ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο Σεφέρης παρέα με τον Χίτσκοκ και τον Τζίμι Χέντριξ στο Λονδίνο

Ο Σεφέρης παρέα με τον Χίτσκοκ και τον Τζίμι Χέντριξ στο Λονδίνο Facebook Twitter
Στην περιοχή του Κένσιγκτον, στην οδό 153 Cromwell Road σε μια διόροφη κατοικία μετακόμισε νιόπαντρος, το 1926, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.
0

AΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΣΚΟΥΝΟΓΛΟΥ

Ο Σεφέρης παρέα με τον Χίτσκοκ και τον Τζίμι Χέντριξ στο Λονδίνο Facebook Twitter

Αν επισκεφθείτε το Λονδίνο είναι σίγουρο ότι θα μπείτε στον πειρασμό να ανακαλύψετε κάποια από τις εκατοντάδες αναμνηστικές πινακίδες που βρίσκονται σε κτίρια και σπίτια, διάσπαρτες στην πόλη. Αλλά και να φανταστείτε πώς ζούσαν κι έβλεπαν τον κόσμο από το παράθυρό τους οι διάσημοι ένοικοι αυτών των σπιτιών: ο Κάρολος Ντίκενς, η Βιρτζίνια Γουλφ, ο Τζων Μ. Κέυνς, ο Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν, η Άγκαθα Κρίστι, ο Τζίμι Χέντριξ και ο Τζον Λένον, αλλά και οι δικοί μας, Κωνσταντίνος Καβάφης, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης.


Η ιστορία ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα όταν η πρώτη αναμνηστική πλάκα τοποθετήθηκε από την Βασιλική Εταιρεία Τεχνών το 1866 έξω από το σπίτι του Λόρδου Βύρωνα.

Στην επόμενη επίσκεψή σας στο Λονδίνο μην παραλείψετε να βρείτε τους δικούς σας αγαπημένους διάσημους σε μια από τις Μπλε Πινακίδες που κοσμούν τα κτίρια της πόλης και να νιώσετε ότι παίρνετε μέρος στην περιπέτεια να αναζητήσετε αυτά τα σημάδια από αλλοτινές ζωές και εποχές που χαράσσονται στο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.


Σήμερα σε όλη την πόλη υπάρχουν 800 τέτοιες αναμνηστικές πινακίδες, Blue London Plaques, όπως είναι η επίσημη ονομασία τους.


Τα κριτήρια και οι όροι για το ποιός επιτρέπεται και ποιός όχι να μνημονεύεται με μια τέτοια Μπλε Πινακίδα είναι συγκεκριμένοι και αυστηροί. Πρώτος όρος είναι ο χρόνος. Ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει πεθάνει τουλάχιστον πριν από 20 χρόνια ή να έχει γεννηθεί πριν από 100 και πλέον έτη. Δεύτερος σημαντικός όρος: το κτίριο ή το σπίτι όπου ο μέλλων αναγραφόμενος έζησε λίγα ή πολλά χρόνια θα πρέπει να στέκει όρθιο και να μην έχει γκρεμιστεί, ενώ τρίτη προϋπόθεση είναι η καλή ορατότητα. Κάθε αναμνηστική πλάκα θα πρέπει να είναι τοποθετημένη σε εμφανές σημείο ώστε να είναι ορατή από τον πεζό αλλά και από τον επιβάτη ενός διερχόμενου οχήματος. Και δεν μπορεί να έχει πάνω από 170 χαρακτήρες επομένως και η φλυαρία απαγορεύεται.


Στην επόμενη λοιπόν επίσκεψή σας στο Λονδίνο μην παραλείψετε να βρείτε τους δικούς σας αγαπημένους διάσημους σε μια από τις Μπλε Πινακίδες που κοσμούν τα κτίρια της πόλης και να νοιώσετε ότι παίρνετε μέρος στην περιπέτεια να αναζητήσετε αυτά τα σημάδια από αλλοτινές ζωές και εποχές που χαράσσονται στο σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.

O Γιώργος Σεφέρης έζησε στην περιοχή του Mayfair στο κεντρικό Λονδίνο στον αριθμό 51 της οδού Upper Brook Street από το 1957 μέχρι το 1962 όταν υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδας στην Αγγλία.


Όταν τον Νοέμβριο του '59, το Τρίτο Πρόγραμμα του BBC μετέδωσε ένα ημίωρο πρόγραμμα-αφιέρωμα στο λογοτεχνικό του έργο, ο Σεφέρης είχε γράψει στο ημερολόγιό του : «Η εκπομπή μου στο ραδιόφωνο πληρώθηκε 58 λίρες. Σπάνια ήμουν τόσο περήφανος για χρήματα που κέρδισα».

Ο Βραντιμίρ Ίλιτς Λένιν πέρασε ένα χρόνο της ζωής του, το 1908 σε έναν ήσυχο δρόμο του Μπλούμσμπερυ, στην οδό Tavistok Pl. 51.
Συνολικά ο Λένιν ήρθε στο Λονδίνο έξι φορές μεταξύ 1902 και 1911. Τα περισσότερα σπίτια που έμενε βρίσκονταν κοντά στην Εθνική Βιβλιοθήκη (British Library) όπου περνούσε τον περισσότερο χρόνο του.

Σε ένα μικρό διαμέρισμα της Brook St. 23 πληρώνοντας 30 λίρες την εβδομάδα έζησε ένα διάστημα της σύντομης ζωής του ο Τζίμι Χέντριξ. Στο ίδιο κτίριο έμενε –με διαφορά μερικών αιώνων – και ο Φρίντριχ Χέντελ.

Το πιο διάσημο από τα σπίτια που έμεινε η Βιρτζίνια Γούλφ στο Λονδίνο είναι αυτό της 26, Gordon Square. Εκεί σύχναζε η περίφημη «παρέα του Μπλούμσμπερυ» που την αποτελούσαν εκτός από την ίδια, ο J.M. Keynes, ο E.M. Forster, ο Clive Bell ο Lytton Stratchey και ο Leonard Wolf, ο μετέπειτα σύζυγός της.

Στην περιοχή της Maida Valle στον αριθμό 182 της Sutherland Av., στο Λονδίνο βρίσκεται το κτίριο που έμενε ο Ανδρέας Κάλβος με την σύζυγό του την περίοδο 1857-1865 – όπου υπήρχε και το σχολείο τους.

Στο ισόγειο ενός διόροφου σπιτιού στην οδό Upper Wimpole Street στο Λονδίνο, ο σερ Άρθουρ Κόναν Ντόϋλ, εξασκούσε το επάγγελμα του οφθαλμίατρου και στον επάνω όροφο ζούσε με την γυναίκα του. Στον ελεύθερο χρόνο του, έγραφε τις περιπέτειες του πιο διάσημου ντετέκτιβ όλων των εποχών. Του Σέρλοκ Χόλμς.

Αλλά και οι αστέρες του ποδοσφαίρου βρίσκουν τη θέση τους εδώ, όπως ο Χέρμπερτ Τσάπμαν, από τους μεγάλους προπονητές της Άρσεναλ.

Στην περιοχή του Κένσιγκτον, στην οδό 153 Cromwell Road σε μια διόροφη κατοικία μετακόμισε νιόπαντρος, το 1926, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Εκεί γεννήθηκε δύο χρόνια αργότερα η κόρη του Πατρίτσια. Η οικογένεια έμεινε σ' αυτό το σπίτι μέχρι το 1939 όταν πια αναχώρησαν για την Αμερική.

*Η Μαρία Τοσκούνογλου ζει στο Λονδίνο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της "Αναζητώντας την Χρύσα Παραδείση. Η κουζίνα στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1960", από τις εκδόσεις Περίπλους. 

Αρχείο
0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ