Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από την ερχόμενη εβδομάδα

Κατρούγκαλος: Υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία από την ερχόμενη εβδομάδα Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙANΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
1

«Τη Δευτέρα η ρηματική διακοίνωση στα Σκόπια», δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, διαβεβαιώνοντας πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

Τη Δευτέρα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την οποία ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Διαβεβαίωσε μάλιστα πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.

«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ' αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού- τον οποίο συνόδευε- στην Τουρκία, τόνισε ότι «επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί σκοποί της επίσκεψης», τόσο ως προς την απομείωση της έντασης στο Αιγαίο όσο και ως προς την επανεκκίνηση του διαλόγου με συστηματικό και ουσιαστικό προγραμματισμό.

Εξέφρασε μάλιστα συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «η εβδομάδα που πέρασε είχε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια», ενώ «τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, επισήμανε ότι «αυτή καθεαυτή η παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά ιδίως η ομιλία του και αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχαν ξεχωριστό συμβολισμό και ενέγραψαν μια σημαντική υποθήκη για τη μελλοντική επαναλειτουργία της».

Στη συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και το Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει την κατακλείδα της προσπάθειας επανέναρξης του διαλόγου και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επίσης, χαρακτήρισε ως «ρεαλιστική προοπτική» τη λειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, τόνισε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να αξιοποιηθεί η πρόοδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας και την κατάργηση των εγγυήσεων.

Τέλος, σχετικά με την επικείμενη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή, εξέφρασε την άποψη ότι και στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Πολιτική / Μαρινάκης: Στις 4/3 η προανακριτική για Τριαντόπουλο, στις 5/3 η συζήτηση για τα Τέμπη

Την απόλυτη εμπιστοσύνη του στη δικαιοσύνη διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερώτημα για αν εξετάζεται σοβαρά η υπόθεση των Τεμπών
LIFO NEWSROOM
«Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

LiFO politics / «Πληθαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια για το πολιτικό σύστημα»

«Συστημικά κόμματα, που έχουν κυβερνήσει τη χώρα, στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν το αντισυστημικό ακροατήριο, θολώνουν τη γραμμή τους και παθαίνουν ζημιά» αναφέρει στην Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Πολιτική / Η Κωνσταντοπούλου καταθέτει μήνυση και αγωγή κατά της Κανέλλη: «Μου ρίχνουν λάσπη οι επαναστάτες του καναπέ»

Ανακοίνωσε ότι καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον της κυρίας Κανέλλη, κατηγορώντας την για συκοφαντικά ψεύδη και επίθεση με σκοπό να αποδυναμώσει την πολιτική της δράση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια