Ανοίγει ξανά το Μάιο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα

Ανοίγει ξανά το Μάιο το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Στις 18 Μαϊου, Παγκόσμια Μέρα Μουσείων, θα είναι ξανά επισκέψιμο ένα κομμάτι του Μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα. 

Την ανακοίνωσε έκανε ο υπουργός Τουρισμού της Τουρκίας, ο Νουρί Εσρόι. 

Στο Μοναστήρι γίνονται εργασίες αποκατάστασης και εκτιμάται πως τον φετινό Δεκαπενταύγουστο θα τελεσθεί εκεί κανονικά η λειτουργία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Το μοναστήρι που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ είχε κλείσει το 2015 για εργασίες ανακαίνισης αλλά και για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πτώσης βράχων.

Ένα χρόνο πριν αρχίσουν οι εργασίες συντήρησης οι επισκέπτες του μοναστηριού έφταναν τις 700 χιλιάδες. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μια από τις κύριες πηγές εσόδων της περιοχής. 

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ισλαμιστική επίθεση με μαχαίρι που σκότωσε 14χρονο - «Ο δράστης γελούσε μετά»

Διεθνή / Αυστρία: Ισλαμιστική η επίθεση με μαχαίρι - Ο δράστης γελούσε δυνατά αφού σκότωσε τον 14χρονο

Πλήθος αναρτήσεων στο X με τη φωτογραφία στην οποία λέγεται ότι είναι ο 23χρονος δράστης - Εμφανίζεται να γελάει, αφού μαχαίρωσε συνολικά έξι άτομα και σκότωσε το ένα
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM
Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Διεθνή / Ρούτε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αποδείξουν τη χρησιμότητά τους» για να έχουν λόγο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Ο Ρούτε διαμήνυσε ότι η Ρωσία δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Συμμαχία θα απαντήσει με ολοκληρωτική επίθεση
LIFO NEWSROOM
Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Διεθνή / Σερβία: Ο Βούτσιτς διαμηνύει «αποτυχία της έγχρωμης επανάστασης» – Κλιμακώνονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και πολίτες συνεχίζουν τον αποκλεισμό του Κραγκούγιεβατς, σε μια διαμαρτυρία που κορυφώνεται μετά από τρεις μήνες κινητοποιήσεων
LIFO NEWSROOM
Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Διεθνή / Σύνοδο κορυφής του ευρωπαϊκού πυρήνα συγκαλεί ο Μακρόν μετά τη στάση του Βανς

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως «οι Ουκρανοί είναι οι μόνοι που μπορούν να ηγηθούν των ανταλλαγών για μια σταθερή και διαρκή ειρήνη με τη Ρωσία»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά βρισκοταν για 1545 η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, η οποία μέχρι τότε ήταν στον Παρθενώνα που είχε παραμείνει ναός προς τιμήν μιας παρθένου αλλά όχι πια της Αθηνάς. Η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά που σήμερα βρίσκεται στο Βέρμιο είναι η Παναγιά η Αθηνιώτισσα.Η δε μονή της Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο ιδρύθηκε από δυο Αθηναίους μοναχούς. Αυτά γράφονται διότι είναι πολύ της μόδας το οθωμανικό παρελθόν της Αθήνας αλλά καθόλου το βυζαντινό.Στο ναό της Παναγιάς της Αθηνιώτισσας (Παρθενώνας) είχε προσκυνήσει και ο Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος μετά τη νίκη επί των Βουλγάρων και την υποταγή των Σέρβων το 1015. Και διέμεινε στην Αθήνα για αρκετό καιρό ο Βασίλειος ο Β'. Πράγμα που σημαίνει ότι η Αθήνα ήταν άξια όχι μόνο να γεννά αυτοκράτειρες (Ευδοκία και Ειρήνη η Αθηναία) αλλά και να φιλοξενεί αυτοκράτορες.Το γιατί και πώς έγινε ένα θλιβερό χωριό είναι μια ιστορία που μάλλον πρέπει να την αναζητήσουμε στο οθωμανικό της παρελθόν της και όχι στα χρόνια που αυτοκράτορες μέναν σε αυτήν και προσκυνούσαν στους ναούς της.