Όσες γυναίκες τρώνε πολλά τηγανητά, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα

Όσες γυναίκες τρώνε πολλά τηγανητά, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η κατανάλωση τηγανητών φαγητών, ιδίως κοτόπουλου και ψαριών, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου στις γυναίκες, κυρίως ηλικίας 50 έως 65 ετών. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γουέι Μπάο του Τμήματος Επιδημιολογίας του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 107.000 γυναίκες ηλικίας 50 έως 79 ετών, από τις οποίες 31.600 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία, σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητά.

Όσες έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα τηγανητών ψαριών ή θαλασσινών καθημερινά, είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία.

Δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στην τακτική κατανάλωση τηγανητών φαγητών και στην αύξηση κινδύνου για θάνατο από καρκίνο.

Οι γυναίκες που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση τηγανητών έτειναν να είναι νεότερες σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένες, με χαμηλότερο εισόδημα, καπνίστριες, ασκούνταν λιγότερο και γενικότερα έτρωγαν πιο ανθυγιεινά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά τηγανητά με μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπάθεια. Μετά και τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές συμβούλευσαν η κατανάλωση τηγανητών να γίνεται με μέτρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Τech & Science / Μελέτη: Ακόμα και μόνο πέντε λεπτά άσκησης βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της μελέτης θα λειτουργήσει και σε ψυχολογικό επίπεδο, ώστε η άσκηση να μπει στην καθημερινότητα ακόμα περισσότερων ανθρώπων
LIFO NEWSROOM
Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δηλαδή το ότι το 30% των γυναικών 50-79 ετών πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης, δεν τους έκανε εντύπωση ?? Μα πόσα χρόνια διήρκεσε η μελέτη ??? ή επέλεγαν εξαρχής τις ετοιμοθάνατες ?Και γιατί μόνον γυναίκες. Οι άνδρες δηλαδή τα αντέχουν καλύτερα τα τηγανητά ??Και πολλά άλλα στραβά ακόμα. Ιδίως εκείνες οι δύο παράγραφοι με τα ποσοστά και ότι αφήνεται να εννοηθεί από αυτά.Άλλα αντ' άλλων μοιάζει ολόκληρη η μελέτη. Και μάλλον δεν φταίει η μετάφραση για αυτό. Είναι πολλά αυτά που φαίνονται λάθος.Ίσως είναι καλύτερα να αφαιρεθεί το άρθρο, ολόκληρο.Το ότι τα πολλά τηγανητά βλάπτουν, το ξέρουμε όλοι και χωρίς μελέτες...