Ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας (ΜΙΡΤ) και επιστήμονες από τις ΗΠΑ και την Ελβετία, υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αντιστρέψουν τη ροή του χρόνου, επιστρέφοντας την κατάσταση ενός κβαντικού υπολογιστή στο παρελθόν.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η νέα έρευνα που φαινομενικά αντιβαίνει τους γνωστούς νόμους της Φύσης, θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς την επιστημονική θεώρηση και την κατανόησή μας για τους κρυφούς νόμους του Σύμπαντος.
Για να καταλάβει κανείς πόσο παράδοξο είναι αυτό που κατάφεραν οι επιστήμονες, αρκεί να αναλογιστεί πως το ισοδύναμό του θα ήταν να επιστρέψουν οι μπάλες ενός μπιλιάρδου μετά το «σπάσιμο» στην αρχική τους θέση, χωρίς καμία παρέμβαση.
Ουσιαστικά, οι επιστήμονες κατάφεραν, όπως εξηγούν, να αντιστρέψουν το «βέλος του χρόνου» που υποτίθεται πως κινείται μόνο προς το μέλλον. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ένα επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για την κατανόηση των κβαντικών υπολογιστών και την πρόοδο της κβαντικής μηχανικής.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκόρντεϊ Λεσόβικ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Φυσικής της Κβαντικής Τεχνολογίας Πληροφοριών του ΜΙΡΤ, δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους στο περιοδικό "Scientific Reports".
«Καταφέραμε να αναπτύξουμε τεχνητά μία κατάσταση που εξελίσσεται σε αντίθετη κατεύθυνση από το θερμοδυναμικό βέλος του χρόνου», εξήγησε ο Λεσόβικ.
«Είναι μία από τις εργασίες μας πάνω στην πιθανότητα να παραβιαστεί ο δεύτερος νόμος της θερμοδυναμικής. Ο νόμος αυτός σχετίζεται στενά με την έννοια του βέλους του χρόνου που δείχνει προς μια μόνο κατεύθυνση: από το παρελθόν προς το μέλλον», πρόσθεσε.
Με τη βοήθεια ενός κβαντικού υπολογιστή της ΙΜΒ, oι επιστήμονες έδειξαν ότι είναι δυνατό να αναστραφεί αυθόρμητα η εξέλιξη μιας κβαντικής κατάστασης και να κινηθεί προς το παρελθόν αντί για το μέλλον.
Τροποποιώντας την κατάσταση του κβαντικού υπολογιστή με ένα ειδικό λογισμικό, αυτή εξελίχθηκε για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου «προς τα πίσω», από το χάος προς την τάξη, «καταρρίπτοντας» τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, οι επιστήμονες υπολόγισαν και την πιθανότητα για ένα ηλεκτρόνιο στο διαστρικό χώρο, να ταξιδέψει «αυθόρμητα» στο παρελθόν.
Με πληροφορίες από Scientific Reports
σχόλια