Ένας χρόνος χωρίς τον Στίβεν Χόκινγκ - Τον θυμόμαστε με τις δηλώσεις του που ενέπνευσαν

Ένας χρόνος χωρίς τον Στίβεν Χόκινγκ - Τον θυμόμαστε με τις δηλώσεις του που ενέπνευσαν Facebook Twitter
0

Ο κορυφαίος φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, πέθανε σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο, το 2018, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια επιστημονική παρακαταθήκη.

Κέρδισε το σεβασμό όλης της επιστημονικής κοινότητας, αλλά με τον εμπνευσμένο λόγο του, ο Χόκινγκ γοήτευσε και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, ακόμη και εκείνους που ποτέ δεν είχαν ενδιαφερθεί για την επιστήμη.

Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν γνωστός για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες και τη σχετικότητα και είχε συγγράψει πολλά επιστημονικά βιβλία, μεταξύ των οποίων το γνωστό «Χρονικό του Χρόνου» (A Brief History of Time).

Σε ηλικία μόλις 22 ετών μια σπάνια ασθένεια του κινητικού νευρώνα, η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση, τον καθήλωσε σταδιακά σε αναπηρικό αμαξίδιο και του αφαίρεσε τη δυνατότητα ομιλίας, ενώ αρχικά του δίνονταν μόλις λίγα χρόνια ζωής. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί με το συνηθισμένο φλεγματικό του χιούμορ στο BBC ότι «ποτέ του δεν περίμενε πως θα έφτανε τα 75».

Ο Χόκινγκ ήταν μέντορας για πολλούς και ένας επιστήμονας που με οικουμενικό λόγο προσέγγισε την ανθρώπινη φύση απέναντι στην επιστήμη.

Οι δηλώσεις και οι ομιλίες του πέρασαν στην ιστορία ως αποφθέγματα σοφίας ενός λαμπρού μυαλού που άφησε το στίγμα του στην εποχή μας.

Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες φράσεις του:

• «Για εκατομμύρια χρόνια, η ανθρωπότητα ζούσε απλώς όπως τα ζώα. Μετά κάτι συνέβη, που απελευθέρωσε τη δύναμη της φαντασίας μας. Μάθαμε να μιλάμε και μάθαμε να ακούμε. Η ομιλία επέτρεψε την επικοινωνία ιδεών, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να συνεργαστούν για να καταφέρουν το ακατόρθωτο. Τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας προέκυψαν συζητώντας και οι μεγαλύτερες αποτυχίες μην συζητώντας. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Οι μεγαλύτερες ελπίδες μας θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα στο μέλλον. Με την τεχνολογία στη διάθεσή μας, οι πιθανότητες είναι απεριόριστες. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βεβαιωθούμε πως θα συνεχίσουμε να συζητάμε».

• «Ο στόχος μου είναι απλός. Είναι μια πλήρης κατανόηση του σύμπαντος, γιατί είναι όπως είναι και γιατί υπάρχει».

• «Το μυαλό είναι σαν ένας υπολογιστής που θα σταματήσει να δουλεύει όταν χαλάσουν τα εξαρτήματά του. Δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή για τους χαλασμένους υπολογιστές, αυτό είναι ένα παραμύθι για όσους φοβούνται το σκοτάδι».

• «Πιστεύω πως η απλούστερη εξήγηση είναι πως δεν υπάρχει Θεός. Κανείς δεν δημιούργησε το σύμπαν και κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας. Αυτό με οδηγεί στη βαθιά συνειδητοποίηση πως πιθανώς δεν υπάρχει παράδεισος ούτε μετά θάνατον ζωή. Έχουμε αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε τον μεγαλειώδη σχεδιασμό του σύμπαντος και γι' αυτό είμαι εξαιρετικά ευγνώμων».

• «Θυμήσου να κοιτάς τα αστέρια και όχι τα πόδια σου. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις ό,τι βλέπεις και να αναρωτιέσαι τι κάνει το σύμπαν να υπάρχει. Να είσαι περίεργος. Όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή, πάντα υπάρχει κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και να πετύχεις. Σημασία έχει απλώς να μην τα παρατήσεις».

• «Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία».

• «Οι προσδοκίες μου είχαν μηδενιστεί όταν ήμουν 21 ετών. Από τότε και έπειτα όλα είναι δώρο».

• «Όσοι περηφανεύονται για το IQ τους είναι losers».

• «Έζησα με την προοπτική του πρόωρου θανάτου τα τελευταία 49 χρόνια. Δεν φοβάμαι το θάνατο, αλλά δεν βιάζομαι να πεθάνω. Έχω τόσα πολλά που θέλω να κάνω».

• «Είμαστε απλώς ένα εξελιγμένο είδος πιθήκων σε έναν μικρό πλανήτη ενός πολύ μέτριου άστρου. Αλλά μπορούμε να κατανοήσουμε το Σύμπαν. Αυτό μας κάνει κάτι πολύ μοναδικό».

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM