Φόβοι για πάνω από 1000 νεκρούς από τον κυκλώνα σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε

Φόβοι για πάνω από 1000 νεκρούς από τον κυκλώνα σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε Facebook Twitter
EPA
0

Την εκτίμηση πως ο αριθμός των νεκρών, από τον κυκλώνα που σάρωσε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε, μπορεί να ξεπεράσει τους 1000, εξέφρασε ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης. 

Ο κυκλώνας που σάρωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, καταστρέφοντας δρόμους, γέφυρες κι ισοπεδώνοντας νοσοκομεία και σχολεία, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 173 ανθρώπους, όμως ο απολογισμός αυτός θα μπορούσε να υπερβεί τους 1000 νεκρούς, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπε Νιούσι.

«Προς το παρόν, επισήμως έχουμε 84 νεκρούς (μονάχα στη Μοζαμβίκη). Όμως, όταν πετάξαμε πάνω από την πληγείσα ζώνη σήμερα νωρίς το πρωί (...) για να κατανοήσω τί ακριβώς συνέβη, όλα μας οδηγούν στη σκέψη ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να υπερβεί τους 1000 νεκρούς» δήλωσε ο Νιούσι σε μια τηλεοπτική παρέμβαση από το Μαπούτο.

«Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της χώρας.

«Οι ποταμοί Πούνγκουε και Μπούζι ξεχείλισαν με αποτέλεσμα να χαθούν από τον χάρτη ολόκληρα χωριά, απομονώνοντας κοινότητες. Πτώματα επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού. Πρόκειται για μια αληθινή ανθρωπιστική καταστροφή».

Επιζώντες βρήκαν καταφύγιο πάνω σε δέντρα, όπου παρέμειναν εκεί αναμένοντας να τους σώσουν, εξήγησε ο πρόεδρος.

Στις εναέριες φωτογραφίες, που αναμετέδωσε ο οργανισμός Mission Aviation Fellowship διακρίνονται επίσης δεκάδες άνθρωποι, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στις στέγες σπιτιών, που έχουν κατακλυστεί από λασπόνερα.

Ο κυκλώνας Ιντάι, συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και κατακλυσμιαίες βροχές, σάρωσε την κεντρική Μοζαμβίκη την Πέμπτη το βράδυ, προτού συνεχίσει την καταστροφική πορεία του στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Στη Ζιμπάμπουε «89 άνθρωποι σκοτώθηκαν...» εξήγησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νικ Μανγκουάνα.

«Έχουμε την αίσθηση ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός πολέμου ευρείας κλίμακας» εκτίμησε, από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Περάνς Σιρί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η Apple μεταφέρει την συναρμολόγηση των iPhone στην Ινδία από την Κίνα

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η κίνηση αυτή αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής της Apple να διαφοροποιήσει την εφοδιαστική της αλυσίδα, αλλά πλέον γίνεται πιο γρήγορα και πιο εκτεταμένα
LIFO NEWSROOM
Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Διεθνή / Προειδοποίηση Πακιστάν για «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Ινδία λόγω Κασμίρ

Κλιμακώνονται οι εντάσεις μετά την επίθεση με 26 νεκρούς τουρίστες - Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν αρνείται κάθε εμπλοκή στη σφαγή – Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικής σύρραξης
LIFO NEWSROOM
Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Διεθνή / Μπάρον Τραμπ: Πώς επικοινωνεί με τους συμφοιτητές του στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Ο 19χρονος γιος του προέδρου των ΗΠΑ δεν μπορεί να δώσει τον αριθμό του κινητού του, ενώ είναι συνεχώς περικυκλωμένος από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας, γεγονός που δυσκολεύει την κοινωνικοποίησή του
LIFO NEWSROOM