"Restaurant marintien"

"Restaurant marintien" Facebook Twitter
0



Μπήκαμε για τα καλά στον Οκτώβριο και φυσικά νοσταλγώντας πάντα την Παλιά Αθήνα ο νους μας πάει στις ταβερνούλες της Πλάκας και του Ψυρρή, αφού αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στο κρασί.

Οι ταβερνούλες λοιπόν και οι Βαρελόφρονες είχαν αυτή την περίοδο την τιμητική τους. Οι «Πρόεδροι» των διαφόρων οπαδών του Βάκχου έκαναν τα περάσματά τους από τις διάφορες ταβέρνες, εκτιμούσαν την ποιότητα του «κεχριμπαρένιου» και έδιναν τα ανάλογα συνθήματα. Έτσι οι οπαδοί κινούντο εκ του ασφαλούς!

"Restaurant marintien" Facebook Twitter

Συ' που χώνεσαι εις το στόμα και ανοίγεις την καρδιά
Σε γνωρίζω από το χρώμα και από τη μυρωδιά.
Θείο βάλσαμο βγαλμένο αφ' τη ρώγα τη χρυσή
Και σαν πάντα αγαπημένο Χαίρε αθάνατο κρασί!

Είναι τόσες πολλές οι ιστοριούλες γύρω από κάθε ταβέρνα που από μόνες τους γεμίζουν ολόκληρο βιβλίο. Ιδού μία από αυτές:

Η ταβέρνα του Κιουπή στην οδό Τριπόδων στεγαζόταν σε μια μεγάλη μάντρα γεμάτη βαρέλια, τραπέζια, καθίσματα και κάδρα. Εδώ σερβιρίζονταν θαυμάσιο κοκορέτσι που το έκοβαν μ' έναν "Κολοκοτρώνη" και αγνό κρασί σε χονδρά ποτήρια της εποχής που έγραφαν στον πάτο τους "Πιες το όλο!".

Κατά το 1917, οι δρόμοι της Αθήνας είχαν γεμίσει "συμμάχους" Γάλλους και ο ιδιοκτήτης του βάλθηκε να τους μάθη να πίνουν ρετσίνα. Έστειλε δώρο λοιπόν στο γαλλικό στρατόπεδο στο Ρουφ ένα βαρέλι κρασί για κέρασμα, ενώ κρέμασε και γαλλόφωνη πινακίδα στην ταβέρνα του: "Restaurant marintien".

"Restaurant marintien" Facebook Twitter


Την άλλη κιόλας μέρα μαζεύτηκαν καμμιά τριανταριά Γάλλοι που, αφού έγιναν στουπί, τα έκαναν όλα γυαλιά καρφιά και εμαύρισαν και τον Κιουπή στο ξύλο! Δυο μέρες έμεινε η ταβέρνα κλειστή για να διορθωθούν οι ζημιές. Την τρίτη που άνοιξε, μια νέα πινακίδα κοσμούσε την πρόσοψη: "Sictir xecompintien!"!

Η Παλιά Αθήνα αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στο κρασί, τις ταβερνούλες και τους ανθρώπους της περιμένει την επίσκεψή σας

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ