Γινόμαστε πιο ευαίσθητοι τα Χριστουγεννα;

Γινόμαστε πιο ευαίσθητοι τα Χριστουγεννα; Facebook Twitter
0

Ένα τεράστιο στολισμένο δέντρο στο κέντρο, άνθρωποι που βγάζουν εκστασιασμένοι φωτογραφίες γύρω γύρω, γραφικά περιπτεράκια με κάθε είδους ζαχαρωτό, καρουζέλ, χαρούμενα παιδάκια, χριστουγεννιάτικες μουσικές, φωτογράφοι με πόνυ στην Ερμού. Οι πρώτες εικόνες που μου έρχονται στο μυαλό από τα Χριστούγεννα στην πόλη. Φέτος, η Αθήνα ετοιμάζεται να ξαναβάλει τα καλά της για να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα. Αυτή τη φορά θα την ακολουθήσει άραγε ο κόσμος;

Προσωπικά ποτέ δεν τρελαινόμουν με τα Χριστούγεννα. Πάντα μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που προσπαθούμε να αυτοεπιβεβαιώσουμε αυτές τις μέρες την όποια ευαισθησία μας έχει απομείνει. Με απλά λόγια, αν δώσουμε 50 σεντ στο ζητιάνο, κάποια παλιά μας ρούχα στους απόρους, αν αφήσουμε κάποιον μετανάστη να μας καθαρίσει το τζάμι του αυτοκινήτου, τι; Ίσως πιστεύουμε ότι έτσι ξεγελάμε τη συνείδηση μας που κάθε βράδυ μας υπενθυμίζει όλα όσα θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλά τελικά δεν καταφέραμε. Ή στην τελική δε θέλαμε να καταφέρουμε. Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για ενέσεις φιλευσπαχνίας, φιλανθρωπίας και όλα τα άλλα φιλ. Η ουσία, όμως, είναι αλλού.

Διαβάζω στη σημερινή Ελευθεροτυπία: «2.147.108 Έλληνες ή 19,7%, οι απειλούμενοι από τη φτώχεια πριν ακόμη το μνημόνιο δείξει τα δόντια του». Τα συμπεράσματα  δικά σας.

Όπως τραγουδά και ο Φοίβος Δεληβοριάς: «Γιορτάζω μπας και αλλάξουμε οριστικά, χρόνια πολλά, χωρίς να προσποιούμαι τίποτα πια»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ