ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
31.12.2016 | 12:54

απορία ψυχολογικής φύσεως

Παρακολουθούσα μια συνέντευξη του ψυχιάτρου-ψυχαναλυτή-παιδοψυχολόγου κ.Ματθαίου Γιωσαφάτ που είχε δώσει στην ΕΡΤ και ανάμεσα σε πολλά που είπε για το κομμάτι των σχέσεων ανέφερε ότι οι άνθρωποι που δημιουργούν σταθερές και υγιείς σχέσεις είναι αυτοί που έχουν ζήσει σε καλές οικογενειακές συνθήκες κτλ. Μου δημιουργείται λοιπόν η εξής απορία: Εμείς οι υπόλοιποι που μπορεί να προερχόμαστε από πιο άσχημες οικογενειακές συνθήκες (εμενα πχ οι γονείς μου τσακώνονταν και τσακώνονται διαρκώς),δεν έχουμε ελπίδες; δεν υπάρχει τρόπος να απαλλαγούμε απο τα προβλήματα που έχουν ριζώσει; δηλαδή ακόμα και με την ψυχοθεραπεία δε μπορώ να ελπίζω ότι θα χτίσω μια υγιή σχέση στο μέλλον; για πάντα θα με τρώει αυτο το σαράκι;
6
 
 
 
 
σχόλια
Απλά όταν μεγαλώνουμε με προβληματικές συνθήκες, αυτές τις συνθήκες αισθανόμαστε οικείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλώνοντας, ν' αναζητούμε (υποσυνείδητα) παρόμοιες καταστάσεις.Για παράδειγμα, αν τρώμε πολύ ξύλο σαν παιδιά, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες είτε να τρώμε ξύλο σαν ενήλικες, είτε να δίνουμε ξύλο (στο ταίρι μας).Επίσης, αν έχουμε κάποιον αδερφό/αδερφή και μεγαλώσαμε με την αίσθηση ότι ο γονιός μας αγαπάει πιο πολύ εκείνον/εκείνη από εμάς, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μπλέκουμε συνέχεια σε "τριγωνικές" αγάπες. Δηλαδή να μας έλκουν άνθρωποι που έχουν σχέση ή είναι παντρεμένοι με άλλους.Αν έχουμε μεγαλώσει με υπερπροστατευτικούς γονείς, είτε θα γίνουμε κι εμείς υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά μας, είτε θα διαλέξουμε (υποσυνείδητα) ταίρι που θα είναι υπερπροστατευτικό με εμάς.Όλα αυτά μπορούν πολύ εύκολα ν' αποφευχθούν με ένα απλό, βασικό πράγμα: την ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ της κατάστασης! Άπαξ και γίνει αυτό, μετά με λίγη δουλειά με τον εαυτό μας (ψυχοθεραπεία ή άλλης μορφής δουλειά) το πρόβλημα λύνεται!:-)
χαχαχα λοιπόν ο εν λόγω ειδικός ίσως έχει μεγαλώσει σε άλλη χώρα, αν κρίνω και απ το όνομα. Εάν είχε μεγαλώσει στην Ελλάδα θα γνώριζε πως δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως καλές οικογενειακές συνθήκες. Οι μισοί και βάλε γονείς είχαν παντρευτεί με το στανιό και οι υπόλοιποι έχουν διάφορα άλλα κουσούρια. Αυτό δε σημαίνει πως οι απόγονοί τους δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, ούτε πως είναι λιγότερο φοβεροί και ικανοί για τα πάντα. Πάρε εμένα για παράδειγμα!
Στην ελλαδα μεγαλωσε κ αν διαβασεις το βιβλιο του μεγαλωνοντας μεσα στην ελληνικη οικογενεια περιγραφει ακριβως αυτα που εικαζεις πως δε γνωριζει...
Ευχαριστώ για τη διόρθωση, η έμφαση που ήθελα να δώσω είναι στο ότι ο περισσότερος κόσμος στην Ελλάδα δεν είχε το ιδανικό οικογενειακό υπόβαθρο. Είναι σημαντικό να μην χάνουμε τη μάχη -ψυχολογικά- πριν καν παλέψουμε, από τραγικές οικογένειες έχουν προκύψει υγιέστατα άτομα. Δεν είναι εύκολο, και δε γίνεται μόνο του, αλλά γίνεται!
Από όσο γνωρίζω ο εν λόγω κύριος είναι περισσότερο τηλεπερσόνα-"εμπορικός" ψυχίατρος.Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και πράγματι τα βιώματά μας μάς καθορίζουν. Δεν προκαθορίζουν όμως τη ζωή μας. Κάθε ψυχοθεραπευτής που σέβεται τον εαυτό του, δεν πρόκειται να τσουβαλιάσει έτσι ανθρώπους.Στο ερώτημά σου τώρα. Προσωπικά πιστεύω ότι, πράγματι, σε γενικές γραμμές, άνθρωποι που έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις, ενδεχομένως να δυσκολευτούν και στις συντροφικές τους σχέσεις. Αλλά ούτε απόλυτο είναι αυτό, ούτε μη αναστρέψιμο. Αν νιώθεις ότι δυσκολεύεσαι σε αυτό τον τομέα, μπορείς να το δουλέψεις, είτε μόνη σου, είτε με έναν ψυχοθεραπευτή.
Μην ακούς σαν Ευαγγέλιο ό,τι λέει ο εκάστοτε "ειδήμων"! Όταν ένας άνθρωπος είναι ισορροπημένος και τα έχει καλά με τον εαυτό του μπορεί να κάνει μια υγιή σχέση. Η προβληματική σχέση των γονιών σου μπορεί να σου δημιούργησε μια κριτική σκέψη, γνώση για το τι ν'αποφεύγεις και παράλληλα να σ'έκανε να ψάξεις νωρίτερα και βαθύτερα τον εαυτό σου, αυτό μάλλον ως εφόδιο μπορεί να θεωρηθεί!
Scroll to top icon