DAILY X-PRESS: Βυθίσατε το Βήμα!

DAILY X-PRESS: Βυθίσατε το Βήμα! Facebook Twitter
0

Ο τελευταίος ψίθυρος τελικά  έλεγε αλήθεια. Το ημερήσιο Βήμα κλείνει σήμερα.

Χθές βράδυ έγιναν οι ανακοινώσεις στο υποψιασμένο εργατικό δυναμικό, απόντος του αρχιτέκτονος της χειρονομίας κ. Σταύρου Ψυχάρη.

Εδόθη μια γενική υπόσχεση, ότι εφόσον υπάρξουν περικοπές 10%-15% στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΟΛ, δεν θα απολυθεί κανείς. Πράγμα που ακούγεται ύποπτα καθησυχαστικό, διότι στην περίπτωση αυτή δεν εξοικονομούνται τα τεράστια ποσά που πρέπει να εξοικονομηθούν για να ληφθεί νέος δανεισμός.

Κατά τα άλλα, υπάρχει ένα νέο κάλεσμα στα ψηφιακά όπλα, με την αναβάθμιση του site του Βήματος απο 1/1/2011.

Συγκεκριμένα, σήμερα το Βήμα γράφει (μεταξύ άλλων) τα εξής στην ιστοσελίδα του:

Ενας σκληρός αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει. Ποιος θα δημιουργήσει τα καλύτερα μέσα ενημέρωσης μέσα στο Ιnternet. Δημοσιογραφικοί κολοσσοί συγκρούονται, εφημερίδες -σύμβολα αλλάζουν γραμμή πλεύσεως. Και οι αναγνώστες «απολαμβάνουν» σ΄ αυτή την πρώτη φάση δωρεάν την Ενημέρωση με κάθε τρόπο. Τα άχρωμα τυπογραφικά στοιχεία του πρόσφατου ακόμη παρελθόντος παραχωρούν τη θέση τους σε πολύχρωμες φωτογραφίες, ακόμη και σε «ζωντανά» βίντεο...

«Το Βήμα» αποδέχεται την απόφαση των αναγνωστών του οι οποίοι προτιμούν την ηλεκτρονική ενημέρωση. Αλλωστε «Το Βήμα» είναι η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που εισήγαγε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη διαδικασία της εκδόσεώς του. Τώρα, 30 σχεδόν χρόνια από τότε, «Το Βήμα» διακόπτει την έντυπη έκδοσή του ανταποκρινόμενο στο φανερό αίτημα των αναγνωστών του.

**

Η είδηση κυριαρχεί στα σχετικά sites του ελληνικού διαδικτύου απο χθές, ανάμεσα σε στεναγμούς, κατάρες και αναθέματα.

Οι ψύχραιμες Τυπολογίες υπενθύμισαν αυτό που ενδεχομένως να είναι και ο σπόρος του κακού:

"Στη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής εφημερίδας από τον Ιανουάριο του 2011 στη θέση του ημερήσιου "Βήματος" που κυκλοφορεί για σήμερα για τελευταία φορά, προαναγγέλει ο ΔΟΛ. Χωρίς να εξηγεί τους λόγους που κλείνει το φύλλο, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους εργαζόμενους , περιγράφει ως μιας φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στις προηγμένες δημοκρατικές χώρες το "λουκέτο" στο φύλλο και τη μετατροπή του σε ηλεκτρονικό. Μόνο που τη δέσμευση αυτή, ο ΔΟΛ την έχει ξαναπούλησει όταν έμπαινε στο χρηματιστήριο και υποσχόταν πως με τις επενδύσεις (με τα λεφτά των μετόχων) στη λεγόμενη "Νέα Οικονομία" με το IN.gr θα άλλαζε τα Media. Οι επενδυτές πείστηκαν , το αποτέλεσμα είναι γνωστό πλέον, όπως και το ερώτημα που να πήγαν άραγε τα λεφτά αυτά;"

**

Το σίγουρο είναι ότι το Βήμα (μια μάλλον σοβαρή και λόγια εφημερίδα, στενά δεμένη με την μεταπολεμική ιστορία ) αναγκάζεται να κλείσει, πλήττοντας οριστικά την εικόνα του μεγαλύτερου εκδοτικού οργανισμού της χώρας.

Από εδώ και πέρα, πολλά πράγματα θα αρχίζουν να αλλάζουν βαθμηδόν στον αγώνα των ελληνικών media να επιζήσουν.

Ο Χρήστος Λαμπράκης τελικά έφυγε νωρίς, χωρίς να χρειαστεί  να δεί το δημιούργημά του να κλυδωνίζεται, εν μέρει επειδή οι εποχές αλλάζουν εν μέρει επειδή η στρατηγική απληστία των διευθυντών του πληρώθηκε ακριβά. Από την στιγμή που ο ΔΟΛ άρχισε να εξαγοράζει τα πάντα και να εκδίδει παρορμητικά νέα περιοδικά και ένθετα, χωρίς να προστατεύει τον εκδοτικό του πυρήνα, ήταν μοιραίο ότι κάποτε θα ερχόταν και ο λογαριασμός.

Που, όπως συμβαίνει συνήθως, θα τον πληρώσουν όσοι δεν έφταιξαν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Baby Reindeer: «Αν περνάτε δύσκολες στιγμές, συνεχίστε να αγωνίζεστε και όλα θα πάνε καλά»

TV & Media / Baby Reindeer: «Συνεχίστε να αγωνίζεστε και τα πράγματα θα πάνε καλά» είπε στα Emmy ο δημιουργός της σειράς

«Πριν 10 χρόνια ήμουν πεσμένος και ξεπεσμένος, ποτέ δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να φτιάξω τη ζωή μου» ήταν το μήνυμα του δημιουργού της σειράς, Ρίτσαρντ Γκαντ
LIFO NEWSROOM
Παρουσιάστρια του BBC «κόλλησε» στο κινητό και άρχισε να σκρολάρει on air για ένα ολόκληρο λεπτό

TV & Media / Παρουσιάστρια του BBC ήταν on air για ένα ολόκληρο λεπτό αλλά δεν το ήξερε και σκρόλαρε στο κινητό

Η 46χρονη Αννίτα ΜακΒέι κοκκίνισε εμφανώς όταν συνειδητοποίησε ότι οι μεσημεριανές ειδήσεις είχαν «παγώσει» για ένα ολόκληρο λεπτό και οι τηλεθεατές την έβλεπαν να είναι «κολλημένη» στο κινητό της
LIFO NEWSROOM