηριστικό μπαστούνι της και επί δυόμισι ώρες τραγούδησε με την κιθάρα της, καθισμένη σε πολυθρόνα. Μη φανταστεί κανείς πως επιβλήθηκε κάποια ησυχία μεταξύ του κοινού. Φρόντισε η ίδια η Αρλέτα γι' αυτό, λέγοντας πολλές ιστορίες που προξένησαν το γέλιο και το χειροκρότημα του ακροατηρίου της.

 

Τη συναυλία προλόγισε, κατόπιν επιθυμίας της Αρλέτας, ο φίλος της, ιστορικός μουσικός παραγωγός και δημοσιογράφος, Κώστας Κωτούλας. Μας μίλησε για το πως ο Γιώργος Παπαστεφάνου ανακάλυψε μια φοιτήτρια της Καλών Τεχνών να τραγουδάει υπέροχα με την κιθάρα της σε εκδρομή στην Ύδρα του 1966, για τον Πατσιφά και τη Lyra, για την ιδιοσυγκρασία της Αρλέτας, για τη δισκογραφία και τα σημαντικότερα τραγούδια της.

 

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Η Νένα Βενετσάνου με την Αρλέτα. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Όταν η Αρλέτα πήρε τη θέση της στο stage, οι πρώτες νότες από το ''Καφενείο'' και τα ''Μικρά παιδιά'' της έδωσαν το στίγμα όλης της συναυλίας. Επιλογές από την 49χρονη πορεία της στο ελληνικό τραγούδι μαζί με επιλογές από κομμάτια άλλων δημιουργών που η ίδια ερμήνευσε ή απλά συνεχίζουν να τη συγκινούν: Οι ''Δρόμοι παλιοί'' του Θεοδωράκη και του Αναγνωστάκη, το ''Imagine'' του John Lennon, ο ''Κεμάλ'' του Χατζιδάκι και του Γκάτσου, αλλά και το ''Τι ειν' αυτό που το λένε αγάπη'' του Μωράκη και του Φερμάνογλου.

 

Πρώτη από τους ''Friends'' της Αρλέτας, εκλήθη η Νένα Βενετσάνου. Τη συνόδευσε ο κιθαρίστας Κώστας Χατζόπουλος από τους ΑΝΕΜΟΣ σε τρία δικά της τραγούδια, αφιερωμένα στην Αρλέτα φυσικά: Το ''Καλοκαίρι ειν' εδώ'' που πρώτη ηχογράφησε η Καλλιόπη Βέττα, το ''Θέλω να μου μιλήσεις'' από τα παλιά και το ''Μαγισσάκι'', το αριστούργημα - κατά τη γνώμη μου - της Βενετσάνου σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη.

 

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Η Νένα Βενετσάνου. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Ο Γιάννης Ζουγανέλης με την Αρλέτα. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Ακόμη λίγα τραγούδια με την Αρλέτα - μεταξύ αυτών και το ''μοναδικό καψουροτράγουδο'' της, σύμφωνα με την ίδια, το ''Με σημάδεψες'' που πρώτος ηχογράφησε το 1992 ο Πέτρος Γαϊτάνος - και στη σκηνή βγήκε η πιανίστρια Ντόρα Μπακοπούλου. Μας έπαιξε το ''Τραγούδι του δρόμου'' από τους ''Αντικατοπτρισμούς'' και τον ''Κύριο Νολλ'' από το ''Χαμόγελο της Τζοκόντας'' του Χατζιδάκι, ενώ συνόδευσε την Αρλέτα στο ''Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι''. Η αύρα του Χατζιδάκι ήταν αληθινά εκεί!

 

Τρίτος ''friend'' της Αρλέτας, ο πολυπράγμων Γιάννης Ζουγανέλης. Άρχισε τα γνωστά αστεία του, μέσα από τα οποία όμως εκμαιεύσαμε πληροφορίες άγνωστες από σημαντικές ηχογραφήσεις ή στιγμές του ελληνικού τραγουδιού: Μια μέρα - είπε ο Ζουγανέλης - μπήκε στο γραφείο του Πατσιφά, όπου τους βρήκε να κάθονται με τον Μάνο Χατζιδάκι. Ο Πατσιφάς ήταν έξαλλος με τον γραφίστα του αναμενόμενου δίσκου της Αρλέτας, διότι θα κατέστρεφε τη ζωγραφιά της στο εξώφυλλο. ''Γιατί έχεις νευριάσει;'' Τον ρώτησε ο Χατζιδάκις. ''Άμα δει η Αρλέτα ό,τι της χάλασε το σχέδιο στο εξώφυλλο, δεν θα μου ξαναμιλήσει''. Και του λέει ο Χατζιδάκις: ''Την Αρλέτα πρέπει να την πληρώνεις για να σου μιλάει''...

 

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Τρυφερό ενσταντανέ μεταξύ του Γιάννη Ζουγανέλη και της Αρλέτας. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Ο Γιάννης Σπανός Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Απολαυστικός ο Ζουγανέλης τραγούδησε δύο δικά του κομμάτια, τη ''Στέλλα'' που μια φορά κι έναν καιρό έγινε μεγάλη επιτυχία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και μία μπαλάντα σε ρυθμό blues - πορτραίτο της Αρλέτας. Κι αφού τελείωσε το δικό του μέρος, παρέμεινε στη σκηνή για να τραγουδήσουν μαζί με την Αρλέτα τη ''Σερενάτα'', το ''Batida de Coco'' και τον ''Λύκο''. Λεπτομέρεια: Η ''Σερενάτα'' ανάγκασε μια ομάδα νέων παιδιών να χορέψουν μπροστά από τη σκηνή, ενώ στην εισαγωγή του ''Λύκου'' ο Ζουγανέλης και η Αρλέτα μοιράστηκαν τις άναρθρες κραυγές του ζώου - ήρωα του τραγουδιού!

 

Μεγάλη συγκίνηση όταν η Αρλέτα κάλεσε τον τελευταίο από τους ''friends'' της, τον συνθέτη Γιάννη Σπανό. Τον προλόγισε ως εξής: ''Ξέρετε, όλοι μόλις κάποιος γίνει γνωστός τον κυνηγάνε για να του δώσουν τραγούδια. Ο Γιάννης ήταν ο πρώτος που μου εμπιστεύθηκε τραγούδια του στο ξεκίνημα μου''. Και τι τραγούδια! Το ''Μια φορά θυμάμαι'' που τελικά το τραγούδησε ο κόσμος από τις κερκίδες του θεάτρου και όχι η Αρλέτα! Θα ήταν απίθανο να συνέβαινε το αντίθετο! Επίσης, δύο τραγούδια από την εμβληματική ''Τρίτη Ανθολογία'' του Σπανού, το ''Η ομίχλη μπαίνει από παντού στο σπίτι'' και το ''Σε είπανε θεό'' σε ποίηση του Βύρωνα Λεοντάρη και του Δημήτρη Δούκαρη αντιστοίχως. Τα δύο τελευταία μάλιστα η Αρλέτα τα ερμήνευσε όρθια από το κάθισμα της, συνομιλώντας στην ουσία με τον Σπανό που τη συνόδευε στο πιάνο.

 

Με την Αρλέτα και τους φίλους της στο Βεάκειο του Πειραιά! Facebook Twitter
Η Αρλέτα. Φωτό: Κώστας Χατζόπουλος

 

Δε θα μπορούσε να λείψει το αγαπημένο ''Μπαρ το Ναυάγιο'' ως το πιο κατάλληλο κλείσιμο. Το τραγούδι αυτό είναι σήμα κατατεθέν της Αρλέτας κι ας γράφτηκε σχεδόν 30 χρόνια από την αρχή της πορείας της! Κι όταν η συναυλία έφτασε στο τέλος, λίγο πριν ανάψουν τα φώτα, η Αρλέτα κάλεσε στη σκηνή τη Νένα Βενετσάνου και τον Γιάννη Ζουγανέλη για να πουν όλοι μαζί ''Τα παιδιά του Πειραιά'' του Χατζιδάκι. Τέτοια τόνωση του...πειραιώτικου αισθήματος είχα καιρό να νιώσω με τον κόσμο να σιγοντάρει τους τραγουδιστές μέχρι τελικής πτώσεως! Φεύγοντας απ' αυτή την όμορφη συναυλία, όπου πρωταγωνίστησε το χαμηλότονο αισθαντικό τραγούδι, διέκρινα ανάμεσα στο κοινό τον δημοσιογράφο - μουσικό παραγωγό Γιώργο Τσάμπρα και τον ερμηνευτή Γιώργη Χριστοδούλου.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ